Νίκος Κοκλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Κοκλώνης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΝικόλαος Κοκλώνης
Γέννηση4 Αυγούστου 1983 (1983-08-04) (40 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπιχειρηματίας, τηλεπαρουσιαστής

Ο Νίκος Κοκλώνης (Αθήνα, 4 Αυγούστου 1983)[1] είναι Έλληνας επιχειρηματίας, παραγωγός, τραγουδιστής και τηλεπαρουσιαστής. Είναι ιδρυτής της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών Barking Well Media και εκδότης του περιοδικού ΟΚ!,[2] καθώς και ιδιοκτήτης των ιστοσελίδων Znews[3] και OK mag ενώ παλαιότερα υπήρξε ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας AirFastTickets που χρεοκόπησε. Έχει κυκλοφορήσει 3 προσωπικά singles, το Goutsou Goutsou, το Eho Mati και το Resital Erminias.

Ο Κοκλώνης και επτά συνεργάτες του σε διάφορες εταιρίες φέρονταν πως εμπλέκονται σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Νίκος Κοκλώνης αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας πως οι επιχειρήσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν ελεγχθεί και δεν έχει βρεθεί κάτι μεμπτό.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιχειρηματικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυσε την AirFastTickets με έδρα τον Πειραιά. Πουλώντας εισιτήρια με το χαμηλότερο κόστος της αγοράς, κατάφερε να επιτύχει υψηλούς τζίρους, μέχρι τη στιγμή που η IATA έκλεισε την πρόσβαση της Airfast στην έκδοση εισιτηρίων.[4] Λόγω του αυξημένου όγκου πωλήσεων και του υψηλού κόστους στην ανάπτυξη λογισμικού, ο Κοκλώνης αθέτησε να παραδώσει εγγυητική ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ στην IATA η οποία το 2014, έκλεισε τη θυγατρική της Airfast στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και το ελληνικό γραφείο. Ο Κοκλώνης ξεκίνησε συζητήσεις με την ΙΑΤΑ και είπε ότι η εταιρεία θα εκκαθαρίσει τις πληρωμές της. Τον Μάιο του 2015, ο Κοκλώνης καταφέρνει και πουλάει το 51% της εταιρείας στην Hainan Airlines για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω διαφωνίας με τους νέους μετόχους, τελικά η εταιρεία εισήλθε σε πτώχευση και εκκαθαρίστηκε τον Οκτώβριο. Την χρονιά εκείνη, πριν από την πτώχευση, η εταιρεία είχε έσοδα 150 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.[5]

Ο Κοκλώνης εμφανίστηκε στη λίστα τους 40 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες κάτω από 40 ετών του διεθνούς επιχειρηματικού περιοδικού Fortune το 2015, ωστόσο αργότερα το περιοδικό διευκρίνισε πως η συμπερίληψη του Κοκλώνη έγινε το 2014, «πριν τις εξελίξεις που αφορούσαν στις διαφορές μεταξύ της Airfasttickets και της IATA».[6] Το 2016, ο Κοκλώνης ίδρυσε τη YoTrip, μια εταιρεία που προσφέρει ταξιδιωτικά προϊόντα.[7]

Ήταν αντιπρόσωπος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Dealber, η οποία έδρευε και στεγαζόταν στη Λεωφόρο Συγγρού.[8] Η εταιρεία συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δίνοντας έπαθλα στους νικητές του τηλεπαιχνιδιού Κάνε Παζάρι,[9] ωστόσο οι παίκτες κατήγγειλαν τη μη παραλαβή των δώρων που κέρδισαν.[10][11] Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στην εταιρεία, καθώς αυτή παραβίασε τις διατάξεις για την Προστασία Καταναλωτή και ειδικότερα αυτές που διέπουν τις συναλλαγές από απόσταση και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σχετικά με τη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά. Ο Κοκλώνης αποχώρησε από τη Dealber τον Ιούλιο του 2017[12] αλλά επανήλθε τον Απρίλιο του 2023 έχοντας κοινή έδρα με την Barking Well στην Παιανία.

