Νικολούδες Σάμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νικολούδες Σάμου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νικολούδες Σάμου
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Σάμου
Υψόμετρο 400 m
Πληθυσμός 11 (2011)[1]
Ταχ. κωδ. 832 00[2]
Τηλ. κωδ. 2273
Ζώνη ώρας UTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Οι Νικολούδες είναι χωριό της Σάμου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων δίπλα από τις πλαγιές του όρους Καστρί, στην ΒΔ Σάμο.

Ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο που ονομάζονταν Νικολού ο οποίος είχε φτιάξει ένα καλύβι για να προσέχει τα ζώα του αφού ήταν τσοπάνης και μετά άρχισαν και άλλοι να φτιάχνουν καλύβια και να μένουν τριγύρω.

Λαογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μικρό αυτό χωριό χαρακτηριστικά είναι τα δρομάκια τα οποία είναι πλακόστρωτα και υπάρχουν ανάμεσα στα παραδοσιακά κτίσματα σπιτιών και κάποιων καλυβιών. Εκεί η οικονομία βασίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία και την γεωργία. Η γεωργία βασίζεται στις ελιές (ελαιόλαδο) και με τα αμπέλια με κάποια από τα παράγωγα τους (κρασί, σταφίδες κτλ). Ενώ η κτηνοτροφία στα ζώα και στα ζωικά προϊόντα. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του χωριού είναι το παλιό πλυσταριό το οποίο σύμφωνα με χαρακιές που έχει σε ένα σημείο κατασκεύαστηκε το 16αι. μ.Χ όπου τα παλιά χρόνια μέχρι πρόσφατα έπλεναν τα ρούχα τους οι γυναίκες. Ακόμα δίπλα υπάρχει μια βρύση που τρέχει πόσιμο νερό και έγινε σχετικά πρόσφατα ανακατασκευή. Επιπλέον υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος πλάτανος στη Σάμο και στο πίσω μέρος έχει μια κουφάλα που εκεί έμπαιναν τα παιδιά και έπαιζαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]