Ναυπηγεία Ελευσίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.
ΚλάδοςΝαυπήγηση
Ίδρυση1968[1]
ΙδρυτήςΣτρατής Ανδρεάδης[1]
ΈδραΕλευσίνα, Ελλάδα, Ελλάδα
Συντεταγμένες38°1′56″ s. š., 23°29′47″ v. d.
Σημαντικά πρόσωπαΒασιλική Λάλουση (Υποδιευθύντρια Λογιστηρίου)
Νικόλαος Μπουλάς (Υπεύθυνος Επικοινωνίας)
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Κατασκευές νέων πλοίων
Μετασκευές πλοίων
Επισκευές πλοίων
Βιομηχανικές κατασκευές[1]
Κύκλος εργασιών€8.732,98 (2014)[2]
Καθαρά έσοδα€-9.402,41 (2014)[2]
Σύνολο ενεργητικού€227.519,25(2014)[2]
Υπάλληλοι940[1]
ΜητρικήΝΕΩΡΙΟΝ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (70%)[1]
Ιστότοποςwww.elefsis-shipyards.gr
Commons page Πολυμέσα

Τα Nαυπηγεία Ελευσίνας που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας καταλαμβάνει έκταση 250.000τμ. Οι βιομηχανικές του εγκαταστάσεις καλύπτουν 37.800τμ, οι αποθηκευτικοί του χώροι 9.800τμ και τα κτήρια διοικητικών υπηρεσιών 9.800τμ. Διαθέτει επιπλέον δίκτυα για την τροφοδοσία των πλοίων με ηλεκτρικό ρεύμα 380 V και 450 V, νερού, οξυγόνου, πεπιεσμένου αέρα, προπανίου, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κλπ. Στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, περιλαμβάνονται οι τρεις πλωτές δεξαμενές. Οι δεξαμενές υποστηρίζονται με γερανούς δυναμικότητας 5-20 τόνων. Η ναυπηγική του κλίνη έχει μήκος 200 μ. και πλάτος 55 μ, και σε αυτήν μπορούν να κατασκευαστούν πλοία των 100.000 τόνων. Η κλίνη υποστηρίζεται από γερανογέφυρα ανυψωτικής ικανότητας 400 τόνων. Το τμήμα ναυπηγήσεων, διαθέτει επίσης ελασματουργείο 6.600 τετραγωνικών μέτρων, εξοπλισμένο με εργαλειομηχανές της νεότερης τεχνολογίας. Επίσης το νέο υπόστεγο για νέες ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων στο οποίο μπορούν να κατασκευαστούν πλοία έως το μέγεθος της Κορβέτας.

Ανθρώπινο δυναμικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας απασχολούν συνολικά 940 εργαζόμενους από αυτούς οι 112 είναι ενταγμένοι σε διοικητικές, επιτελικές υπηρεσίες και οι υπόλοιποι στις καθαρά παραγωγικές. Η απασχόληση δεν είναι μικρότερη των 900 ατόμων, ενώ έφτανε κατά περιόδους και ανάλογα με τις απαιτήσεις των εργασιών και τα 2000 άτομα. Σε ότι αφορά στην επιμόρφωση του προσωπικού, η εταιρεία σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. Νεωρίου, υλοποιεί σε ετήσια βάση εκπαιδευτικά προγράμματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ομάδων του προσωπικού αναλόγως των απαιτήσεων του παραγωγικού προγραμματισμού. Τα προγράμματα αφορούν είτε καθαρά τεχνικές δεξιότητες είτε γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με νέες τεχνολογίες και πρακτικές διοικητικής διαχείρισης.

Επενδυτικά σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1997, ξεκίνησε η εφαρμογή ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση έγιναν σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης και διασφάλισης των εγκαταστάσεων και μηχανημάτων του ναυπηγείου (πλωτές δεξαμενές, γερανοί, μηχανήματα μηχανουργείου κλπ.), η κατάσταση των οποίων σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων. Από το 2001 οπότε τα Ν.Ε. ανέλαβαν τα δύο προγράμματα του Π.Ν., δηλαδή τη ναυπήγηση των ΤΠΚ και του πλοίου υποστήριξης Στόλου, ξεκίνησε η εφαρμογή ενός νέου επενδυτικού προγράμματος. Αυτό αφορούσε κυρίως την κατασκευή ενός ειδικού υπόστεγου ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για τα ΤΠΚ και την προμήθεια εργαλειομηχανών και συστημάτων κοπής υψηλής ακρίβειας. Συνολικά από το 1997 έως σήμερα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχουν επενδύσει περισσότερα από 49 εκατομμύρια ευρώ (σε ιστορικές τιμές).

