Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπάρι Λέβινσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπάρι Λέβινσον
Ο Μπάρι Λέβινσον το 2009, στην πρεμιέρα του Πόλιγουντ, στο Φεστιβάλ Τριμπέκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Barry Levinson (Αγγλικά)
Γέννηση6  Απριλίου 1942[1][2][3]
Βαλτιμόρη[4]
ΚατοικίαRedding
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΚολέγιο της Βαλτιμόρης
Forest Park High School[5]
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο
American University School of Communication
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
σεναριογράφος[6]
ηθοποιός
παραγωγός ταινιών[7]
σκηνοθέτης[8]
παραγωγός[8]
Περίοδος ακμής1970
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒάλερι Κέρτιν (1975–1982)
ΤέκναSam Levinson[9]
Jack Levinson
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Λόρελ για Επίτευγμα Σεναριογράφου (2010)
Βραβεία Writers Guild of America
Βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών
Όσκαρ Σκηνοθεσίας (1988)
Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης για εξαιρετική σκηνοθεσία σε δραματική σειρά (1993)
βραβείο Έμμυ ζώνης υψηλής τηλεθέασης καλύτερου σεναρίου σε μίνι σειρά, τηλεταινία ή δραματικό ειδικό πρόγραμμα (1974 και 1975)
Χρυσή Άρκτος (1989)
Αργυρή Άρκτος-Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (1998)
Ιστότοπος
www.levinson.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπάρι Λέβινσον (γεννηθείς την 6η Απριλίου 1942) είναι ένας Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Τα πιο γνωστά έργα του Λέβινσον είναι ταινίες μέσου προϋπολογισμού, δραματικές κομεντί και δράματα,[10] όπως οι: Μια απίθανη τρελοπαρέα (1982, Diner), Ο καλύτερος (1984, The Natural), Καλημέρα, Βιετνάμ (1987); Μπάγκσι (1991). και Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος (1997, Wag the Dog). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το Ο Άνθρωπος της Βροχής (1988), που κέρδισε επίσης το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.[11][12][13]

Ο Λέβινσον γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, στην οικογένεια των Βάιολετ "Βι" ( γεννθηθείσα Κριτσίνσκι) και Ίρβιν Λέβινσον, ο οποίος απασχολούταν σε επιχείρηση επίπλων και συσκευών. [14] Είναι Εβραϊκής καταγωγής. [15]

Ο Λέβινσον άρχισε τη σταδιοδρομία του ως σεναριογράφος για εκπομπές ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως οι: "Η Μηχανή Κωμωδίας του Μάρτι Φέλντμαν", "το Σόου των Λόχμαν και Μπάρκλει", "το Σόου του Τιμ Κόνγουεϊ" και "το Σόου της Κάρολ Μπέρνετ". Ως σεναριογράφος γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις κωμωδίες του Μελ Μπρουκς: "Η τελευταία τρέλα του Μελ Μπρουκς" (1976, Silent Movie) και Λίγο... πολύ... τρελούτσικος (1977, High Anxiety) (στην οποία υποδύθηκε έναν γκρουπιέρη ξενοδοχείου), και "...Δικαιοσύνη για Όλους" (1979, ...And Justice for All) που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου σεναρίου, για το σενάριο του Μπάρι και της τότε συζύγου του, Βάλερι Κούρτιν. Ο Λέβινσον άρχισε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με την ταινία "Μια απίθανη τρελοπαρέα" (1982, Diner), με σενάριο δικής του συγγραφής, για το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Η "Μία απίθανη τρελοπαρέα" ήταν η πρώτη από τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες που διαδραματίζονταν στη Βαλτιμόρη τον καιρό που ο Μπάρι ήταν νεαρός. Οι άλλες τρεις ήταν: "Οι καβγατζήδες" (1987, Tin Men), μια ιστορία για πωλητές αλουμινένιων επενδύσεων τοίχων το '60, με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους και τον Ντάνι Ντε Βίτο. Το "Άβαλον" (1990, Avalon), μία επική ιστορία για τις μεταναστεύσεις οικογενειών, με τον Ελάιτζα Γουντ σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στην οθόνη. Και "Τα χρυσά χρόνια" (1999, Liberty Heights).

