Κρυοπηγή Πρέβεζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κρυοπηγή Πρέβεζας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κρυοπηγή Πρέβεζας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΠρέβεζας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΠρεβεζας
Πληθυσμός135 (2011)
Κρυοπηγή Πρέβεζας - Μαρτυρικό χωριό
Κρυοπηγή Πρέβεζας
Κρυοπηγή Πρέβεζας
Κρυοπηγή Πρέβεζας

Η Κρυοπηγή είναι χωριό του νομού Πρέβεζας και υπάγεται στον δήμο Πρέβεζας, όπως διαμορφώθηκε το 2011 με το πρόγραμμα "Καλλικράτης". [1] Σύμφωνα με μαρτυρίες πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 1800. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη θέση «Μάναρη», αλλά σύντομα μετακινήθηκαν στους πρόποδες του Ζαλόγγου, από τα πολλά φίδια και τους σκορπιούς.

Έχει περίπου 70 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό είναι ορεινό και βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ζαλόγγου και εκτείνεται σε υψόμετρο 400-500 μέτρων.

Αποτελεί το πιο ορεινό τμήμα του Δήμου με φυσική ομορφιά και βρίσκεται και αυτό στους πρόποδες του Ζαλόγγου, μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από την Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, το κλίμα είναι ηπειρωτικό με σχετικά κρύους χειμώνες με μικρή ηλιοφάνεια λόγω θέσης. Έχει αρκετές πηγές μέσα και έξω από το χωριό όπου πιθανόν οφείλει και το όνομά του.

Μεγάλη η αντιστασιακή δράση των Κρυοπηγιωτών στον ελληνογερμανικό πόλεμο, μεγάλο όμως και το τίμημα. Το 1944 οι Γερμανοί, πίσω από την εκκλησία Αγία Τριάδα Αγρινίου, εκτέλεσαν εν ψυχρώ 23 Κρυοπηγιώτες. Σήμερα στην πλατεία του χωριού υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη των αδικοχαμένων.

Το Μαρτυρικό χωριό της Κρυοπηγής Πρέβεζας αναγνωρίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών στις 2 Αυγούστου 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κρυοπηγή Πρέβεζας. Στην ιστοσελίδα https://buk.gr/