Έχει επίσης κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σχήματα πυραμίδας στην Ινδία, μέσω της εταιρείας Drego Consultants Private Limited στην Βομβάη.[13]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κοκλώνης παρουσιάζει στην Ελλάδα, αρχικά στο Open TV από τον Μάρτιο του 2020 και σήμερα στον Alpha TV από τον Σεπτέμβριο του 2021, την διαγωνιστική εκπομπή Just the 2 Of Us, δημιουργία του BBC. Στο φινάλε του δεύτερου κύκλου, στις 26 Δεκεμβρίου 2020, η εκπομπή συζητήθηκε για ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής, καθώς στην εκπομπή του J2Us συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι ερμηνεύτριες Άννα Βίσση και Δέσποινα Βανδή, καταγράφοντας ρεκόρ τηλεθέασης.[14] Η εκπομπή Just The 2 Of Us είναι μια παραγωγή της εταιρείας Βarking Well Media, την οποία ο Νίκος Κοκλώνης ίδρυσε το 2018.

Η τηλεοπτική πορεία του Κοκλώνη ξεκίνησε το 2016 με την ταξιδιωτική εκπομπή Celebrity Travel, που αρχικά μεταδιδόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημειώνοντας μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Την σεζόν 2017-2018, η εκπομπή μεταφέρθηκε στον ΑΝΤ1 και τον Σεπτέμβριο του 2018, στο Open TV.[15] Τον Μάρτιο του 2019, ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή It's Show Time στο ίδιο κανάλι όπου και τελικά με το τέλος της σεζόν η εκπομπή κόβεται. Το 2020, ξεκινά να παρουσιάζει στο ίδιο κανάλι το τηλεοπτικό σόου του BBC, Just the 2 Of Us, με κριτική επιτροπή την Βίκυ Σταυροπούλου, την Δέσποινα Βανδή, την Μαρία Μπακοδήμου και τον Σταμάτη Φασουλή.

Η εταιρεία του Κοκλώνη, Barking Well Media συμμετείχε και στις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές του Open TV, Ευτυχείτε και Έλα χαμογέλα!, ενώ είχε αναλάβει εξολοκλήρου την παραγωγή και για τις ακόλουθες εκπομπές του ίδιου σταθμού: Just The 2 Of Us, Style Me Up, Μy Greece, Γράμμα για σένα και Γλυκιές αλχημείες. Τη σεζόν 2020-2021 η Barking Well ήταν παραγωγός και για τις εκπομπές Roomies και Celebrity Game Night[16], του Mega Channel.

Την άνοιξη του 2021 ξεκίνησε συνεργασία με τον Alpha TV, αναλαμβάνοντας την παραγωγή του τηλεπαιχνιδιού Η Τέλεια Απόδραση. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 διευρύνθηκε η συνεργασία με το τελευταίο κανάλι για την παραγωγή και την επιμέλεια στην πρωινή καθημερινή ψυχαγωγική εκπομπή Super Κατερίνα. Στο ίδιο σταθμό πήρε μεταγραφή ο ίδιος ο Κοκλώνης ως παρουσιαστής. Μέσα από τη συχνότητα του Alpha TV προβλήθηκε ο τρίτος κύκλος του Just The 2 Of Us, που έκανε θεαματικό φινάλε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2022 έχοντας καλεσμένο τον διεθνή Έλληνα σταρ Νίκο Αλιάγα. Η Barking Well ανέλαβε την παραγωγή και για το τηλεπαιχνίδι Total Blackout,[17] ένα διεθνές φορμάτ που επέστρεψε το 2022 τηλεοπτικά επίσης από τον Alpha. Η Barking Well ανέλαβε στη συνέχεια την παραγωγή του Chart Show για τον ίδιο σταθμό.

