Νέο Κεραμίδι Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°10′15″N 22°16′31″E / 40.170800°N 22.275399°E / 40.170800; 22.275399

Νέο Κεραμίδι
Νέο Κεραμίδι is located in Greece
Νέο Κεραμίδι
Νέο Κεραμίδι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
ΔήμοςΔήμος Κατερίνης
Γεωγραφία
ΝομόςΠιερίας
Υψόμετρο65
Πληθυσμός
Μόνιμος511
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας60100
Τηλ. κωδικός23510
Το Δημοτικό Σχολείο στο Νέο Κεραμίδι

Το Νέο Κεραμίδι είναι χωριό της Πιερίας, που υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης. Έχει 511 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2021. Ονομάστηκε «Νέο Κεραμίδι» σε αντιδιαστολή με το Παλαιό Κεραμίδι, το οποίο οφείλει την ονομασία του στους κεραμοποιούς, που αφθονούσαν ως επάγγελμα. Ίχνη από κεραμίδια υπάρχουν και στο Νέο Κεραμίδι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού και σιτηρών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν πρόσφυγες μετά το 1922 στην Ελλάδα και αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία (Ελασσόνα) και στην Κοζάνη. Το 1928 εγκαταστάθηκαν στον Νομό Πιερίας. Το χωριό θα το έλεγαν «Μεσοποταμία», επειδή βρίσκεται στο μέσο δύο ποταμών. Τελικά όμως επικράτησε το όνομα «Νέο Κεραμίδι» εξαιτίας της ύπαρξης του Παλαιού Κεραμιδίου.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το χωριό πυρπολήθηκε και στα μέσα της δεκαετίας του 1950, πολλοί από τους κατοίκους του μετανάστευσαν στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 1945 δολοφονήθηκε, έξω από την Κατερίνη, στο Κεραμίδι, ο καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ. Πιερρίων,[1] Νικήτας (Συνεφάκης).

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα στο Νέο Κεραμίδι λειτουργεί μονοθέσιο νηπιαγωγείο, μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, αγροτικό ιατρείο (με γιατρό μία φορά την εβδομάδα) και πολιτιστικός σύλλογος. Ο κεντρικός ναός είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, ενώ υπάρχουν και παρεκκλήσια, όπως η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Νικόλαος και η Ζωοδόχος Πηγή. Στο Νέο Κεραμίδι βρίσκεται και ξενώνας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου.[2] Εκεί βρίσκεται και το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης.[3][4]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχει το ποδοσφαιρικό σωματείο «Εθνικός Προοδευτικός Σύλλογος Νέου Κεραμιδίου Πιερίας»[5] ο οποίος αγωνίζεται στην Superleague 2

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]