Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θανατοφάγοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπέλατριξ Λεστρέινζ)

Στον φανταστικό κόσμο της σειράς Χάρι Πότερ, οι Θανατοφάγοι (αγγλικά: Death Eaters) είναι ομάδα μάγων και μαγισσών, καθοδηγούμενη από τον σκοτεινό μάγο λόρδο Βόλντεμορτ, τον κύριο ανταγωνιστή της σειράς. Οι Θανατοφάγοι επιδιώκουν την κάθαρση της κοινωνίας των μάγων, με την εξάλειψη των γόνων μαγκλ (για τους θανατοφάγους:λασποαίματοι) -δηλαδή των μη καθαρόαιμων μάγων. Επίσης, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο Τάγμα μέσω του Υπουργείου Μαγείας και να προκαλέσουν φόβο ανάμεσα στην κοινωνία των μάγων, τρομάζοντας και σκοτώνοντας σημαντικούς υπαλλήλους του Υπουργείου και τους εχθρούς τους, κυρίως τα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα.

Οι Θανατοφάγοι αναγνωρίζονται μεταξύ τους από το σκοτεινό σήμα στον πήχη του αριστερού τους χεριού, ένα σήμα που δημιουργήθηκε από τον λόρδο Βόλντεμορτ για να μπορεί να καλεί κοντά του άμεσα τους οπαδούς του. Η τυπική στολή τους περιλαμβάνει μαύρο, μακρύ μανδύα και μάσκα, όπως φαινόταν στην κινηματογραφική έκδοση του Κυπέλλου της Φωτιάς (μάσκα που απεικονίζει ένα κρανίο και μαύρους μανδύες με ψηλά μυτερά καπέλα) και στο Τάγμα του Φοίνικα (μεταλλικές μάσκες και πιο περίτεχνους μώβ μανδύες).Οι πιο γνωστοί θανατοφάγοι είναι ο πατέρας του Ντράκο,Λούσιους Μάλφοι και η πιστή ακόλουθος του Βόλντεμορτ, Μπέλλατριξ Λεστρέιντζ.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τη σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Θανατοφάγοι υπήρχαν κάπου είκοσι χρόνια πριν τα κύρια γεγονότα της σειράς. Δέκα χρόνια μετά, δύο αγόρια που ταίριαζαν με την προφητεία της Σίβυλλα Τρελόνι γεννήθηκαν τον Ιούλιο. Η προφητεία πρόβλεπε ότι “… ο Άρχοντας του Σκότους θα τον σημαδέψει ως ισάξιο του...” και “... κανείς τους δεν μπορεί να ζήσει όσο είναι ζωντανός ο άλλος ...”, έτσι ο Βόλντεμορτ ξεκίνησε να κυνηγά το αγόρι που υποτίθεται ότι θα ήταν η ενδεχόμενη πτώση του, τον Χάρι Πότερ. Οι Θανατοφάγοι βασάνισαν και δολοφόνησαν εκατοντάδες αθώων ανθρώπων για να αποσπάσουν πληροφορίες. Οποιοσδήποτε Μάγκλ, τους αντιστεκόταν, ή πιστεύετω ότι είχε πληροφορίες, πιθανότατα βασανίζονταν ή δολοφονούνταν. Δρώντας βασιζόμενος σε πληροφορίες του Φύλακα του Μυστικού των Τζέιμς και Λίλυ Πότερ, του Πίτερ Πέτιγκριου, ο Βόλντεμορτ προσπάθησε να ολοκληρώσει την προφητεία σκοτώνοντας το βρέφος εχθρό του. Λόγω του ότι η μητέρα του Χάρι θυσιάστηκε για να σώσει τον γιό της, η θανάσιμη κατάρα του Βόλντεμορτ εξωστρακίστηκε από τον Χάρι και διάλυσε το σώμα του Βόλντεμορτ.

Με τον Βόλντεμορτ νικημένο μετά την αποτυχία του να σκοτώσει τον Χάρι, οι ομάδα των Θανατοφάγων διαλύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο συνέλαβε πολλούς από αυτούς και τους φυλάκισε στο Αζκαμπάν, την φυλακή των μάγων, αλλά μερικοί γλύτωσαν από την δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ήταν μαγεμένοι, και υπο την επίδραση της εξουσιαστικής κατάρας είτε δίνοντας ονόματα άλλων Θανατοφάγων, όπως έκανε ο Ίγκορ Καρκάροφ• ο Χάρι παρακολούθησε την δίκη του Καρκάροφ εναντίον πρώην Θανατοφάγων στην κιβωτό των στοχασμών του Άλμπους Ντάμπλντορ κατα την διάρκεια της σειράς.

Επανένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λόρδος Βόλντεμορτ, έχοντας επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του στο τέλος του Χάρι Πότερ και το κύπελλο της Φωτιάς, κάλεσε τους οπαδούς του αγγίζοντας το σκοτεινό σήμα στο χέρι του Πίτερ Πέτιγκριου. Εκτός από αυτούς που πέθαναν, φυλακίστηκαν, ή φοβούνταν να επιστρέψουν, η πλειονότητα επέστρεψε στις υπηρεσίες του λόρδου Βόλντεμορτ ο οποίος ξεκίνησε την δεύτερη προσπάθεια του να αποκτήσει δύναμη.

