Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομικές ενώσεις (διεθνείς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια οικονομική ένωση, σε επίπεδο κρατών, δημιουργείται από τη θέσπιση μιας ενιαίας αγοράς σε συνάρτηση με μια τελωνειακή ένωση, μεταξύ των συμφωνούμενων κρατών. Ως επακόλουθο, οι συμμετέχοντες χώρες συμφωνούν στην θέσπιση μιας κοινής οικονομικής πολιτικής τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής. Οι πολιτικές αυτές καθορίζουν τις ελευθερίες διακίνησης (αγοράς και πώλησης) προϊόντων και υπηρεσιών όπως επίσης των συντελεστών της παραγωγής (κεφάλαια και εργασία). Όταν σε μια οικονομική ένωση υιοθετείται ένα κοινό, ενιαίο νόμισμα τότε κάνουμε λόγο για Οικονομική και νομισματική ένωση.

Στόχοι της δημιουργίας τέτοιων συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της οικονομίας καθώς και η εγκαθίδρυση στενότερων πολιτικών και πολιτισμικών δεσμών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής ομοσπονδιακής οντότητας.

Οικονομικές ενώσεις ανά τον κόσμο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Οικονομικές ενώσεις ανά τον κόσμο:
(κάθε χώρα έχει χρωματιστεί ανάλογα με την ευρύτερη ένωση στην οποία συμμετέχει).
  Οικονομικές Ενώσεις: (ΟΚΚΚ, ΕΕΑ, ΕΟΕ)

Κάθε νομισματική ένωση υφίσταται υπό την αιγίδα μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης, και όχι αντίθετα.

Οι μεγαλύτερες οικονομικές ενώσεις στο πλανήτη μέχρι στιγμής, είναι:

Ανάμεσα στους κόλπους των παραπάνω ενώσεων, συμπεριλαμβάνονται και πολλά μικροκράτη τα οποία τις περισσότερες φορές συνάπτουν ξεχωριστές οικονομικές συμφωνίες (όπως π.χ. το Σαν Μαρίνο, το Μονακό, το Λίχτενσταϊνκλπ) [3].

Ενώσεις υπό δημιουργία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Η νομισματική ένωση υφίσταται μόνο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες όμως παράλληλα είναι και μέλη της ΕΕ, ενώ δεν μπορεί να ισχύει το αντίθετο.
  2. Ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ρώμης, η οποία τέθηκε σε ισχύ τη 1/1/1958. Treaty of Rome.pdf
  3. Τα ανεξάρτητα αυτά κρατίδια καθώς και άλλες υπεράκτιες αυτόνομες χώρες οι οποίες όμως υπάγονται διοικητικά σε χώρες της ΕΕ, συμμετέχουν εν μέρει στην ενιαία αγορά σύμφωνα με τις επίσημες συνθήκες που έχουν υπογραφεί. Ορισμένες εξ αυτών έχουν υιοθετήσει ντε φάκτο το Ευρώ για τις συναλλαγές τους (όπως π.χ. το Μονακό), ή/και είναι μέλη της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να είναι πλήρη μέλη της ΕΕ.