Νοστράδαμος (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νοστράδαμος (συγκρότημα)
EίδοςΠοπ, Ροκ
Παρουσία1971-1975
Δισκογραφική εταιρείαΚίνησις, Lyra, Fabelsound, Zodiac
ΜέληΣτέλιος Φωτιάδης

Δέσποινα Γλέζου
Ρένα Παγκράτη

Μιχάλης Λαμπρόπουλος
Πρώην μέληΣτέλιος Φωτιάδης

Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος
Chris King

Δέσποινα Γλέζου

Οι Νοστράδαμος ήταν Ελληνικό ποπ συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1971 από τον Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο - επίσης γνωστό και ως Τσάρλι [1] - και την Αγγλίδα τραγουδίστρια Κρις Κινγκ. [2] Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον Γάλλο αστρολόγο Νοστράδαμο. [3] Η Δέσποινα Γλέζου, που ήταν μέλος των POLL (της άλλης πρωτοποριακής ελληνικής ποπ ομάδας), προσχώρησε στο σχήμα το 1972.

Τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Νοστράδαμος ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ποπ συγκροτήματα στην Ελλάδα, που κυριάρχησε στην ελληνική ποπ-ροκ σκηνή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70. Η Δέσποινα Γλέζου προσχώρησε στο σχήμα εγκαίρως για να εμφανιστούν στο 11ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1972, όπου κέρδισαν την τιμητική διάκριση "Πρωτοεμφανιζόμενου Συνθέτη και Εκτελεστή" (Στέλιος Φωτιάδης) με το τραγούδι "Δώσ' μου το χέρι σου", [4] το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας.

Η επιτυχία τους ήταν μετεωρική, μιας και το συγκεκριμένο single (Δώσ' μου το χέρι σου) πούλησε 9.000 αντίτυπα σε ένα μήνα. Το 1973, το γκρουπ έφτασε στο ζενίθ της δημοτικότητας του και έκανε περιοδεία ανά την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Οι Νοστράδαμος κατατάσσονται στον αριθμό 9 σε μια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά ροκ συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Το 1974 (κατά τη διάρκεια της δικτατορίας), το συγκρότημα κέρδισε τον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό συμμετοχής της Eurovision, που διοργάνωσε η ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, αλλά δεν του επιτράπηκε να συμμετάσχει λόγω σκανδάλου.

Σκάνδαλο και ξαφνική πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την επιτυχημένη περιοδεία τους το 1973, το συγκρότημα ταξίδεψε στη Βόρεια Ελλάδα. Τότε ήταν που οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χούντας πήγαν σε ένα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου έμενε το συγκρότημα και συνέλαβαν τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον ηχολήπτη του συγκροτήματος με την κατηγορία του βιασμού ενός 16χρονου κοριτσιού, μετά από καταγγελία της οικογένειας αυτού.[1] Ο Εξαρχόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η κοπέλα ήταν οπαδός που είχε ακολουθήσει το συγκρότημα από την Καβάλα, χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Το κορίτσι βρέθηκε εντός του ξενοδοχείου και επεστράφη στην οικογένειά της στην Καβάλα. Μετά τις συλλήψεις, ο πατέρας του κοριτσιού πρότεινε να αποσύρει την καταγγελία έναντι ενός μεγάλου χρηματικού ποσού.

Το συγκρότημα δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει το ποσό που η οικογένεια του κοριτσιού είχε ζητήσει, και άρχισαν να ζητούν χρήματα από φίλους και γνωστούς.[1] Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν τελικά και η οικογένεια του κοριτσιού απέσυρε την καταγγελία. Στη συνέχεια, ο Τσάρλι αποφυλακίστηκε. Μετά το περιστατικό, η χούντα απαγόρευσε τη μουσική του συγκροτήματος από κάθε εκπομπή και παράλληλα στάλθηκε οδηγία σε όλα τα ελληνικά σχολεία που απαγόρευε στους μαθητές να παρακολουθήσουν συναυλίες του συγκροτήματος.

