Μετάβαση στο περιεχόμενο

Europop

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Europop είναι γενικός μουσικός εμπορικός όρος, που χαρακτηρίζει την Ποπ (από το βρετανικό "Popular") μουσική που παράγεται στην Ευρώπη. Η λέξη "Europop" δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1970 για να περιγράψει διάφορα είδη μουσικής από όλη την Ευρώπη και συνεχίζει να χρησιμοποιείται και σήμερα για μία σχεδόν αντίστοιχη έννοια.

Η Europop είναι ένα εμπορικό είδος μουσικής και οι περισσότεροι καλλιτέχνες προέρχονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Οι διασημότεροι, ωστόσο, είναι Σουηδοί και δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι εκφραστές της, μέσω του τετραμελούς συγκροτήματος ABBA. Οι μιμητές των ABBA δημιούργησαν κατά τη δεκαετία του 1970 μια ολόκληρη εμπορική μουσική σκηνή, που διατηρείται έως και σήμερα από την πανευρωπαϊκή μουσική βιομηχανία. Αντίστοιχα παραδείγματα των ABBA στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήταν τα σουηδικά συγκροτήματα Roxette στη δεκαετία του 1980 και Ace of Base στη δεκαετία του 1990. Στη δεκαετία του 1990, ακολούθησαν αυτές τις εμπορικές μουσικές συνταγές και οι Βρετανοί, με χαρακτηριστικά συγκροτήματα τις Spice Girls, τους Backstreet Boys και τους Take That. Από τη δεκαετία του 2000 και μεταγενέστερα, διατηρούνται ακόμα επιτυχημένοι Europop καλλιτέχνες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Girls Aloud, Νο Angels και Sugarbabes.

Η Eurovision θεωρείται ο κύριος εκφραστής της Europop, καθώς αυτός ο θεσμός αποτυπώνει και καταγράφει τις πανευρωπαϊκές εξελίξεις στην ποπ αυτή μουσική. Σταδιακά, στην Europop ενσωματώνονται όλο και περισσότερα παλαιότερα είδη μουσικής, όπως η Eurohouse της δεκαετίας του 1990 ή η Eurodisco της δεκαετίας του 1980.

Στην Ελλάδα "europop" σήμερα εννοούνται όλες οι εμπορικές αγγλόφωνες "Ποπ" επιτυχίες που απευθύνονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα Boy Band της Αγγλίας, καθώς και τα αντίστοιχα Girl Power συγκροτήματα. Γενικά, δεν είναι ένα είδος μουσικής που χαίρει αντίστοιχης εκτίμησης, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές στο ραδιόφωνο, που θεωρείται και το φυσικό μέσο του.

Πως χρησιμοποιείται ο όρος "Europop" στον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη "Europop" χρησιμοποιείται διαφορετικά στην Αμερική, στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

- Στην Αμερική, ονομάζουν "Europop" όλες τις Pop εισαγωγές από την ηπειρωτική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και τις αντίστοιχες παραγωγές της Αυστραλίας.

- Στη Μεγάλη Βρετανία, ονομάζουν "Europop" τα Pop τραγούδια που παράγονται στην Ευρώπη και συνήθως ο τραγουδιστής δεν είναι Άγγλος, επομένως έχει κάπως διαφορετική προφορά. Επίσης, έτσι ονομάζουν οτιδήποτε θυμίζει "Eurovision".

- Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η λέξη "Europop" από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπορική ποπ που παράγεται σε όλη την Ευρώπη. Εδώ έχουν ενταχθεί και τα βρετανικά ποπ συγκροτήματα που απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες, καθώς και οι αργές μπαλάντες, αυτά που αποκαλούνται "σλόου" ή "μπλουζ" στην Ελλάδα. Πριν την δεκαετία του 1990, ως "Europop" οι Ευρωπαίοι ονόμαζαν όλες τις μη αγγλόφωνες ποπ επιτυχίες της Ευρώπης, κυρίως από Γαλλία και Ιταλία.

- Ειδικότερα στην Ελλάδα, δεν χρησιμοποιείται πολύ η λέξη "Europop": όλα λέγονται "Ποπ" ή "εμπορικά". Στη δεκαετία του 1970, ωστόσο, αυτήν την λέξη την χρησιμοποιούσαν στο κρατικό ραδιόφωνο (κυρίως στο Τρίτο Πρόγραμμα) για να περιγράψουν τα συγκροτήματα που ειδικεύονταν στις ελληνικές διασκευές γαλλόφωνων και ιταλόφωνων τραγουδιών από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Επίσης, χαρακτηριστικά, όλα τα χορευτικά τραγούδια των ελληνικών μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς τα ονόμαζαν "Europop" οι τότε φαν της ποπ, γιατί θύμιζαν Eurovision ή γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές pop επιτυχίες της τότε εποχής.