Νικόπολη Πρέβεζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Anaseiri (συζήτηση | συνεισφορές) στις 18:49, 13 Ιανουαρίου 2022. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Νικόπολη Πρέβεζας
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΠρέβεζας
Γεωγραφία
ΝομόςΠρεβεζας
Πληθυσμός
Μόνιμος318
Έτος απογραφής2021
Ψηφιδωτό δάπεδο από αρχαία Νικόπολη

Η Νικόπολη είναι κοινότητα του Δήμου Πρέβεζας που βρίσκεται εντός του γεωγραφικού χώρου της Αρχαίας Νικόπολης.[εκκρεμεί παραπομπή]. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο από 5 έως 80 μέτρα και έχει 400 κατοίκους (απογραφή 2011)

Παλαιοχριστιανικά Τείχη Νικόπολης
Η σήραγγα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης
Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Νικόπολης
Ο Μικρός Τυμπανιστής στη Μάχη της Νικόπολης

Γεωγραφία

Η κοινότητα της Νικόπολης (Σμυρτούλα-Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού Σαφράμπολις το 1927) απέχει από την Πρέβεζα περίπου 8 χιλ. βορείως και είναι κτισμένη στους πρόποδες του ομώνυμου λόφου της Νικόπολης (100m μέγιστο ύψος). Συνδέεται με ασφάλτινο δρόμο με την εθνική οδό Πρέβεζας - Άρτας και με την παραλιακή οδό Πρέβεζας - Πάργας - Ηγουμενίτσας. Το χωριό έχει Νοτιοδυτικό προσανατολισμό και στις πλάτες του έχει το άλσος της Νικόπολης (οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν το εν άλσει προάστειον.)[εκκρεμεί παραπομπή]

Ιστορία

Η Νικόπολη, ως κοινότητα είναι νέο χωριό σχετικά. Στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε ελάχιστους κατοίκους κατά κανόνα κτηνοτρόφους. Κατοικήθηκε προπολεμικά και μεταπολεμικά κυρίως από Σαρακατσαναίους κτηνοτρόφους και από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η όλη ιστορία της κοινότητας είναι ίδια με αυτή που περιγράφεται στο λήμμα Αρχαία Νικόπολη.[εκκρεμεί παραπομπή][1] Πέραν της γεωγραφικής σχέσης με την διάσημη Αρχαία Νικόπολη και με όλα τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που την συνδέουν, η κοινότητα της Σμυρτούλας - Νικόπολης, έγινε γνωστή για τις εξής μάχες:

Πλησίον αξιοθέατα

Υποδομές κοινότητας

  • Γραφείο Κοινότητας
  • Ηλεκτρισμός, Ύδρευση, Σταθερή Τηλεφωνία, Κινητή Τηλεφωνία, Broadband Internet
  • Δημοτικό Σχολείο
  • Κοινοτικό Κοιμητήριο
  • Κοινοτικό στάδιο - γήπεδο (νοτιοανατολικά προς Πρέβεζα)


Παραπομπές

  1. Δ. Κ. Σαμσάρης, Η Άκτια Νικόπολη και η «χώρα» της (Νότια Ήπειρος-Ακαρνανία). Ιστορικογεωγραφική και επιγραφική συμβολή, Θεσσαλονίκη 1994