Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Νικόλαος Παπαδόπουλος (αποσαφήνιση).
Νικόλαος Παπαδόπουλος ο Κομνηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6  Ιανουαρίου 1655
Κρήτη
Θάνατος 20  Ιανουαρίου 1740
Πάντοβα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιστορικός
διδάσκων πανεπιστημίου
θεολόγος
Εργοδότης Πανεπιστήμιο της Πάδοβας

Ο Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος (ιταλικά: Niccolò Comneno Papadopoli‎· λατινικά: Nicolaus Comnenus Papadopoli‎), ή Νικόλαος Παπαδόπουλος Κομνηνός (6 Ιανουαρίου 1655 - 20 Ιανουαρίου 1740), ήταν ελληνικής καταγωγής (από την Κρήτη) Ιταλός θεολόγος, φιλόσοφος και νομομαθής, και πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής του στην Πάντοβα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο ουνιτικό Κολλέγιο του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης, και αφού ασπάστηκε το καθολικό δόγμα, το 1672, κατετάγη στο Τάγμα των Ιησουιτών. Το 1689 ανήλθε στη δεύτερη έδρα του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Το 1713 ανήλθε στην πρώτη έδρα, την οποία διατήρησε έως την αποχώρησή του, τον Νοέμβριο του 1738. Έγραψε πολλά έργα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν δογματικά θέματα. Γνωστότερο είναι το «Praenotiones Mystagogicae ex iure canonico»[1] (Μυσταγωγική προθεωρία εκ του κανονικού δικαίου[2]), το οποίο εκδόθηκε το 1697, και στο οποίο προσπάθησε να αποδείξει ότι οι διαφορές της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού δεν είναι ουσιώδεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα,τ.41
  • Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη, Οι «επιστολιμαίες πραγματείες» του Νικολάου Παπαδοπούλου Κομνηνού προς το μαθητή του Χρύσανθο Νοταρά, Εώα και Εσπερία, τομ.4(1999-2000),σελ.175-241
  • Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος, Μυσταγωγική προθεωρία εκ του κανονικού δικαίου, εισαγωγή – έκδοση Κωνσταντίνος Γαρίτσης, Αθήνα 2012.
  • Gerhard Podskalsky, Η Ελληνική Θεολογία επί Τουρκοκρατίας 1453-1821. Η ορθοδοξία στη σφαίρα επιρροής των δυτικών δογμάτων μετά τη Μεταρρύθμιση, μετ. Γ.Δ. Μεταλληνός, ΜΙΕΤ,Αθήνα 2005.