Οτάκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η περιοχή Ακιχαμπάρα του Τόκιο, ένα δημοφιλές μέρος συγκέντρωσης για τους οτάκου

Οτάκου (ιαπωνικά: おたくή オタク‎‎, Χέπμπορν Otaku) αποκαλούνται στην Ιαπωνία οι φανατικοί[1] οπαδοί των άνιμε, των μάνγκα και των βιντεοπαιχνιδιών. Στα ιαπωνικά, ο όρος οτάκου έχει αρνητικές υποδηλώσεις, ενώ στα αγγλικά και άλλες γλώσσες, ο όρος έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα. Μερικοί οπαδοί πιστεύουν ότι έχει θετικές ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχει αρνητικές υποδηλώσεις, ειδικά στα φόρουμ του Ίντερνετ. Ο όρος Ιαπωνόφιλος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγραφεί ο οτάκου. Συχνά, ο όρος οτάκου χρησιμοποιείται ως αυτοπεριγραφή από τους οπαδούς των άνιμε.

Οτάκου και Weeaboos[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Weeaboo ή Wapanese (Wannabe Japanese) είναι ένας αρνητικός χαρακτηρισμός που περιγράφει όλους τους Οτάκου χωρίς Ιαπωνική προέλευση, κατά κανόνα Καυκάσιους. Πολλοί από αυτούς τελικά φτάνουν σε σημείο να απαρνηθούν την εθνική τους ταυτότητα και να παριστάνουν τους Ιάπωνες ενώ δεν είναι. Η κύρια διαφορά των Οτάκου και των Weeaboos είναι ότι οι Ιάπωνες δεν γίνεται να είναι Weeaboos (εφόσον είναι ήδη Ιάπωνες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο όρος «φανατικός» δεν χρησιμοποιείται εδώ κυριολεκτικά, δηλαδή αναφερόμενος σε φαινόμενα ή συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από φανατισμό. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπεριφορές που προσιδιάζουν σε εμμονή.