Την σεζόν 2021-2022 η Barking Well διεύρυνε τη συνεργασία με το Mega, αναλαμβάνοντας την παραγωγή για τις ζωντανές ψυχαγωγικές εκπομπές Χαμογέλα και Πάλι και Τι λες Τώρα. Επιπλέον, ανέλαβε την παραγωγή του Fame Story στο Star Channel που έκανε πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 με τα live show να παρουσιάζει ο Κοκλώνης.[18]

Ο Κοκλώνης ήταν ο οικοδεσπότης της εορταστικής βραδιάς που διοργάνωσε το Fashion TV, για τα 25α «τηλεοπτικά» του γενέθλια, στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ανακοινώθηκε το λανσάρισμα της ελληνικής έκδοσης (franchise) του καναλιού. Ο Κοκλώνης παρουσίασε και την εκδήλωση του Fashion TV, World's Excellence Gala, τον Οκτώβριο του 2023.[19]

Η εταιρεία Barking Well Media του Κοκλώνη έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον τηλεοπτικό σταθμό Open από την τηλεοπτική σεζόν 2023-2024 αναλαμβάνοντας την παραγωγή των ψυχαγωγικών του εκπομπών.[20]

Επενδύσεις στα μέσα ενημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018, μέσω της Barking Well Media δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό Znews.gr, μια ιστοσελίδα που ασχολείται με ειδήσεις σχετικά με την εγχώρια τηλεοπτική βιομηχανία και άλλα θέματα επικαιρότητας. Από τον Δεκέμβριο του 2020 εκδίδει στην Ελλάδα το περιοδικό ΟΚ!, το οποίο κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο. Τον Αύγουστο του 2021 έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ιστοσελίδα του ΟΚ! στο okmag.gr.[2]

Έλεγχος από την Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοσιεύματα στις 23 Φεβρουαρίου 2023 ανέφεραν ότι ο Κοκλώνης μαζί με άλλα πρόσωπα που πιθανώς προέρχονται από το εξωτερικό ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας «Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», το οποίο έχει διαβιβαστεί στον οικονομικό εισαγγελέα, οι εταιρίες αυτές ήταν «οχήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες, μέσα από τη δράση που παρουσιάζουν από τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων».[21]

