Αρντουίνο της Ιβρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρντουίνο της Ιβρέας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Arduino (Ιταλικά) και Arduin (Λατινικά)
Γέννηση955[1]
Πόμπια
Θάνατος14  Δεκεμβρίου 1015
Φρουτουαρία
Τόπος ταφήςΦρουτουαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜπέρθα, βασίλισσα της Ιταλίας
ΤέκναΑρντουίνο Β΄της Ιβρέας
ΓονείςΝτάντο της Πόμπια
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ιταλίας (1002–1014)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρντουίνο, ιταλ. Arduino (955 14 Δεκεμβρίου 1015) από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν μαργράβος της Ιβρέας (π. 900-1015) και βασιλιάς της Λομβαρδίας («Ιταλίας») το διάστημα 1002-1014.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ντάντο κόμη της Πόμπια, περιοχής στη Νοβάρα του Πεδεμοντίου. Γεννήθηκε στην Πόμπια την περίοδο που η Λομβαρδία αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της από τον βασιλιά της Γερμανίας. Ο Όθων Α΄ της Γερμανίας κατέλαβε τη Λομβαρδία το 961 και εκθρόνισε τον Βερεγγάριο Β΄ της Ιταλίας, μεγάλο θείο του Αρντουίνο. Ο τελευταίος ήταν 6 ετών τότε· το 990 έγινε μαργράβος της Ιβρέας και το επόμενο έτος κόμης του Ιερού Παλατιού του Λατερανού, ανακτόρου του πάπα.

Το 1002 απεβίωσε ο Όθων Γ΄ (εγγονός του Όθωνα Α΄) και οι ευγενείς της Λομβαρδίας εξέλεξαν τον Αρντουίνο ως βασιλιά τους στη βασιλική του Σαν Μικέλε Ματζόρε της Παβίας· ήταν ο μετά από 41 έτη διάδοχος του Βερεγγάριου Β΄. Ο Αρντουίνο υποστηρίχθηκε αρχικά από τον αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου.

Τον Όθωνα Γ΄ διαδέχθηκε ο 2ος εξάδελφός του Ερρίκος Β΄ της Γερμανίας, που αντιτέθηκε στον Αρντουίνο. Το 1004 εισέβαλε στην Ιταλία, νίκησε τον Αρντουίνο και στέφθηκε βασιλιάς της Λομβαρδίας στην Παβία, την κεντρική πόλη της Βόρειας Ιταλίας. Όταν όμως επέστρεψε στη Γερμανία, ο Αρντουίνο ανέκτησε την εξουσία του.

Δέκα έτη μετά ο Ερρίκος Β΄ εισέβαλε πάλι στην Ιταλία και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Γερμανίας στη Ρώμη. Ο Αρντουίνο τελικά πιέστηκε να αποποιηθεί του τίτλου του και απεβίωσε το επόμενο έτος στο αββαείο Φρουτουάρια. Έτσι έληξε η ανεξαρτησία της Λομβαρδίας («Ιταλίας»)· ο επόμενος βασιλιάς της θα είναι το 1861 με την Ενοποίηση της Ιταλίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μπέρτα, μάλλον κόρη του Ότμπερτ Β΄ μαργράβου του Μιλάνου και είχε τέκνα:

  • Αρντουίνο/Αρντιτσίνο.
  • Όττο/Όθων.
  • Γκίλμπερτ/Γιλβέρτος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Arnaldi, Girolamo (1962). "Arduino, re d'Italia". Dizionario Biografico degli Italiani. 4. Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana.
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Όθων Γ΄
Βασιλιάς της Ιταλίας
1002 - 1014
Διάδοχος
Κορράδος ο Πρεσβύτερος