Η μεγαλύτερη επιτυχία του, από άποψη κριτική και οικονομική, ήταν Ο Άνθρωπος της Βροχής (1988, Rain Man), το δράμα δύο αδελφών, με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Τομ Κρουζ (ο Λέβινσον έκανε μια σύντομη εμφάνιση ως γιατρός). Η ταινία κέρδισε τέσσερα Βραβεία Όσκαρ, με συμπεριλαμβανόμενα το Καλύτερης Ταινίας και το Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Επίσης κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. [16]

Ο Λέβινσον σκηνοθέτησε τη δραματική ταινία αθλητικού περιεχομένου "Ο καλύτερος" (1984, The Natural), μία ιστορία για έναν ταλαντούχο παίκτη του μπέιζμπολ, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Αργότερα, ο Ρέντφορντ σκηνοθέτησε την ταινία Quiz Show (1994, Τηλεπαιχνίδι), στην οποία ο Λέβινσον υποδύθηκε την τηλεοπτική διασημότητα Ντέιβ Γκάρογουεϊ. Ο Λέβινσον σκηνοθέτησε την κλασική δραματική κωμωδία πολέμου "Καλημέρα, Βιετνάμ" (1987), με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Ουίλιαμς, με τον οποίο συνεργάστηκε, επίσης, στην περιπέτεια φαντασίας "Παιχνίδια" (1992, Toys) και στην πολιτική κωμωδία "Ο άντρας της χρονιάς" (2006, Man of the Year). Ο Λέβινσον σκηνοθέτησε την ιστορική αστυνομική δραματική ταινία Μπάγκσι (1991), στην οποία πρωταγωνίστησε ο Γουόρεν Μπίτι, που επιδοκιμάστηκε από το κοινό και ήταν υποψήφια για δέκα βραβεία Όσκαρ.

Σκηνοθέτησε την πολιτική κωμωδία "Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος" (1997, Wag the Dog), με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που αφορά έναν πόλεμο που στήθηκε σε ένα κινηματογραφικό στούντιο. (Ο Λέβινσον ήταν ανεπίσημος βοηθός σεναριογράφου στην πολύ επιτυχημένη κωμωδία του Χόφμαν "Tούτσι" το 1982). Η ταινία κέρδισε το Μέγα βραβείο της κριτικής επιτροπής "Αργυρή Άρκτος" στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.[17]

Οι Μπάρι Λέβινσον και Τζεντ Ντίετζ, το 2003

Ο Λέβινσον και ο παραγωγός Μαρκ Τζόνσον συνεργάστηκαν για να ιδρύσουν την εταιρεία παραγωγής ταινιών Baltimore Pictures, με το "Άβαλον" του 1990 ως πρώτη παραγωγή της εταιρείας. Το 1994 ο Τζόνσον αποχώρησε από την εταιρεία. Ο Λέβινσον είναι παραγωγός ή εκτελεστικός παραγωγός για αρκετές σημαντικές παραγωγές, όπως: η δραματική ταινία θρίλερ "Καταιγίδα" (2000, The Perfect Storm), σκηνοθεσίας του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν. Η κωμωδία "Ξανά ανάλυσέ το" (2002, Analyze That), με πρωταγωνιστές τον Ντε Νίρο στο ρόλο ενός νευρωσικού αρχηγού συμμορίας και τον Μπίλυ Κρίσταλ στο ρόλο του ψυχοθεραπευτή του. Η δραματική ταινία μυστηρίου "Ερωτικό μυστικό" (Possession, 2002), που είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου και πολύ ευπώλυτου μυθιστορήματος της AS Byatt.

Ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς και ο Μπάρι Λέβινσον, το 2003

Έχει μια εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών μαζί με τον Τομ Φοντάνα, την Εταιρία Λέβινσον-Φοντάνα, και εργάστηκε ως εκτελεστικός παραγωγός για ορισμένες σειρές, όπως: η αστυνομική σειρά "Ανθρωποκτονία: Ζωή στο Δρόμο" (Homicide: Life on the Street) που προβλήθηκε στο NBC το 1993-1999, και η δραματική σειρά φυλακών "Οζ" του HBO. Ο Λέβινσον υποδύθηκε τον Δικαστή Οράτιο στην τηλεοπτική σειρά δικαστικού δράματος, λίγων επεισοδίων, "Οι Ένορκοι" (The Jury) .