Κοινωνική προσφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινωνική προσφορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας εστιάζεται στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση. Έτσι εφαρμόζει πολιτική διευκολύνσεων και παροχών προς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, φροντίζοντας μονίμως να προσφέρει αναβαθμισμένους όρους εργασίας. Η εταιρία διοργανώνει σε ετήσια βάση γιορτή για τα παιδιά του προσωπικού, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Προστασία περιβάλλοντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το ότι η δραστηριότητα των Ναυπηγείων δεν εγκυμονεί κινδύνους στο περιβάλλον, η εταιρία έχει προβλέψει ειδικές διαδικασίες διαχείρισης των στερεών και των ελάχιστων υγρών αποβλήτων. Έτσι τα υπολείμματα της ψηγματοβολής για τον καθαρισμό των ελασμάτων συλλέγονται και διατίθενται σε βιομηχανίες για δεύτερη χρήση. Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, ειδικές ομάδες εργαζομένων όπως επίσης και ο εξοπλισμός για οποιαδήποτε απειλή. Τέλος σε μόνιμη επιφυλακή βρίσκονται ομάδες πυρασφάλειας για την προστασία των εγκαταστάσεων και των πλοίων που βρίσκονται σε αυτές.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ είναι μέτοχος σε ποσοστό 70%, της Εταιρείας ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε. Η τελευταία με το διακριτικό τίτλο Ναυπηγεία Ελευσίνας συστάθηκε τον Απρίλιο του 1997. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο ιδρύθηκε το 1968 από τον Στρατή Ανδρεάδη, πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας της οποίας ήταν θυγατρική εταιρεία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δραστηριοποιούνται στις παρακάτω εργασίες:

  • Κατασκευές νέων πλοίων
  • Μετασκευές / πλωτών μέσων εξόρυξης πετρελαίου, mega yachts, κρουαζιερόπλοιων κλπ.
  • Επισκευές πλοίων
  • Βιομηχανικές κατασκευές

Κατασκευές νέων πλοίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία στις εγκαταστάσεις της, στην Ελευσίνα, μπορεί να κατασκευάσει πλοία μήκους έως 200μ., περίπου, δηλαδή όσο είναι και το μήκος της ναυπηγικής κλίνης που διαθέτει, ενώ με σχετική επέκταση, είναι δυνατή η κατασκευή και μεγαλύτερων πλοίων.

ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία, με την παράδοση σε μόλις 17 μήνες του πλοίου ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ και την βράβευση του ως πλοίο της χρονιάς για το έτος 2007, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την φήμη για τις ποιοτικές κατασκευές της. Σχεδιασμένο από την Φιλανδική Delta Marine, με χωρητικότητα 418 αυτοκινήτων ή 139 αυτοκινήτων και 45 φορτηγών οχημάτων, φιλοξενεί συνολικά 1800 επιβάτες σε πολυτελείς και άνετους χώρους όπως μπαρ εστιατόρια και 74 καμπίνες με σύνολο 252 κλινών. Η κατασκευή του έγινε σύμφωνα με του κανόνες IMO code, Ιταλικού νηογνώμονα (RINNA) και την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών en:SOLAS.

Δέλτα Βερενίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δέλτα Βερενίκη είναι μια εξειδικευμένη τριγωνική αυτοπροωθούμενη πλατφόρμα με δυνατότητα τήρησης της θέσεως της +/- 1m μέχρι 4 Beaufort ταχύτητα ανέμου. Είναι εξοπλισμένη με γερανούς και βαρούλκα καθώς και με ένα σύστημα αντιστάθμισης κατακόρυφης ταλάντωσης, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί ως σταθερή πλατφόρμα για την πόντιση, σε βάθος 5200m, μερών του Τηλεσκοπίου Νετρίνων Ενός Κυβικού Χιλιομέτρου, ένα πρωτοπόρο επιστημονικό όργανο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της ακτινοβολίας Νετρίνων. Η άντωση της παρέχεται από τρεις Πλωτήρες (έναν σε κάθε κορυφή του τριγώνου), εσωτερικά των οποίων υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανοστάσια. Αυτά αποτελούνται από τρεις κύριες μηχανές (diesel) τύπου Caterpillar (322bhp η κάθε μία) και από τρία [[:en:Pump-jet|Πωοστήρια μέσα]] τύπου Schottel που επιτρέπουν κίνηση 360 μοιρών, καθώς και από τα υπόλοιπα παρελκόμενα τους. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τρεις ηλεκτρογεννήτριες (diesel) τύπου Deutz.

Σκάφη Δίωξης λαθρεμπορίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας σχεδίασαν και κατασκεύασαν 2 σκάφη για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Τελωνείου του Υπουργείου Οικονομικών. Κατασκευασμένα από αλουμίνιο έχουν συνολικό εκτόπισμα περί τους 24 τόνους, συνολικό μήκος 15,7 μ, ολικό πλάτος 4,45μ. και μέγιστο βύθισμα 1,3μ έκαστο. Η ελαφριά τους κατασκευή βοηθά στο να φτάνουν τους 30 κόμβους περίπου ως μέγιστη ταχύτητα και είναι τα μόνα πλήρως πιστοποιημένα στην κλάση τους από Lloyds.

