Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Παπαδόπουλος ο Κομνηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Ιανουαρίου 1655
Κρήτη
Θάνατος20  Ιανουαρίου 1740
Πάντοβα
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
καθηγητής πανεπιστημίου
θεολόγος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Πάδοβας

Ο Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος (ιταλικά: Niccolò Comneno Papadopoli‎· λατινικά: Nicolaus Comnenus Papadopoli‎), ή Νικόλαος Παπαδόπουλος Κομνηνός (6 Ιανουαρίου 1655 - 20 Ιανουαρίου 1740), ήταν ελληνικής καταγωγής (από την Κρήτη) Ιταλός θεολόγος, φιλόσοφος και νομομαθής, και πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής του στην Πάντοβα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο ουνιτικό Κολλέγιο του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης, και αφού ασπάστηκε το καθολικό δόγμα, το 1672, κατετάγη στο Τάγμα των Ιησουιτών. Το 1689 ανήλθε στη δεύτερη έδρα του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Το 1713 ανήλθε στην πρώτη έδρα, την οποία διατήρησε έως την αποχώρησή του, τον Νοέμβριο του 1738. Έγραψε πολλά έργα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν δογματικά θέματα. Γνωστότερο είναι το «Praenotiones Mystagogicae ex iure canonico»[1] (Μυσταγωγική προθεωρία εκ του κανονικού δικαίου[2]), το οποίο εκδόθηκε το 1697, και στο οποίο προσπάθησε να αποδείξει ότι οι διαφορές της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού δεν είναι ουσιώδεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα,τ.41
  • Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη, Οι «επιστολιμαίες πραγματείες» του Νικολάου Παπαδοπούλου Κομνηνού προς το μαθητή του Χρύσανθο Νοταρά, Εώα και Εσπερία, τομ.4(1999-2000),σελ.175-241
  • Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος, Μυσταγωγική προθεωρία εκ του κανονικού δικαίου, εισαγωγή – έκδοση Κωνσταντίνος Γαρίτσης, Αθήνα 2012.
  • Gerhard Podskalsky, Η Ελληνική Θεολογία επί Τουρκοκρατίας 1453-1821. Η ορθοδοξία στη σφαίρα επιρροής των δυτικών δογμάτων μετά τη Μεταρρύθμιση, μετ. Γ.Δ. Μεταλληνός, ΜΙΕΤ,Αθήνα 2005.