Νόμος και Δικαιοσύνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νόμος και Δικαιοσύνη
Prawo i Sprawiedliwość
Ηγέτης Γιάροσλαβ Καζίνσκι
Ίδρυση 13 Ιουνίου 2001
Έδρα ul. Nowogrodzka 84/86 02-018 Βαρσοβία, Πολωνία
Ιδεολογία Εθνικός συντηρητισμός
Κοινωνικός συντηρητισμός,ευρωσκεπτικισμός
Εθνικός κληρικαλισμός
Πολιτική θέση δεξιά πρός ακροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Σέιμ
235 / 460
Γερουσία
62 / 100
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
16 / 51
Ιστοσελίδα
http://www.pis.org.pl/
Πολιτικό σύστημα Πολωνίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Νόμος και Δικαιοσύνη (πολ. Prawo i Sprawiedliwość) είναι πολωνικό εθνικό συντηρητικό πολιτικό κόμμα, το οποίο είναι το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας.[1].

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2001 από τους δίδυμους αδερφούς Λεχ και Γιαροσλάβ Κατσίνσκι ύστερα από διάσπαση της Εκλογικής Δράσης Αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή της χριστιανοδημοκρατικής Συμφωνίας Κέντρου. Το κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 2005, με τον Λεχ Κατσίνσκι να γίνεται πρόεδρος και τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι να γίνεται πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το 2007, οπότε και το κόμμα βγήκε δεύτερο μετά την Πολιτική Πλατφόρμα. Ορισμένα ηγετικά στελέχη του κόμματος, μεταξύ αυτών και ο Λεχ Κατσίνσκι, σκοτώθηκαν στην συντριβή αεροσκάφους στο Σμόλενσκ το 2010.

Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές κατά της διαφθοράς και στον συντηρητισμό, καθώς και στην αρχή του νόμου και της τάξης. Τάσσεται υπέρ του οικονομικού παρεμβατισμού, ενώ διατηρεί και μία κοινωνικά συντηρητική στάση με την οποία πλησίασε περισσότερο την Καθολική Εκκλησία. Η καθολική-εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος αποχώρησε από αυτό και ίδρυσε το 2011 το κόμμα Ενωμένη Πολωνία. Το κόμμα είναι ήπια ευρωσκεπτικιστικό, ενώ είναι μέλος της αντι-φεντεραλιστικής Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 αναδείχθηκε νικητής και κέρδισε αυτοδυναμία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Law and Justice της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).