Νέο Κεραμίδι Πιερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°10′15″N 22°16′31″E / 40.170800°N 22.275399°E / 40.170800; 22.275399

Νέο Κεραμίδι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νέο Κεραμίδι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
ΔήμοςΔήμος Κατερίνης
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΠιερίας
Υψόμετρο65
Πληθυσμός464 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ.60100
Τηλ. κωδ.23510
Το Δημοτικό Σχολείο στο Νέο Κεραμίδι

Το Νέο Κεραμίδι είναι χωριό της Πιερίας, που υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης. Έχει 464 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011. Ονομάστηκε Νέο Κεραμίδι σε αντιδιαστολή με το Παλαιό Κεραμίδι, το οποίο οφείλει την ονομασία του στους κεραμοποιούς, που αφθονούσαν ως επάγγελμα. Ίχνη από κεραμίδια υπάρχουν και στο Νέο Κεραμίδι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού και σιτηρών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν πρόσφυγες μετά το 1922 στην Ελλάδα και αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία (Ελασσόνα) και στην Κοζάνη. Το 1928 εγκαταστάθηκαν στο Νομό Πιερίας. Το χωριό θα το έλεγαν Μεσοποταμία, επειδή βρίσκεται στο μέσο δύο ποταμών. Τελικά όμως επικράτησε το όνομα Νέο Κεραμίδι εξαιτίας της ύπαρξης του Παλαιού Κεραμιδίου.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το χωριό πυρπολήθηκε και στα μέσα της δεκαετίας του ' 50, πολλοί από τους κατοίκους του μετανάστευσαν στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 1945 δολοφονήθηκε, έξω από την Κατερίνη, στο Κεραμίδι, ο καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πιερρίων[1],Νικήτας (Συνεφάκης).

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα στο Νέο Κεραμίδι λειτουργεί μονοθέσιο νηπιαγωγείο, μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, αγροτικό ιατρείο (με γιατρό μία φορά την εβδομάδα) και πολιτιστικός σύλλογος. Ο κεντρικός ναός είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, ενώ υπάρχουν και παρεκκλήσια, όπως η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Νικόλαος και η Ζωοδόχος Πηγή.

Στο Νέο Κεραμίδι βρίσκεται και ξενώνας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου[2]Πέτρας Ολύμπου.

Εκεί[3]βρίσκεται και το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης.[4]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχει η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού Νέου Κεραμιδίου. Στο ποδόσφαιρο, ο Εθνικός Προοδευτικός Σύλλογος Νέου Κεραμιδίου αγωνίζεται στην Γ' Εθνική κατηγορία της Ελλάδας.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ ΔΣΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Αρχειοθετήθηκε 2007-11-03 στο Wayback Machine. στον ιστοχώρο του pathfinder.gr
  2. Ιστοσελίδα του ΨΝΠΟ
  3. Ιστοσελίδα Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (υπό κατασκευή)
  4. Ολύμπιο Βήμα, Παράλληλα έργα στο νέο Νοσοκομείο, 21 Ιανουαρίου 2008

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]