Κριστίνα Αγκιλέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κριστίνα Αγκιλέρα
Christina Aguilera (at premiere of "To John With Love", September 2010).jpg
Γέννηση
Νέα Υόρκη
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότητα ηθοποιός, τραγουδιστής, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, συνθέτης, χορευτής, μουσικός, μουσικός παραγωγός, music video director, επιχειρηματίας, παραγωγός ταινιών, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου, τηλεοπτικός ηθοποιός και μοντέλο
Σύζυγος Jordan Bratman ()
Είδος τέχνης Ποπ μουσική
Βραβεύσεις Βραβείο Γκράμι για Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη () και Βραβείο Γκράμι Καλύτερης ποπ ερμηνείας από συγκρότημα ή ντουέτο ()
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα
Κριστίνα Αγκιλέρα στην IMDb
Commons page Wikimedia Commons

Η Κριστίνα Μαρία Αγκιλέρα (Christina María Aguilera, Στέιτεν Άιλαντ, Νέα Υόρκη, 18 Δεκεμβρίου 1980) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και μουσικός παραγωγός. Έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.

Είναι βραβευμένη με 6 Grammy.Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος.Το 2009 μπήκε στο νούμερο 58 στη λίστα των Rolling Stones των 100 καλύτερων τραγουδιστών της γενιάς μας. Συμμετέχει επίσης σε πολλές και διάφορες φιλανθρωπικές διοργανώσεις και δραστηριότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχει πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014 και 50 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο το κόσμο από το 2011. Η Αγκιλέρα επίσης αναγνωρίζεται ως το εικοστό πιο πετυχημένο καλλητέχνη της δεκαετίας του 2000 και αναγνωρίζεται επίσης ένας από τους 100 πιο κορυφαίους και συμαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο το 2013. Έγινε ιδιαιτέρως γνωστή από την επιτυχία του 1999 το Genie in a Bottle, το What a Girl Wants και το Come on Over.

Η Αγκιλέρα συμπεριλαμβάνεται στις πολυβραβευμένες τραγουδίστριες της εποχής μας, η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει 420 βραβεία συμπεριλαμβανόμενα των 6 Γκράμι, 3 MTV και 1 Latin Award. Το 2012 κατάφερε να κερδίσει ένα ALMA Award, η οποία με αυτό το βραβείο βραβεύτηκε ως η '' Φωνή του 2012'' και την χρονιά του 2013 κέρδισε το βραβείο Choice Award, η οποία βραβεύτηκε ως η ''Φωνή της Γενιάς μας''. Η Κριστίνα θεωρείται μια από τις πιο ακριβές τραγουδίστριες του κόσμου όπου το 2006 ήταν η 19η πιο πλούσια τραγουδίστρια με μισθό 60 εκατ. Το 2012 ο μισθός της έφτασε τα 90 εκατ, ενώ το 2013 η οποία ήταν κριτής στο ''The Voice'' ο μισθός της άγγιξε τα 100 εκατ. Από το 2013 εώς και τώρα ο μισθός της έχει ανέβει στα 130 εκατ. όπου την ίδια χρονιά του 2013 βραβεύτηκε ως η 7η πιο πλούσια τραγουδίστρια του κόσμου. Η Αγκιλέρα επίσης είναι βραβευμένη και για την φωνή της, η οποία έχει 4 οκτάβες και 2 νότες.

Έχει καταγωγή από την Ιρλανδία και τον Ισημερινό. Άλλαζε συχνά τόπο κατοικίας επειδή ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός. Σε ηλικία έξι ετών έκανε τις πρώτες της εμφανίσεις στην τηλεόραση, ενώ στα 12 της συμμετείχε στο "The Mickey Mouse Club". Από την ηλικία των 8 ετών βρέθηκε μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και στα 11 της χρόνια συμμετήχε στην τηλεοπτική σειρά στο The Mickey Mouse Club έχοντας συμπαραστατές της την Britney Spears, τον Justin Timberlake και πολλούς άλλους.

