Φλαμανδικό Κοινοβούλιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°50′51″N 4°22′03″E / 50.8475°N 4.3675°E / 50.8475; 4.3675

Το Φλαμανδικό Κοινοβούλιο

Το Φλαμανδικό Κοινοβούλιο (Ολλανδικά: Vlaams Parlement, παλαιότερα γνωστό ως Φλαμανδικό Συμβούλιο ή Vlaamse Raad) αποτελεί την νομοθετική εξουσία στη Φλάνδρα, για θέματα που υπόκεινται στις αρμοδιότητες της Φλάνδρας, και ως γεωγραφική περιοχή και ως πολιτιστική και γλωσσολογική κοινότητα του Βελγίου. Εγκρίνει διατάγματα, που είναι Φλαμανδικοί νόμοι εφαρμοζόμενοι αποκλειστικά στον Φλαμανδικό πληθυσμό. Το Φλαμανδικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει στο Φλαμανδικό Κοινοβουλευτικό κτίριο στις κεντρικές Βρυξέλλες.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρμοδιότητες για ολόκληρη την Φλαμανδική Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Πολιτισμός: Το Φλαμανδικό κοινοβούλιο είναι αρμόδιο για όλα τα πολιτιστικά θέματα. Σ'αυτά περιλαμβάνονται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (δηλ. λογοτεχνία, καλές τέχνες), ο τουρισμός και τα μέσα.

2. Γλωσσική χρήση: περιλαμβάνοντας τη γλωσσική χρήση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στις φλαμανδικές και τοπικές διοικήσεις, και στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στο Ολλανδόφωνο μέρος του Βελγίου, με εξαίρεση των κοινοτήτων που διαθέτουν "γλωσσικές υπηρεσίες".

3. Όλα τα "θέματα που αφορούν στο άτομο": προστασία των νέων, οικογενειακή πολιτική και φροντίδα των παιδιών, καθώς και πολιτική που αφορά τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους, τις ίσες ευκαιρίες και την ενσωμάτωση των μεταναστών.

4. Εκπαίδευση: από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο περιλαμβάνοντας υποτροφίες, εξαιρουμένης του ορισμού της περιόδου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ελάχιστων συνθηκών για την απονομή βαθμών και συνταξιοδοτικά σχέδια για δασκάλους (που παραένουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο)

5. Υγεία: περιλαμβάνοντας προληπτική υγειονομική περίθαλψη, οικιακή φροντίδα, ιδρύματα για νοητική υγεία, αλλά εξαιρουμένων της ασφάλισης υγείας, της χρηματικής επιδότησης των νοσοκομείων και το μεγαλύτερο μέρος των άλλων αρμοδιοτήτων που παρέμειναν ομοσπονδιακές.

Αρμοδιότητες μόνο για την Φλαμανδική Περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Οικονομική, απασχόλησης και ενεργειακή πολιτική: περιλαμβάνει κυβερνητική υποστήριξη για επιχειρήσεις, πολιτική απασχόλησης, γεωργία και αλιεία, διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, εκμετάλλευση νέων ενεργειακών πηγών και προώθηση υπεύθυνης χρήσης της ενέργειας.

2 Σχεδιασμός πόλεων και υπαίθρου, στέγαση, ανάπτυξη γης & διατήρηση φύσης: περιλαμβάνει τον τοπικό σχεδιασμό, άδειες οικοδομής, πολιτική στέγαση, κοινωνική στέγαση, αστική αναδόμηση, διατήρηση μνημείων και φυσικών αξιοθέατων, συνένωση γης και συντήρηση φύσης.

3. Πολιτική περιβάλλοντο και νερού: περιλαμβάνει την μείωση της μόλυνσης αέρα, γης και νερού, τον έλεχγο του θορύβου, καθαρισμό απόβλητων νερών, παραγωγή και διανομή πόσιμου νερού και πολιτική διαθεσης αποβλήτων.

4. Επιστημονική έρευνα: το πεδίο αυτό είναι πλήρης ευθύνη των τοπικών αρχών, εκτός από την αεροδιαστημική και στρατιωτική έρευνα (που παρέμεινα ομοσπονδιακές).

Μέλη του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

118 μέλη εκλέγονται άμεσα στην Φλαμανδική Περιοχή. Έχουν δικαίωμα ψήφου και για τοπικής και κοινοτικές αρμοδιότητες. 6 μέλη εκλέγονται στην Περιοχή της Πρωτεύουσας Βρυξελλών από όσους ψηφοφόρους ψήφισαν για Ολλανδόφωνο κόμμα στις τοπικές εκλογές των Βρυξελλών. Αυτοί έχουν δικαίωμα ψήφου για τοπικές αρμοδιότητες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη δημιουργία τους, οι Φλαμανδικοί τοπικοί και κοινοτικοί θεσμοί ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα ενοποιημένο Φλαμανδικό νομοθετικό συμβούλιο, το Vlaamse Raad, σήμερα αποκαλούμενο Vlaams Parlement, μετά την επίσημη μετονομασία του στις 13 Ιουνίου 1995. Τα μέλη αποκαλούνται "Vlaams Volksvertegenwoordiger".

Σήμερα, πολλές φωνές στο Φλαμανδικό Κίνημα θα ήθελαν το Φλαμανδικό Κοινοβούλιο να αποκτήσει συγκεκριμένες ανεξάρτητες εξουσίες όπως για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Επιπροσθέτως, αναδύεται μια πλειοψηφούσα γνώμη πως το Φλαμανδικό Κοινοβούλιο θα έπρεπε επίσης να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική αυτονομία.


Δέιτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]