Ξενοχρήστος Καμενιανίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξενοχρήστος Καμενιανίτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ξενοχρήστος Καμενιανίτης (Ελληνικά)
Γέννηση1790
Μπουλιάρης Αρκαδίας
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Ξενοχρήστος Νικολόπουλος - Καμενιανίτης ήταν Έλληνας οπλαρχηγός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περί τα 1790 στο ορεινό χωριό Μπούλιαρι Γορτυνίας Αρκαδίας στην Πελοπόννησο. Η οικογένεια του, λόγω του ότι ο πατέρας του ήταν διωκόμενος από τους Τούρκους για την αγωνιστική του δράση εναντίον τους, μετέβη βορειότερα και στο χωριό Καμενιάνοι της Επαρχίας Καλαβρύτων στην ορεινή Αχαΐα, όπου και μεγάλωσε ο μικρός τότε Χρήστος.

Από μικρός φανέρωσε την γενναιότητά του. Έλαβε την ονομασία «Ξενοχρήστος», ενώ έπειτα έγινε γνωστός και ως «Καμενιανίτης».

Είχε τέσσερα αδέλφια, εκ των οποίων ο ένας ήταν καλόγερος στην Μονή Αγίας Λαύρας.

Το καλοκαίρι του 1820 χτύπησε με το ένα αγροτικό εργαλείο τον Τούρκο σπαή-φοροεισπράκτορα στους Καμενιάνους και διέφυγε στον τόπο καταγωγής του, στο Μπούλιαρι. Επέστρεψε στους Καμενιάνους και στρατολόγησε και εκπαίδευε άνδρες από τα γύρω χωριά στην περιοχή της Καπρίβαινας.

Στις αρχές του Μάρτη του 1821 ύψωσε επαναστατική σημαία στους Καμενιάνους και μετέβη στα Καλάβρυτα. Συμμετείχε από τους πρώτους στην πολιορκία των Καλαβρύτων, ενώ ήταν παρών στην ορκωμοσία των αγωνιστών και την ύψωση του λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα.

Διακρίθηκε ακόμη, στις μάχες στο Πούσι και στον Λάλα Ηλείας, όπως και στην πολιορκία των Πατρών.

Ήταν επικεφαλής 150 ανδρών, ενώ αγωνίστηκε υπό τις στρατιωτικές διαταγές του Ασημάκη Ζαΐμη και του Παναγιώτη Φωτήλα.

Στις 12 Ιουλίου ή 9 Σεπτεμβρίου του 1822 πολέμησε ηρωικά στην μάχη του Πουρναρόκαστρου έξω από την Πάτρα, στο Παναχαϊκό, όπου πληγώθηκε και τελικά πέθανε. Μάλιστα αναφέρεται πως ο Ασημάκης Ζαΐμης διέθεσε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για όποιον κατάφερνε να γιατρέψει τον Ξενοχρήστο, χωρίς όμως αυτό τελικά να καταστεί δυνατό.

Ο τάφος του βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Κρυσταλλόβρυση (Μπαρδικώστα) της πρώην Επαρχίας Πατρών.

Στους Καμενιάνους σήμερα υπάρχει στην κεντρική πλατεία, η προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν με λαμπρή εκδήλωση στις 17 Αυγούστου του 2002.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]