Το 1994 πηγαίνει στην Ιαπωνία και μαζί με την Κέιζο Νακανίσι ηχογραφούν το κομμάτι "All I Wanna Do". To 1998 συμμετέχει στο σάουντρακ της ταινίας "Μουλάν". To καλοκαίρι του 1999 κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ που είχε ως τίτλο το όνομά της. Κριτικοί και κοινό βρίσκουν ομοιότητες με την τραγουδίστρια Britney Spears. Το τραγούδι "Genie In A Bottle" σκαρφαλώνει στα charts και στην Αμερική παραμένει για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες στο νούμερο 1. Το πρώτο της άλμπουμ πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική και 15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το 2000 κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy ως "Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Τραγουδίστρια". Το άλμπουμ έφτασε στο Νο1 στο Billboard 200 στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα έφταναν τα 253.000 αντίτυπα. Το άλμπουμ έγινε οχτώ φορές πλατινένιο και πούλησε πάνω από 9 εκατομμύρια αντύτιπα και σε παγκόσμιο επίπεδο το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο δίσκος της που είχε ως τίτλο το όνομά της κατάφερε και έφτασε στη θέση νούμερο 1 σε όλο τον κόσμο.

Το 2000 το τραγούδι της "What A Girl Wants" πηγαίνει στην κορυφή των αμερικάνικων charts, και η ίδια συμμετέχει στο Χριστουγεννιάτικο γκαλά στον Λευκό Οίκο και κερδίζει και το πρώτο της Grammy. Το Σεπτέμβριο του 2000 μπαίνει στο χώρο της latin pop και κυκλοφορεί το άλμπουμ "Mi Reflejo", στο οποίο απλώς το ερμηνεύει, αφού αν και έχει καταγωγή και από τον Ισημερινό, δεν μιλάει καθόλου ισπανικά. Το άλμπουμ μπήκε στο Νο1 στο Billboard Latin Albums και στο Latin Pop Albums και έμεινε στα charts για 19 εβδομάδες. Επίσης το άλμπουμ έγινε 6 φορές πλατινένιο και έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το άλμπουμ ήταν υποψίφια στο Lo Nuestro και κέρδισε ένα Latin Grammy και δύο Billboard Latin Music Awards. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και τον χριστουγεννιάτικο δίσκο της My Kind of Christmas με διασκευασμένα κομμάτια αλλά και δικά της. Το άλμπουμ έφτασε στην 28η θέση στο Billboard 200 των ΗΠΑ, καταφέρνωντας να γίνει πλατινένιος και να πουλήσει 1.015.000 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Και τα δύο άλμπουμ είχαν σχετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Την άνοιξη του 2001 αλλάζει κατεύθυνση, γίνεται πιο R&B και μαζί με την Μία, την Πινκ και την Λιλ Κιμ σκαρφαλώνουν στην κορυφή των charts με το "Lady Marmalade", τραγούδι που ακούστηκε στην ταινία "Moulin Rouge".

To δεύτερό της προσωπικό άλμπουμ κυκλοφορεί το φθινόπωρο του 2002 με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Stripped" και την ίδια να δοκιμάζεται σε διάφορα μουσικά μονοπάτια. Το άλμπουμ είχε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο παρόλα αυτά αποκόμισε αρνητικές κριτικές λόγω το ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το δικό της μουσικό προφίλ : οι κριτικοί διαπίστωσαν ξανά ομοιότητες με την μουσική της Britney Spears. Κυκλοφόρησε 5 singles από τα οποία τα 4 έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Συγκεκριμένα το τραγούδι "Beautiful" έφθασε το νούμερο 2 στην Αμερική για 2 εβδομάδες και νούμερο 1 ανάμεσα σε πολλές χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τα δύο της άλμπουμ έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλά βραβεία από διάφορες διοργανώσεις, όπως Billboard, Latin Grammy, Teen Choice, MTV και πολλά άλλα. Ωστόσο το άλμπουμ έλαβε πολλαπλές υποψιφιότητες των βραβείων Grammy μεταξή των οποίων είχε και μία νίκη.Το Stripped έκανε το ντεμπούτο του στην Αμερική στο Billboard 200 στην 2η θέση με τις πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα να φτάνουν τα 330.000 αντύτιπα. Το άλμπουμ έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο στην ένωση βιομηχανίας καταγραφής στην Αμερική ( RIAA ) και πούλησε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντύτιπα.Το άλμπουμ έχει χαρτογραφηθεί επίσης μέσα στην πρώτη πεντάδα των charts σε Καναδά , την Ευρώπη , την Ολλανδία , την Ιρλανδία , τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης το άλμπουμ είχε τις καλήτερες επιδόσης στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η Κριστίνα έγινε ως η 29η και 40η best seller της δεκαετίας και της χιλιετίας. Από το 2015 το άλμπουμ της έχει πουλήσει πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.Το δεύτερο αυτό της άλμπουμ έφτασε στη πρώτη θέση και έγινε πολύ-πλατινένιος.Την χρονιά του 2003 η Κριστίνα μαζι με την Britney και την Madonna στα βραβεία τραγουδάνε όλες μαζί το τραγούδι της Madonna το Like A Virgin. Το Σεπτέμβριο του 2004 με τη συνοδεία της Μίσι Έλιοτ συμμετέχει στο σάουντρακ της ταινίας "Shark Tale" ερμηνεύοντας το κομμάτι "Car Wash"