Το 2003 ο Λέβινσον δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Sixty-Six (66). Όπως και μερικές από τις ταινίες του, είναι ημι-αυτοβιογραφικό και διαδραματίζεται στη Βαλτιμόρη το '60. Το 2004 σκηνοθέτησε τα δύο πεντάλεπτα επεισόδια της διαδικτυακής σειράς διαφημίσεων της American Express, "Οι περιπέτειες του Σέινφελντ και του Σούπερμαν". Το 2004, ο Λέβινσον τιμήθηκε με το Βραβείο Διακεκριμένου Σεναριογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Όστιν. Ο Λέβινσον σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ "Πόλιγουντ" (PoliWood) για τις Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές Εθνικές Συμβάσεις των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2008. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής των Τιμ Ντάλι, Ρόμπιν Μπρονκ και Ρόμπερτ Ε. Μπαρούκ, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τριμπέκα του 2009.

Οι Τζος Χόροβιτζ, Μιτς Γκλέιζερ και Μπιλ Μάρεϊ, το 2015 στην Καλιφόρνια, για την ταινία "Rock the Kasbah"

Ο Λέβινσον εργάστηκε σε μια ταινία βασισμένη στον Γουάιτι Μπόλτζερ, έναν αρχηγό του οργανωμένου εγκλήματος στη Βοστώνη. [18] Η δραματική γκαγκστερική ταινία Ανίερη Συμμαχία (Black Mass),[19] σεναρίου των Τζιμ Σέρινταν, Τζεζ Μπάτεργουορθ και Ράσελ Γκέβιρτζ, είναι βασισμένη στο βιβλίο των Ντικ Λεχρ και Τζεράρντ Ονίλ, και λέγεται ότι είναι η «πραγματική ιστορία των Μπίλι Μπόλτζερ, Γουάιτι Μπόλτζερ, του πράκτορα Τζον Κόνελι του FBI, και του προγράμματος προστασίας μαρτύρων του FBI που δημιουργήθηκε από τον Τζέι Έντγκαρ Χούβερ.» [20]

Ο Λέβινσον ολοκλήρωσε την παραγωγή στη δραματική κωμωδία "Η Ταπείνωση" (The Humbling, 2014), με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.[21] Σκηνοθέτησε την αστεία κωμωδία Rock the Kasbah (2015),[22] που γυρίστηκε στο Μαρόκο, με σενάριο του Μιτς Γκλέιζερ. [23] Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μπιλ Μάρεϊ, Μπρους Γουίλις, Κέιτ Χάντσον, Ζόι Ντεσανέλ, Σκοτ Κάαν, και άλλοι.

Το 2010, ο Λέβινσον τιμήθηκε με το Βραβείο Λόρελ για Επίτευγμα Σεναριογράφου, που απονέμεται από την Ένωση Αμερικανών Σεναριογράφων σε ένα μέλος για το έργο της ζωής του.  

Κινηματογραφικές Ταινίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ταινία Έτος Σκηνοθέτης Παραγωγός Σεναριογράφος Σχόλια
Street Girls 1975 Ναι
Η τελευταία τρέλα του Μελ Μπρουκς (Silent Movie) 1976 Ναι
Λίγο... πολύ... τρελούτσικος (High Anxiety) 1977 Ναι
...Δικαιοσύνη για Όλους (...And Justice for All) 1979 Ναι Υποψηφιότητα: Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου
Inside Moves 1980 Ναι
Τούτσι 1982 ανεπίσημος
Διαζύγιο με προθεσμία (Best Friends) Ναι
Μια απίθανη τρελοπαρέα (Diner) Ναι Εκτελεστικός Ναι Σκηνοθετικό ντεμπούτο.
Υποψηφιότητα: Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου
Δική σου... με απιστία (Unfaithfully Yours) 1984 Ναι
Ο καλύτερος (The Natural) Ναι
Young Sherlock Holmes (Ο Νεαρός Σέρλοκ Χολμς) 1985 Ναι
Οι καβγατζήδες (Tin Men) 1987 Ναι Ναι
Καλημέρα, Βιετνάμ (Good Morning, Vietnam) Ναι
Ο Άνθρωπος της Βροχής (Rain Man) 1988 Ναι Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Υποψηφιότητα: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Avalon (Άβαλον) 1990 Ναι Ναι Ναι Υποψηφιότητα: Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου
Υποψηφιότητα: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου
Μπάγκσι (Bugsy) 1991 Ναι Ναι Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας - Δράμα
Υποψηφιότητα: Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
Υποψηφιότητα: Βραβείο Όσκρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Υποψηφιότητα: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Παιχνίδια (Toys) 1992 Ναι Ναι Ναι Υποψηφιότητα: Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερης Σκηνοθεσίας
Τζίμι Χόλιγουντ 1994 Ναι Ναι
Αποκαλύψεις (Disclosure) Ναι Ναι
Sleepers 1996 Ναι Ναι Ναι
Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος

(Wag the Dog)

1997 Ναι Ναι Υποψηφιότητα: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Μουσική ή Κωμωδία
Σφαίρα (Sphere) 1998 Ναι Ναι
Σπιτικές τηγανητές πατάτες (Home Fries) Ναι
Τα χρυσά χρόνια (Liberty Heights) 1999 Ναι Ναι Ναι
An Everlasting Piece 2000 Ναι Ναι
Οι λωποδύτες (Bandits) 2001 Ναι Ναι
Ερωτικό μυστικό (Possession) 2002 Ναι
Τρελός από ζήλια (Envy) 2004 Ναι Ναι
Ο άντρας της χρονιάς (Man of the Year) 2006 Ναι Ναι
Κοίτα τι έγινε (What Just Happened) 2008 Ναι Ναι
PoliWood (Πόλιγουντ) 2009 Ναι Ντοκιμαντέρ πολιτικού περιεχομένου
The Band That Wouldn't Die Ναι Δημιουργία του Μπάρι Λέβινσον.
Ντοκιμαντέρ αθλητικού περιεχομένου.
The Bay 2012 Ναι Ναι Ιστορία
Η Ταπείνωση (The Humbling) 2014 Ναι Ναι
Rock the Kasbah 2015 Ναι
Harry Haft (Χάρι Χαφτ) TBA Ναι

Εκτελεστικός παραγωγός

  • Kafka (Κάφκα, 1991)
  • Φλερτάροντας με τη φωτιά (Wilder Napalm, 1993)
  • A Little Princess (1995, Μία Μικρή Πριγκίπισσα)
  • Ντόνι Μπράσκο (1997)
  • Καταιγίδα (2000, The Perfect Storm)
  • Ξανά ανάλυσέ το (Analyze That, 2002)
  • Deliver Us from Eva (2003)

Ρόλοι που υποδύθηκε

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ταινία Έτος Ρόλος Σχόλια
Η τελευταία τρέλα του Μελ Μπρουκς (Silent Movie) 1976 Στέλεχος
Λίγο... πολύ... τρελούτσικος (High Anxiety) 1977 Γκρουπιέρης ξενοδοχείου
Η τρελή ιστορία του κόσμου (History of the World, Part I) 1981 Πωλητής Στηλών
Ο Άνθρωπος της Βροχής (Rain Man) 1988 Ιατρός Ανεπίσημη συμμετοχή
Τζίμι Χόλιγουντ 1994 Σκηνοθέτης του Life Story
Quiz Show (Τηλεπαιχνίδι) Ντέιβ Γκάρογουεϊ
Original Diner Guys (Οι αρχικοί φίλοι της Απίθανης Τρελοπαρέας) 1999 Ο εαυτός του Ντοκιμαντέρ
Η ταινία μιας Μέλισσας (Bee Movie) 2007 Μάρτιν Μπένσον Ηθοποιός φωνής
Muhammad Ali's Greatest Fight (Ο Μεγαλύτερος Αγώνας του Μοχάμεντ Άλι) 2013 Δικαστής Πότερ Στιούαρτ Τηλεοπτική ταινία
Τίτλος Έτος Σκηνοθέτης Παραγωγός Σεναριογράφος Σχόλιο
The Tim Conway Show (Το Σόου του Τιμ Κόνγουεϊ) 1970 Ναι
The Tim Conway Comedy Hour

(Η Ώρα Κωμωδίας του Τιμ Κόνγουεϊ)

