Βαρνούντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°53′10″N 21°15′36″E / 40.8860°N 21.2600°E / 40.8860; 21.2600

Βαρνούντας

Golemo Ezero.jpg
Αλπική λίμνη στο Βαρνούντα

Βαρνούντας βρίσκεται στο τόπο Ελλάδα
Βαρνούντας
Βαρνούντας
Ύψος 2.601 μέτρα
Κορυφή Περιστέρι 2.601 Flag of Macedonia.svg
Δεσποτικό 2.330 Flag of Greece.svg
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Flag of Greece.svg Ελλάδα,
Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Ο Βαρνούντας (και Περιστέρι, σλαβομακεδονικά: Баба, Μπάμπα - θηλυκό ή γιαγιά) είναι βουνό που βρίσκεται στον νομό Φλώρινας. Συνεχίζεται και πέρα από τα σύνορα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ στα νότια-νοτιοδυτικά συνδέεται με το Τρικλάριο Όρος. Το μέγιστο ύψος του εντός ελληνικού εδάφους είναι η κορυφή Δεσποτικό ή Κίτσεβο (2.334 μέτρα), στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.[1][2][3] Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Περιστέρι (σλαβομακεδονικά: Пелистер, Πελιστέρ), με 2.601 μέτρα, εντός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Άλλες κορυφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες ψηλές κορυφές του βουνού είναι η Μπελαβόδα (2.179 μ.), το Κίρκο (2.155 μ.), η Κότσυφα ή Ποτίστρες (2.065 μ.) και άλλες. Γενικά επικρατεί σύγχυση γύρω από τις ονομασίες και τα ακριβή υψόμετρα των κορυφών στους διάφορους χάρτες αλλά και σε ορειβατικούς κύκλους.

Μονοπάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. Πολύωρες αναβάσεις για την ψηλότερη κορυφή μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον Άγιο Γερμανό Πρεσπών και από τη Βίγλα Πισοδερίου.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλύπτεται από εκτεταμένα δάση βελανιδιάς, οξιάς και κατά τόπους ελάτης και σημύδας, ενώ υποαλπική βλάστηση απαντάται στις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Η πανίδα του Βαρνούντα είναι πλούσια και περιλαμβάνει μεγάλα θηλαστικά όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια και αγριογούρουνα, ενώ έχει αναφερθεί και η παρουσία αγριόγιδου. Το δυτικό τμήμα του βουνού εντός της λεκάνης απορροής των Πρεσπών είναι τμήμα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]