Ουμβέρτος του Σπολέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ουμπέρτος του Σπολέτο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση922
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςWilla di Tuscia
ΤέκναΟύγος της Τοσκάνης[1]
Βαλντράντα της Τοσκάνης
Willa of Tuscany
ΓονείςΟύγος της Προβηγκίας
ΑδέλφιαΛοθάριος Β΄ της Ιταλίας
Άλντα της Ιταλίας
ΟικογένειαΟίκος των Μποζονιδών

Ο Ουμβέρτος, ιταλ. Umberto (απεβ. π. 969) από τον Οίκο των Μποζονιδών ήταν δούκας του Σπολέτο & μάργραβος του Καμερίνο (943-946) και μάργραβος της Τοσκάνης (936-π.969).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νόθος γιος του Ούγου της Ιταλίας και της ερωμένης του Βάνντελμοντα.

Αδελφός του ήταν ο Μπόζο, που έγινε επίσκοπος. Το 936 ο πατέρας του Ούγος εκτόπισε τον αδελφό του Μπόζο από μάργραβο της Τοσκάνης και έθεσε τον Ουμβέρτο. Ο τελευταίος το 942 έγινε παλατινός κόμης (δούκας). Το επόμενο έτος ο Σάρλιο δούκας του Σπολέτο εκδιώχθηκε, διότι είχε φονεύσει σε διαμάχη και διαδεχθεί τον Άνσκαρ προηγούμενο δούκα του Σπολέτο. Η διαμάχη είχε ενορχηστρωθεί από τον Ούγο, που αντικατέστησε τον Σάρλιο με τον δικό του γιο Ουμβέρτο.

Όταν ο Βερεγγάριος Β΄ έγινε το 950 βασιλιάς της Λομβαρδίας ("Ιταλίας"), ο Ουμβέρτος έχασε το δουκάτο, του επετράπη όμως η μαρκιωνία της Τοσκάνης. Ήταν ο πιο ισχυρός φεουδάρχης της βόρειας Ιταλίας και έμεινε πιστός στον Βερεγγάριο Β΄, ακόμη και όταν ο Όθων Α΄ της Γερμανίας πέρασε τις Άλπεις και ανέλαβε το βασίλειο. Είναι η εποχή που η Λομβαρδία με πρωτεύουσα την Παβία, διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τον Γερμανό βασιλιά. Ο Βερεγγάρος Β΄ ηττήθηκε και τότε ο Ουμβέρτος συμφιλιώθηκε με τον Όθωνα Α΄, που και αυτός του επέτρεψε να κρατήσει την Τοσκάνη.

Είναι ο ιδρυτής του ναού Μπάντια Φιορεντίνα στη Φλωρεντία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Βίλλα, κόρη του Βονιφατίου Α΄ δούκα του Σπολέτο και της Βάλνντραντα (κόρης του Ροδόλφου Α΄ των Παλαιών Γουέλφων της Άνω Βουργουνδίας). Είχε τέκνα:

  • Ούγος 953/4-1001, μάργραβος της Τοσκάνης.
  • Βάλνντραντα απεβ. 997, παντρεύτηκε τον Πέτρο Δ΄ δόγη της Βενετίας.
  • Μπέρτα απεβ. μετά το 1014, παντρεύτηκε τον Αρντουίνο της Ιταλίας.
  • Βίλλα, παντρεύτηκε τον Τένταλντ κόμη της Κανόσσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Previté Orton, C. W. (1917). "Italy and Provence, 900–950". The English Historical Review. 32 (127): 335–47. doi:10.1093/ehr/xxxii.cxxvii.335.
  • Previté Orton, C. W. (1922). "Italy in the Tenth Century". In Whitney, J. P.; Tanner, J. R.; Gwatkin, H. W.; et al. The Cambridge Medieval History, Volume 3: Germany and the Western Empire. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 148–87.
  • Wickham, Chris (1981). Early Medieval Italy: Central Power and Local Society, 400–1000. London: Macmillan.
  • Wickham, Chris (1988). The Mountains and the City: The Tuscan Appennines in the Early Middle Ages. Oxford: Clarendon Press.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hubert, Duke of Spoleto της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).