Η υπόθεση έβλαψε σε μεγάλο βαθμό το συγκρότημα, και ακόμη περισσότερο τον Τσάρλι, ο οποίος ποτέ δεν ανάρρωσε ψυχολογικά από το περιστατικό.[1] Το 1974, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, το συγκρότημα κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό συμμετοχής της Eurovision που διοργάνωσε η ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision.[5] Ωστόσο, κοντά στην ημερομηνία του διαγωνισμού, το συγκρότημα εμποδίστηκε να διαγωνιστεί στη Eurovision, λόγω του σκανδάλου. Η ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια Μαρινέλλα στάλθηκε στη θέση τους στον διαγωνισμό. Το 1974 ο Τσάρλι και η Κρις Κινγκ [6] αποχώρησαν από το συγκρότημα και δύο νέα μέλη, η Ρένα Παγκράτη και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος, τους αντικατέστησαν. Έναν χρόνο αργότερα, το 1975, το συγκρότημα διαλύθηκε.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μετά τη διάλυση των Νοστράδαμος, ο Τσάρλι εργάστηκε σε διάφορους χώρους διασκέδασης για να βγάλει χρήματα ώστε να εξοφλήσει τα δάνεια που έλαβε για να πληρώσει την οικογένεια του κοριτσιού.[1] Ενώ προσπάθησε να ξεκινήσει μια σόλο καριέρα, δεν πέτυχε ποτέ την ίδια επιτυχία που είχε ως μέλος του συγκροτήματος. Το μόνο αξιοσημείωτο σόλο του επίτευγμα ήταν το τραγούδι του "Ο Θάνατος του Κλόουν", το οποίο τραγούδησε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.
  • Μετά το "Ο Θάνατος του Κλόουν", ο Τσάρλι άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών. Συνελήφθη στη δεκαετία του '90 για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και φυλακίστηκε.[1] Στο αυτοκίνητό του, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες και είχε στην κατοχή του περίπου 10 κιλά ηρωίνη, τουφέκια Kalashnikov και πιστόλια Magnum.[7] Δεδομένου ότι η ηρωίνη βρέθηκε και στο διαμέρισμα του Τσάρλι, το οποίο μοιραζόταν με τη σύζυγό του, το ζευγάρι συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες συλλήψεις, σχετικές με ηρωίνη, ολόκληρης της δεκαετίας.
  • Στο δεύτερο έτος της φυλάκισής του, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία της δίκης, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος (Τσάρλι) πέθανε από υπερβολική δόση στο νοσοκομείο Τζάνειο, στις 21 Μαρτίου 2000, έξι ημέρες πριν κλείσει τα 47.[1] [8]
  • Η Ρένα Παγκράτη πέθανε στις 25 Ιουνίου 1998 από υπερβολική δόση χαπιών.[9]
  • Σε μία συνέντευξη του 2016 στο περιοδικό Lifo, η Δέσποινα Γλέζου δήλωσε ότι ήταν «σκληρή με τους οπαδούς» του συγκροτήματος και πως «προσπάθησε να προστατέψει τα άλλα τρία μέλη από τους οπαδούς». Επίσης δήλωσε ότι αυτό κατέστησε ευκολότερο να εγκαταλείψει τελικά την ομάδα. [10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «Η "ροζ" ιστορία που κατέστρεψε τους "Νοστράδαμος"» (στα Greek). Newsbeast. 17 May 2015. https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/820712/i-roz-istoria-pou-katestrepse-tous-nostradamos. 
  2. «Τα Ιστορικά Συγκροτήματα του ελληνικού Ροκ, στην Εποχή της Δικτατορίας» (στα Greek). Ogdoo. http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/ta-istorika-sygkrotimata-tou-ellinikoy-rok-stin-epoxi-tis-diktatorias. 
  3. «Η καταγγελία για βιασμό ανήλικης, που διέλυσε το νεανικό συγκρότημα Νοστράδαμος». mixanitouxronou.gr (στα Greek). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. Τρούσας, Φώντας (17 Σεπτεμβρίου 2022). «10+1 άλμπουμ του ελληνικού ροκ από το 1972». LiFO. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. 
  5. Giorgos Foukos (9 Μαρτίου 2012). «Eurovision Greece 1974-2012». Lifo magazine. Translation by Google: The state television decides, after four years that it has already launched the contest, to try its luck. Nostradamos is the winner of the competition (see Stelios Fotiadis, Despina Glezou, etc.) A few weeks before the competition the participation is canceled because a scandal about the rape of a minor admirer by a member of the group. 
  6. «Νοστράδαμος Ένα από τα σημαντικότερα ρόκ συγκροτήματα της δεκαετίας του '70» (στα Greek). musicheaven.gr. http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=1013. 
  7. «Ο Τσάρλι δεν μίλησε...». Τα Νέα. 30 June 1998. https://www.tanea.gr/1998/06/30/greece/o-tsarli-den-milise/. 
  8. Μιχάλης Στούκας (10 September 2016). «Ξυλούρης, Σιδηρόπουλος, Άσιμος... Ο κύκλος των Ελλήνων τραγουδιστών που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή» (στα Greek). Protothema. https://www.protothema.gr/stories/article/609492/proora-hamenoi-tragoudistes/. 
  9. «Ο Ιούλιος του 1998 σκότωσε τη Φλέρυ Νταντωνάκη Μα και τη Ρένα Παγκράτη». Lifo magazine. https://www.lifo.gr/team/prosklitirio_nekron/39952. 
  10. «Μια αποκλειστική αυγουστιάτικη συνέντευξη της Δέσποινας Γλέζου». LiFO. 5 April 2016. https://www.lifo.gr/articles/arxeio_articles/96111.