Τον Αύγουστο του 2006 κυκλοφόρησε το τρίτο studio άλμπουμ της καριέρας της με τον τίτλο "Back To Basics" με ήχους παλιότερων δεκαετιών. Στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του το λεύκωμα του άλμπουμ πήγε στην κορυφή των charts στο Billboard 200 όπου οι πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα έφταναν τα 346.000 αντύτιπα. Το άλμπουμ βρήκε τρομερή μεγάλη επυτιχεία αφού έφτασε στην πρώτη θέση σε πάνω από δεκαπέντε χώρες συμπεριλαμβανόμενα στην Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Ιρλανδία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Back to Basics έχει πουλήσει 1,7 εκατομμύρια αντύτιπα στις ΗΠΑ, ενώ το Νοέμβριο του 2013 πούλησε 5 εκατομμύρια αντύτιπα σε όλο το κόσμο. Το άλμπουμ αυτό χάρισε αρκετά βραβεία στην τραγουδίστρια και το άλμπουμ της έγινε πλατινιένιος και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Χάρη σε αυτό της το άλμπουμ κατάφερε να αποσπάσει όλα τα αμερικάνικα βραβεία του κόσμου και οι πωλήσεις του άλμπουμ της να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Τον Ιανουάριο του 2008 η Κριστίνα Αγκιλέρα γέννησε το πρώτο της παιδί το οποίο ονόμασε Μαξ. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το πρώτο greatest hits με τίτλο Keeps Gettin' Better — A Decade of Hits. Το single του άλμπουμ αυτού κατάφερε να φτάσει την έβδομη θέση στην Αμερική από την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του, το οποίο όπως και όλα τα άλλα της άλμπουμ είχαν τεράστεια εμπορική επιτυχέια. To άλμπουμ έφτασε στην 9η θέση στο Billboard 200 και πούλησε πάνω από 530.000 αντύτιπα στις ΗΠΑ. Επίσης το άλμπουμ μπήκε στην πρώτη δεκάδα ρεκόρ των charts σε πολλές χώρες και πέτυχε θετικές κριτικές. Το τραγούδι '' Keeps Getting Better '' έκανε το ντεμπούτο του στο top 10 στις ΗΠΑ στο Billboard Hot 100.