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ακόμη ότι έχουν δεσμευθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Κοκλώνη, ενώ η ζημιά που έχει προκληθεί στο δημόσιο αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.[22][23] Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα από την έρευνα της οικονομικής εισαγγελίας δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τώρα.[24] Ο Νίκος Κοκλώνης έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, αναφέροντας πως όλες του οι επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Companies house». https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/officers/r-bs_1O97VDe17hV6dBEuSBtWjs/appointments. 
  2. 2,0 2,1 «Στη Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη το περιοδικό OK!». VNG Digital Group. https://vng.gr/sti-barking-well-media-tou-nikou-kokloni-to-periodiko-ok/. Ανακτήθηκε στις 2020-12-22. 
  3. «Znews: Το ηλεκτρονικό περιοδικό του Νίκου Κοκλώνη (Upd)». VNG Digital Group. https://vng.gr/znews-to-ilektroniko-periodiko-tou-nikou-kokloni/. Ανακτήθηκε στις 2020-02-12. 
  4. «Νίκος Κοκλώνης: Στο σφυρί τα υπάρχοντα της Airfasttickets». ProtoThema. https://www.protothema.gr/greece/article/695370/sto-sfuri-ta-uparhoda-tis-airfasttickets-/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  5. «Creditors face further uncertainty as AirFastTickets Inc files for bankruptcy». TTG (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  6. «Νίκος Κοκλώνης - Η λίστα 40 under 40 2014 - FORTUNE 500 - Fortunegreece.com». Fortunegreece.com. 2014-06-27. https://www.fortunegreece.com/business-list/nea-lista-40-40-1/nikos-koklonis/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  7. Newspistol. «Πως ο Νίκος Κοκλώνης κατάφερε να κάνει το μεγάλο come back στην showbiz και να πάρει δική του εκπομπή στην τηλεόραση; | NewsPistol - Πεθαίνεις να μάθεις...». https://www.newspistol.gr/article/63147/pws_nikos_koklwnis_katafere_na_kanei_to_megalo_come_back_stin_showbiz.html. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  8. «Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Νίκο Κοκλώνη». eReportaz. 2018-03-20. https://www.ereportaz.gr/nees-dikastikes-peripeteies-gia-ton-niko-kokloni/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  9. «Κάνε Παζάρι: Τι απαντά ο ΣΚΑΪ στις καταγγελίες των παικτών ότι δεν έχουν πάρει τα δώρα τους». https://www.topontiki.gr/2017/11/04/kane-pazari-ti-apanta-o-skai-stis-katangelies-ton-pekton-oti-den-echoun-pari-ta-dora-tous/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  10. «ΣΚΑΪ κατά DEALBER IKE για τα δώρα στο “Παζάρι”». Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media. 2017-11-03. http://typologies.gr/skai-kata-dealber-ike-gia-ta-dora-sto-pazari/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  11. «Ο Νίκος Κοκλώνης αδειάζει τον ΣΚΑΙ! Τα λεφτά που δεν πήρε ποτέ και η απάτη!». Athens magazine. https://www.athensmagazine.gr/article/tv/331753-o-nikos-koklwnhs-adeiazei-ton-skai-ta-lefta-poy-den-phre-pote-kai-h-apath. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  12. «Τι απαντά μέτοχος της Dealber για τις καταγγελίες των παικτών του Κάνε Παζάρι στον ΣΚΑΪ - mononews». www.mononews.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  13. Capital.gr. «Καταγγελία για ponzi scheme στην Ινδία με εγκέφαλους γνωστούς Έλληνες». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. 
  14. «Στα ύψη η τηλεθέαση του Μεγάλου Τελικού του Just The 2 Of Us –στο 24,5 η ανακοίνωση του νικητή από τον Κοκλώνη». ProtoThema. https://www.protothema.gr/life-style/article/1025887/sta-upsi-i-tiletheasi-tou-megalou-telikou-tou-just-the-2-of-us-sto-245-i-anakoinosi-tou-nikiti-apo-ton-kokloni/. Ανακτήθηκε στις 2020-07-12. 
  15. «Η μεταγραφή της σεζόν! Σε ποιο κανάλι θα δούμε το Celebrity Travel του Νίκου Κοκλώνη μετά το «διαζύγιο» με τον ΑΝΤ1; - People Greece». People Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-12-08. https://web.archive.org/web/20181208093001/http://www.peoplegreece.com/article/i-metagrafi-tis-sezon-se-pio-kanali-tha-doume-to-celebrity-travel-tou-nikou-kokloni-meta-to-diazigio-me-ton-ant1/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  16. «Celebrity Game Night». MEGA TV. 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2022. 
  17. «Total Blackout». Alpha TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-07-09. https://web.archive.org/web/20220709121319/https://www.alphatv.gr/show/total-blackout/. Ανακτήθηκε στις 2022-12-01. 
  18. «Η μεγάλη πρεμιέρα του Fame Story, απόψε στις 21:00, στο Star». ProtoThema. https://www.protothema.gr/life-style/article/1418526/i-megali-premiera-tou-fame-story-apopse-stis-2100-sto-star/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-30. 
  19. Fashion TV: Οι λαμπεροί καλεσμένοι στο World’s Excellence Gala 2023
  20. Αρχική συμφωνία Open-Barking Well Media, Ο Ν. Κοκλώνης αναλαμβάνει την ψυχαγωγία και του Open
  21. Γιώργος Χωραΐτης (6 Μαρτίου 2023). «Νίκος Κοκλώνης: Ολόκληρο το πόρισμα για τον τηλεοπτικό παραγωγό και παρουσιαστή». enikos.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2023. 
  22. «Για εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα ελέγχεται ο Νίκος Κοκλώνης». documentonews.gr. 23 Φεβρουαρίου 2023. 
  23. «Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος ελέγχει τον Κοκλώνη για απάτη - Τι απαντά ο ίδιος». ProtoThema. https://www.protothema.gr/greece/article/1343370/i-arhi-gia-to-xepluma-hrimatos-eleghei-ton-kokloni-gia-apati-ti-apada-o-idios/. Ανακτήθηκε στις 2023-02-23. 
  24. «Με κεφάλαιο 4.000 ευρώ η RED Smile που θα προμηθεύει με πρόγραμμα το Open». Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media. 2023-10-30. http://typologies.gr/me-kefalaio-4-000-eyro-i-red-smile-poy-tha-promitheyei-me-programma-to-open/. Ανακτήθηκε στις 2023-10-30. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]