Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής

Σημαία

Έμβλημα
ΓλώσσεςFrances Jean Pilditch, Αγγλικά και Ισπανικά
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (αγγλικά: North American Free Trade Agreement, NAFTA, ισπανικά: Tratado de Libre Comercio de América del Norte, TLCAN, γαλλικά: Accord de libre-échange nord-américain, ALÉNA) είναι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Μεξικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους , τον πρωθυπουργό του Καναδά Μπράιαν Μαλρόνεϊ και τον πρόεδρο του Μεξικού Κάρλος Σαλίνας στις 17 Δεκεμβρίου 1992 στο Σαν Αντόνιο στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας και άρχισε να λειτουργεί στις 1 Ιανουαρίου 1994. Αφαιρούσε τους φόρους στα εμπορευόμενα προϊόντα μεταξύ των ΗΠΑ του Καναδά και του Μεξικού. Επίσης προστάτευε τα πνευματικά δικαιώματα, τις ευρεσιτεχνίες και τις εμπορικές επωνυμίες μεταξύ αυτών των τριών κρατών. Ανανεώθηκε με το Βορειοαμερικάνικο Σύμφωνο Περιβαλλοντικής Συνεργασίας που βοήθησε στην τοποθέτηση περισσότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και στην μείωση της ρύπανσης. Επίσης ανανεώθηκε με το Βορειοαμερικάνικο Σύμφωνο Εργατικής Συνεργασίας, που βοήθησε τους ανθρώπους να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την αφαίρεση της φορολόγησης μεταξύ των εξαγόμενων εμπορικών προϊόντων των ΗΠΑ του Καναδά και του Μεξικού, το Μεξικό αγοράζει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο όφελος του νομοσχεδίου είναι ότι οι ετικέτες των εξαγόμενων προϊόντων αυτών των τριών κρατών έχουν γαλλικές,ισπανικές και αγγλικές επιγραφές. Με αυτόν τον τρόπο Μεξικανοί και Αμερικανοί, που μιλούν ισπανικά, μπορούν να διαβάσουν την ισπανική ετικέτα, Αμερικάνοι και Καναδοί μπορούν να διαβάζουν την αγγλική ετικέτα και οι Καναδοί που μιλούν γαλλικά μπορούν να διαβάσουν τη γαλλική ετικέτα.

Η NAFTA επίσης ενθαρρύνει περισσότερο τη μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ. Εφόσον οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προστατευτούν από τις χρεώσεις πολλοί μικροϊδιοκτήτες στο Μεξικό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των προϊόντων χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ και έτσι πολλές από αυτές χρεοκοπούν. Ως αποτέλεσμα πολλοί Μεξικανοί μεταναστεύουν στις ΗΠΑ για να αναζητήσουν εργασία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]