Τον Ιούνιο του 2010 θα κυκλοφορήσει το τέταρτο προσωπικό της άλμπουμ "Bionic". Η πρεμιέρα του πρώτου single, Νοt Myself Tonight, έγινε 28 Απριλίου 2010 και το τραγούδι πούλησε 368.000 αντύτιπα στις ΗΠΑ, φτάνοντας μέχρι τη θέση #23 του Billboard Hot 100. Πολλοί σύγκριναν το τραγούδι με την μουσική της Lady Gaga. To Bionic έκανε το ντεμπούτο του και κατάφερε να φτάσει στην 3η θέση στο Billboard 200 με τις πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα να φτάνουν τα 110.000 αντύτιπα και το Σεπτέμβριο του 2012 στις ΗΠΑ το άλμπουμ πούλησε 330.000 αντύτιπα. Σε διεθνές επίπεδο το άλμπουμ κορυφώθηκε μέσα στο top 10, μεταξή των οποίων έκανε το ντεμπούτο του στην Αγγλία και κατάφερε να φτάσει στο Νο1 στο UK Albums Chart. Το 2010 η Aguilera πήρε μέρος στην ταινία Burlesque,στην οποία και είχε τον πρώτο ρόλο. Η ταινία έφτασε στην 18η θέση των ΗΠΑ στο Billboard 200, έχοντας καταφέρει να μπει στην πρώτη δεκάδα σε πολλά charts και από τον Αύγουστο του 2014 η ταινία έχει πουλήσει πάνω απο 707.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ. Η χρονιά του 2010 ήταν γενικά ιδιαίτερα δύσκολη για την καλλιτέχνη καθώς πήρε διαζύγιο με τον πολλών χρόνων σύντροφο της. Την ίδια χρονιά το 2010 η Κριστίνα κυκλοφόρησε το δικό της αστέρι στη λεωφόρο της δόξας.

Το 2011 η Αγκιλέρα ήταν κριτής στην αμερικάνικη βερσιόν του The Voice, από την πρώτη σεζόν μέχρι και την τρίτη. Στην τέταρτη αποφάσισε να μην συνεχίσει, να ασχοληθεί περισσότερο με την κυκλοφορία με του νέου της άλμπουμ . Η τραγουδίστρια Σακίρα, την αντικαθιστά. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς βγήκε και το τραγούδι του συγκροτήματος Maroon 5 "Moves like Jagger" στο οποίο συμμετείχε και η Κριστίνα Αγκιλέρα . Ο βασικός τραγουδιστής των Maroon 5, Adam Levine, ήταν και κριτής στο The Voice of US μαζί με την Κριστίνα.

Το 2012 η Κριστίνα Αγκιλέρα ανακοίνωσε το όνομα του νέου άλμπουμ και σίνκγλ της μέσω του λογαριασμού του Twitter της. Το Your Body κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου, και θα είναι το πρώτο σινγκλ του αναμενόμενου άλμπουμ της Lotus. Επίσης το βίντεο κυκλοφόρησε επίσημα στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Your Body έφτασε στη θέση #34 του Billboard Hot 100 και το τραγούδι είχε μεγάλη επυτιχεία. Το Lotus χαρακτηρίστηκε από την ίδια ως το μεγάλο της come-back στην μουσική βιομηχανία εξού και ο τίτλος Lotus που συμβολίζει την αναγέννησή της μετά από το διαζύγιο της και την εμπειρία της ως κριτής στο The Voice. Το Lotus έκανε το ντεμπούτο του στο Billboard 200 στην Αμερική στην 7η θέση με τις πωλήσεις τις πρώτης εβδομάδας να φτάνουν τα 73.408 αντύτιπα. Το άλμπουμ στην Αμερική είχε μεγάλη επιτυχεία και κατάφερε να έχει ακόμα πιο ψηλές θέσεις στον Καναδά και σε ολόκληρη τη Ρωσία όπου το λεύκωμα έφτασε τα top 10. Το 2013 η Κριστίνα κυκλωφόρησε το τραγούδι της Let There Be Love η οποία το αφιέρωσε σε όλους της τους θαυμαστές και το τραγούδι έφτασε στο No1 στα charts.

To 2013 συμμετείχε στο τραγούδι του Pitbull "Fell this Moment" που έφτασε μέχρι τη θέση #8 στο Billboard Hot 100. Αργότερα τον ίδιο χρόνο συμμετείχε στο τραγούδι "Say Something" του συγκροτήματος A Great Big World που κατάφερε να φτάσει στη θέση #4 στο Billboard Hot 100.

Προσωπική Ζωή

Είναι κόρη του Φαούστο Αγκιλέρα και της Σέλυ Φίλντερ, ενώ έχει και μικρότερη αδελφή, τη Ρακέλ. Ο πατέρας της, κατάγεται από το Εκουαδόρ και η μητέρα της έχει γερμανικές, αυστριακές και ιρλανδικές ρίζες.