Επιβατηγά Οχηματαγωγά Ανοιχτού Τύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο στάδιο κατασκευής βρίσκονται δύο επιβατηγά οχηματαγωγά ανοιχτού τύπου που σχεδιάστηκαν για να συμπληρώσουν τις ακτοπλοϊκές γραμμές της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας. Με μήκος 84 μέτρων έχουν χωρητικότητα 104 αυτοκινήτων ή 18 φορτηγών οχημάτων και φιλοξενούν έως και 400 επιβάτες.

Πλοία του πολεμικού Ναυτικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε εξέλιξη βρίσκετε το πρόγραμμα κατασκευής των ΤΠΚ (Πυραυλάκατοι) σχεδιασμένα από τη Βρετανική Vosper Thornycroft. Σε σύνολο επτά σκαφών που έχουν παραγγελθεί από το Π.Ν., τρία εξ αυτών αποτελούν ήδη επιτυχώς τις πλέον σύγχρονες μονάδες του στόλου εξοπλισμένα με συστήματα διαχείρισης πεδίου μάχης και πυραύλους. Το 2003, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας παρέδωσαν στο Π.Ν. το νέο πλοίο υποστήριξης στόλου Προμηθέας. Τα σχέδια του σκάφους παραχώρησε η ιταλική εταιρεία Fincantieri και η κατασκευή του έγινε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η επιχειρησιακή του λειτουργία, προσφέρει πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα στην αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών μονάδων του στόλου του Π.Ν., καθώς αποτελεί την πλέον σύγχρονη μονάδα υποστήριξης. Συγκεκριμένα το Προμηθέας έχει δυνατότητες εφοδιασμού εν πλω στις μάχιμες μονάδες του στόλου, με καύσιμα, νερό, ηλεκτρισμό, ενώ διαθέτει επίσης πλωτό νοσοκομείο, χώρους αποθήκευσης ανταλλακτικών και πυρομαχικών και υπόστεγο υποδοχής δύο ελικοπτέρων. Το 2001 τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ολοκλήρωσαν την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών Αρματαγωγών Πλοίων, τύπου ΙΑΣΩΝ. Τα πλοία μήκους 115,9 μέτρων και ταχύτητας 16 κόμβων, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 374 οπλιτών με διευκολύνσεις ενδιαίτησης και έως 1.200 οπλιτών χωρίς ενδιαιτήσεις. Επίσης μεταφέρουν 17 αμφίβια οχήματα, 15 φορτηγά, ενώ διαθέτουν και ελικοδρόμιο.

Επισκευές πλοίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας διαθέτουν τρεις δεξαμενές στις οποίες μπορούν να δεξαμενιστούν πλοία έως 120.000 DWT (Capesize) και μήκους έως 276 μ.. Καθεμιά διαθέτει δύο γερανούς ανύψωσης μέχρι 18 τόνους. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη και μικρότερη δεξαμενή είναι ικανή να δεχτεί πλοία έως 22.000 DWT με μήκος έως 164μ., η δεύτερη μεσαία δεξαμενή μπορει να δεχτεί πλοία χωρητικότητας εώς75.000 DWT με μήκος έως 230μ. και η τρίτη και μεγαλύτερη δεξαμενή των Ναυπηγείων Ελευσίνας μπορεί να δεχτεί πλοία χωρητικότητας έως 120.000 DWT και μήκους έως 276 μ. Πέραν των δεξαμενών στα ναυπηγεία μπορούν να ελλιμενιστούν για παντός είδους εργασίες 7-10 πλοία ταυτοχρόνως. Από το 1997 έως σήμερα, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκευάστηκαν άνω των 1200 πλοίων, εμπορικά και επιβατικά, ξένων και ελληνικών εταιρειών, γεγονός που τα τοποθετεί στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των μεγαλύτερων ναυπηγείων στη Μεσόγειο στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής με μέσο όρο τον αριθμό των 120 πλοίων ετησίως.

Μετασκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της μετασκευής του πλωτού γεωτρύπανου Atwood Eagle το 2003, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τα Ν.Ε. εισήλθαν στο νέο αυτό κλάδο. Η μετασκευή αφορούσε την αύξηση της δυναμικότητας του πλωτού γεωτρύπανου, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ενδιαίτησης προσωπικού, την κατασκευή ελικοδρομίου.

Βιομηχανικές κατασκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας κατά το παρελθόν είχαν κατασκευασθεί γερανοί για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, πιεστικά δοχεία για τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, αποθέτες τέφρας για τα ορυχεία της ΔΕΗ κλπ. το 2000 ολοκληρώθηκε η κατασκευή 58 ανατρεπόμενων φορταμαξών για τον Ο.Σ.Ε. ενώ το 2004 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση της σύμβασης με τον Ο.Σ.Ε. για την κατασκευή 400 φορταμαξών διαφόρων τύπων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]