Νιζόπολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νιζόπολη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νιζόπολη
41°0′40″N 21°14′45″E
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μπίτολα
Γεωγραφική υπαγωγήΠελαγονία
Υψόμετρο1.034 μέτρα
Πληθυσμός125 (2021)
Ταχ. κωδ.7205
Τηλ. κωδ.047
Ζώνη ώραςώρα Κεντρικής Ευρώπης
θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Νιζόπολη (σλαβομακεδονικά: Нижеполе, βλάχικα: Nijopolea, αλβανικά: Xhinxhopola) είναι χωριό του δήμου Μοναστηρίου στη Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί αλπικό οικισμό σε απόσταση 7,85 χιλιομέτρων από τη Μπίτολα. Βρίσκεται χτισμένη στον Βαρνούντα, στην περιοχή της Πελαγονίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νιζόπολη, με το ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο και την ορθόδοξη εκκλησία, στις αρχές του 20ου αιώνα

Ο πληθυσμός της Νιζοπόλεως αποτελούνταν από παλαιότερους κατοίκους Βλάχων (Αρμάνων) και αργότερα Αρβανιτοβλάχων που αποτελούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού.[1] Ένας μικρός αριθμός Μουσουλμάνων Αλβανών με την πάροδο του χρόνου εγκαταστάθηκε στη Νιζόπολη με καταγωγή από την επαρχεία της Κορυτσάς.[1] Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Νιζόπολη έπεσε στη συμμαχική πλευρά του Μακεδονικού μετώπου και οι Βλάχοι χωρικοί του κατέφυγαν πρώτα στη Φλώρινα και στη συνέχεια οι περισσότεροι πήγαν στην Κατερίνη.[1] Μετά τον πόλεμο, οι περισσότεροι Βλάχοι της Νιζοπόλεως προτίμησαν να παραμείνουν στην Κατερίνη αφού μερικοί που επέστρεψαν γύρισαν και μίλησαν για την καταστροφή του χωριού.[1] Μόνο το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την άφιξη των Ελλήνων προσφύγων μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919–1922) ορισμένοι κάτοικοι της Νιζοπόλεως επέστρεψαν στο χωριό.[1]

Άτομα από τη Νιζόπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Κουκούδης, Αστέριος (2003). Οι Βλάχοι: Οι Μητροπόλεις και η Διασπορά. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ζήτρος. ISBN 9789607760869.  σελ. 299. «Μια από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις ήταν μια αρκετά μεγάλη ομάδα η οποία εγκαταστάθηκε μεταξύ των παλαιότερων Βλάχων κατοίκων της Νιζόπολης, κοντά στο Μαγκάρεβο, καθιστώντας τους Αρβανιτόβλαχους σημαντικό μέρος του πληθυσμού του χωριού.» σελ. 352. «Μια μικρή ομάδα Μουσουλμάνων Αλβανών από την περιοχή της Κορυτσάς εγκαταστάθηκε σταδιακά στο Τύρνοβο και στη Νιζόπολη.»· σ. 468-469. «Οι κάτοικοι της Νιζόπολης, του μοναδικού βλαχοχωρίου πίσω από τις συμμαχικές γραμμές κατέφυγαν στη Φλώρινα και, κυρίως στην Κατερίνη.», σ. 470. «Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Νιζόπολης επέλεξαν να παραμείνουν στην Κατερίνη όταν οι πρώτοι που επέστρεψαν έφεραν στην πατρίδα τους την είδηση ​​της απόλυτης καταστροφής του χωριού τους. Μόλις το 1923 με την άφιξη των προσφύγων από τη Μικρασιατική καταστροφή κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στη Νιζόπολη.»