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά, το 2005, σε ηλικία μόλις 25 ετών, με τον μουσικό Τζόρνταν Μπράτμαν, με τον οποίο έχουν αποκτήσει και έναν γιο τον Μαξ, που γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2008. Το ζευγάρι χώρισε το 2010 (το διαζύγιο τους βγήκε το 2011). To 2014, ανήμερα της μέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ανακοίνωσε τους αρραβώνες τις με τον μουσικό και παραγωγό ταινιών Matthew Rutler που γνωρίστηκαν το 2010 στα γυρίσματα της ταινίας Burlesque. Στις 16 Αυγούστου 2014, γεννήθηκε και η κόρη τους, την οποία ονόμασαν Σάμερ Ρέιν (Summer Rain) δηλαδή "Καλοκαιρινή Βροχή".

Δισκογραφία

Άλμπουμς

Studio Albums

  • Christina Aguilera (1999)
  • Stripped (2002)
  • Back to Basics (2006)
  • Bionic (2010)
  • Lotus (2012)

Άλλες Κυκλοφορίες

  • Mi Reflejo (2000)
  • My Kind of Christmas (2000)
  • Just Be Free (2001)
  • Justin & Christina (2003)

Ανθολογίες

  • Keeps Gettin' Better: A Decade of Hits (2008)

Σινγκλς

Υπόμνημα

  • 1 Κυκλοφόρησε μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία
  • 2 Κυκλοφόρησε μόνο στη Κεντρική Ευρώπη
  • 3 Κυκλοφόρησε μόνο στη Νότια Αμερική

1990s

Christina Aguilera

  • Genie in a Bottle (1999)
  • What a Girl Wants (1999)

2000s

Christina Aguilera

  • I Turn to You (2000)
  • Come on Over Baby (All I Want Is You) (2000)

Stripped

  • Dirrty (ft. Redman) (2002)
  • Beautiful (2002)
  • Fighter (2003)
  • Can't Hold us Down (ft. Lil' Kim) (2003)
  • The Voice Within (2003)

Back to Basics

  • Ain't No Other Man (2006)
  • Hurt (2006)
  • Candyman (2007)
  • Slow Down Baby1 (2007)
  • Oh Mother2 (2007)

Keeps Gettin' Better - A Decade of Hits

  • Keeps Gettin' Better (2008)

2010s

Bionic

  • Not Myself Tonight (2010)
  • Woohoo (ft. Nicki Minaj) (2010)
  • You Lost Me (2010)

Lotus

  • Your Body (2012)
  • Just A Fool (2012)

Ως featuring artist

  • Nobody Wants To Be Lonely with Ricky Martin (2001)
  • Tilt Ya Head Back with Nelly (2004)
  • Tell Me with Diddy (2006)
  • Moves Like Jagger with Maroon 5 (2011)
  • Feel This Moment with Pitbull (2013)
  • Hoy Tengo Ganas De Ti" with Alejandro Fernandez (2013)
  • Say Something with A Great Big World (2013)

Soundtrack/Άλλες Κυκλοφορίες

  • Reflection (1998)
  • The Christmas Song3 (1999)
  • Lady Marmalade with Lil'Kim, Missy Elliott, Pink and Mýa (2001)
  • Car Wash with Missy Elliott (2004)

Περιοδείες

  • Christina Aguilera In Concert (2000 - 2001)
  • Justin/Christina - Justifield Tour (2003)
  • Stripped World Tour (2003)
  • Back to Basics : Live and Down Under Tour (2006 - 2007)

Φιλμογραφία

  • Beverly Hills 90210 (1999)
  • Genie Gets Her Wish (1999)
  • Saturday Night Live (2000)
  • My Reflection (2000)
  • Saturday Night Live (2003)
  • Stripped Live in the UK (2004)
  • Shark Tale (2004)
  • Saturday Night Live (2004)
  • Saturday Night Live (2006)
  • Back to Basics & Beyond (2006)
  • Burlesque (2010)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα