Ντζιελνίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο πολωνικό σύστημα τοπικής διοίκησης, μια τζελνίτσα (πολωνικός πληθυντικός τζέλνιτσε) είναι μια διοικητική υποδιαίρεση ή συνοικία της πόλης ή κωμόπολης. Μια τζελνίτσα μπορεί να έχει το δικό της εκλεγμένο συμβούλιο (rada dzielnicy, ή συμβούλιο τζέλνιτσα), και εκείνα της Βαρσοβίας έχουν τον δικό τους δήμαρχο (burmistrz). Σαν το όσιεντλε και το σόλετστβο, η τζελνίτσα είναι μια βοηθητική μονάδα (jednostka pomocnicza) του γκμίνα. Οι μονάδες αυτές δημιουργούνται με απόφαση του συμβουλίου του γκμίνα, και δεν έχουν νομική προσωπικότητα στο δικό τους δικαίωμα.

Οι θυγατρικές μονάδες πολλών πόλεων ονομάζονται όσιεντλε αντί για τζέλνιτσα, αν και είναι επίσης δυνατό για τα όσιεντλε να υπάρχουν μέσα σε μια τζελνίτσα. Οι αριθμοί και τα μεγέθη των τζελνίτσα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πόλεων. Η Βαρσοβία έχει 18 τζελνίτσα, όπως η Κρακοβία, το Γκντανσκ έχει 34, η Γκντίνια 22, το Λούμπλιν 27, το Κατοβίτσε 22 και το Στσέτσιν 4. Ορισμένες πόλεις χωρίζονται πλέον επίσημα σε τζελνίτσα, αν και παλαιότερα υπάρχοντα τζελνίτσα συνεχίζουν να αναφέρονται ως τέτοια και χρησιμεύουν ως περιοχές δικαιοδοσίας για διοικητικά γραφεία. Το Λοτζ, το Βρότσουαφ και το Πόζναν χωρίζονται σε πέντε περιοχές αυτού του τύπου.

Επίσης, η λέξη τζελνίτσα χρησιμοποιείται ανεπίσημα στα πολωνικά για να αναφερθούν σε κάθε διακριτό μέρος της πόλης. Ιστορικά μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια περιοχή της χώρας, ιδίως σε οποιαδήποτε από τα πέντε πριγκιπάτα στα οποία χωριζόταν η Πολωνία μετά τον θάνατο του Μπολέσλαβ Γ΄ το 1138, βλέπε Διαθήκη του Μπολέσλαβ Γ΄ Κρζιβούστι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]