Ο υπουργός Μαγείας (Κορνήλιος Φάντζ) ξεγέλασε τον εαυτό του πιστεύοντας πως ο Βόλντεμορτ δεν μπορούσε να επιστρέψει και ότι όλα ήταν ένα ψέμα δημιουργημένο από τον Ντάμπλντορ, για τον οποίο, ο Φάντζ, πίστευε ότι σχεδίαζε να καταλάβει την πολιτική του θέση. Οι Θανατοφάγοι χρησιμοποίησαν αυτό το πλεονέκτημα κατά την διάρκεια του Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα για να διατηρήσουν την μυστικότητα τους. Λόγω της άρνησης, του Υπουργείου, να απομακρυνθούν οι Παράφρονες από το Αζκαμπάν, κάτι το οποίο πρότεινε ο Ντάμπλντορ αμέσως μετά την επιστροφή του Βόλντεμορτ, οι Θανατοφάγοι στρατολόγησαν τους Παράφρονες στον σκοπό τους και έκαναν σχεδόν την ίδια πρόοδο και με τους γίγαντες• οι Παράφρονες εξεγέρθηκαν εναντίον του υπουργείου, κάτι το οποίο επέτρεψε την μαζική απόδραση αρκετών φυλακισμένων Θανατοφάγων.

Στο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα, ο Βόλντεμορτ στέλνει μια ομάδα δώδεκα Θανατοφάγων, καθοδηγούμενη από τον Λούσιους Μαλφόι, στο τμήμα Μυστηρίων, όπου περίμενε να εξασφαλίσει μια προφητεία ζωτικής σημασίας για τον εαυτό του: έχοντας αρχικά επιτεθεί στον Χάρι βασισμένος σε μια μερική αφήγηση της, χρειάζεται τώρα να ακούσει ολόκληρη την προφητεία έτσι ώστε να καταλάβει καλύτερα, εαν όχι πλήρως την σύνδεση του με τον Χάρι Πότερ. Η επιδρομή στο τμήμα των Μυστηρίων απέτυχε, ωστόσο• ο Χάρι και οι φίλοι του(Στρατός του Ντάμπλντορ) καθυστέρησαν τους Θανατοφάγους και κρατώντας την προφητεία μακριά από τα χέρια τους, εν τέλει καταστρέφοντας την, βοηθούμενοι τελικά από τον Ντάμπλντορ και το τάγμα του Φοίνικα. Ο Ντάμπλντορ συνέλαβε έντεκα από τους δώδεκα Θανατοφάγους αφήνοντας τον Βόλντεμορτ και την Μπέλατριξ Λεστρέιντζ να δραπετεύσουν μετά από μια μανιώδη μονομαχία με τον πρώτο, σταματώντας την μυστικότητα των Θανατοφάγων. Ο Λούσιους που ήταν σημαντικός τόσο για τους Θανατοφάγους όσο και μέσα στο υπουργείο, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ωστόσο, οι Θανατοφάγοι επανενώθηκαν, δολοφονώντας και απαγάγοντας σημαντικούς μάγους.

Κοντά στο τέλος του Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου προκάλεσαν τον θάνατο σε περισσότερα των πενήντα ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλντεμορτ, που σκοτώθηκε από την ίδια του την φονική κατάρα, στοχέυοντας τον Χάρι, η οποία εξωστρακίστηκε λόγω του ότι το ραβδί από κουφοξυλιά ανήκε πραγματικά στον Χάρι. Ο θάνατος του Βόλντεμορτ σηματοδότησε και το τέλος των Θανατοφάγων.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Θανατοφάγοι πάντα ζητούσαν την ολοκληρωτική καταστοφή των μαγικών οικογενειών που κατάγονταν από μάγκλ, και πλήρη εξουσία και έλεγχο σε ολόκληρο τον κόσμο των μάγων, επαναφέροντας την εξουσία της μαγικής κοινότητας στους καθαρόαιμους. Οι Θανατοφάγοι δεν ζητούσαν μόνο την επαναφορά της εξουσίας των καθαρόαιμων στην μαγική κοινότητα, αλλά και την υποταγή της κοινότητας των μάγκλ κάτω από την κυριαρχία των μάγων. Οι ισχυρισμοί ότι ο ίδιος ο Βόλντεμορτ είναι ημίαιμος απορρίπτονταν επειδή ήταν επίσης και ο κληρονόμος του Σλίθεριν και σε κάθε περίπτωση ασκούσε απόλυτο έλεγχο επάνω στα μυαλά των οπαδών του. Ήταν επίσης απίθανο στα πλαίσια της σειράς όλοι οι Θανατοφάγοι να είναι καθαρόαιμοι, αφού υπήρχαν πολύ λίγοι καθαρόαιμοι μάγοι. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα της ότι δεν υπήρχαν, πια, πραγματικά ανόθευτες οικογένειες, αλλά ότι αυτές που αυτοαποκαλούνταν ανόθευτες, απλά έδιωχναν και απαρνιούνταν τους Μαγκλ, τους Σκουίμπ και τους Ημίαιμους από τα οικογενειακά τους αρχεία.

Οι Θανατοφάγοι επίσης επιτίθονταν και στους καθαρόαιμους που τους εναντιώνονταν. Παραδείγματα αυτών είναι τα καθαρόαιμα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα όπως ο Σείριος Μπλακ και οι αδερφοί Προυέτ που δολοφονήθηκαν εξαιτίας των πιστεύω τους. Επίσης, κατά την Ρόουλινγκ, ένας μάγος γεννημένος από μαγκλ μπορεί να γίνει Θανατοφάγος "σε εξαιρετικά σπάνιες περιστάσεις".