Ναι 1 επεισόδιο
The Marty Feldman Comedy Machine

(Η Μηχανή Κωμωδίας του Μάρτι Φέλντμαν)

1971–1972 Ναι
The Carol Burnett Show (Το Σόου της Κάρολ Μπέρνετ) 1973–1976 Ναι 72 επεισόδια
Hot l Baltimore (Χοτ 1 Βαλτιμόρη) 1975 Ναι Επεισόδιο: "Millie's Beau"
The Rich Little Show (Το Σόου του Ριτς Λιτλ) 1976 Ναι Επεισόδιο: "#1.1"
Peeping Times 1978 Ναι Ναι Ειδική κωμωδία
The Investigators (Οι Ερευνητές) 1984 Ναι Εκτελεστικός Ναι
American Playhouse 1985 Ναι Επεισόδιο: "Displaced Person"
Harry (Χάρι) 1987 Ναι Ναι 7 επεισόδια
The Earth Day Special (Ειδικά για την Ημέρα της Γης) 1990 Ναι Τμήμα: "Ντάστιν Χόφμαν - Ρόμπιν Γουίλιαμς"
Homicide: Life on the Streets

(Ανθρωποκτονία: Ζωή στον Δρόμο)

1993–1999 Ναι Εκτελεστικός Ιστορία Υπεύθυνος ανάπτυξης
122 επεισόδια
The Hoop Life (Ζωές καλαθοσφαιριστών) 1999–2000 Ναι 12 επεισόδια
The Beat 2000 Ναι Εκτελεστικός 6 επεισόδια
The Jury (Οι Ένορκοι) 2004 Ναι Εκτελεστικός Ιστορία Δημιουργός
Δόκτωρ θάνατος (You Don't Know Jack) 2010 Ναι Εκτελεστικός Τηλεοπτική ταινία
Shades of Blue (Αποχρώσεις του Μπλε) 2016 Ναι Εκτελεστικός 12 επεισόδια
The Wizard of Lies (Ο Μάγος της Απάτης) 2017 Ναι Εκτελεστικός Τηλεοπτική ταινία
Paterno (Πατέρνο) 2018 Ναι Εκτελεστικός

Εκτελεστικός παραγωγός

Τίτλος Έτος Σχόλια
The Second Civil War (Ο Δεύτερος Εμφύλιος Πόλεμος) 1997 Τηλεοπτική ταινία
Oz 1997–2003 56 επεισόδια
Homicide: The Movie (Ανθρωποκτονία: Η Ταινία) 2000 Τηλεοπτική ταινία
Falcone 9 επεισόδια
Shot in the Heart (Βολή στην Καρδιά) 2001 Τηλεοπτική ταινία
Strip Search (Σωματικός έλεγχος) 2004
The Bedford Diaries (Τα Χρονικά του Μπέντφορντ) 2006 4 επεισόδια
The Philanthropist (Ο Φιλάνθρωπος) 2009 8 επεισόδια
Phil Spector (Φιλ Σπέκτορ) 2013 Τηλεοπτική ταινία
Βοργία 2011–2014 38 επεισόδια
Copper 2012–2013 12 επεισόδια
Killing Fields (Χωράφια Θανάτου) 2016 4 επεισόδια
The Wizard of Lies (Ο Μάγος της Απάτης) 2017 Τηλεοπτική ταινία
Paterno (Πατέρνο) 2018

Ρόλοι που υποδύθηκε

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τίτλος Έτος Ρόλος Σχόλια
The Marty Feldman Comedy Machine (Η Μηχανή Κωμωδίας του Μάρτι Φέλντμαν) 1971–1972 Διάφοροι
The Larry Sanders Show (Το Σόου του Λάρι Σάντερς) 1993 Ο εαυτός του Επεισόδιο: "Larry's Agent"
Homicide: Life on the Streets (Ανθρωποκτονία: Ζωή στον Δρόμο) 1993–1999 Ο εαυτός του
The Jury (Οι Ένορκοι) 2004 Δικαστής Οράτιος Χόθορν
Έτος Τίτλος Σκηνοθέτης Σεναριογράφος Παραγωγός Σχόλια
Απάντηση με τα όπλα (Armed Response) 1986 Συνθέτης, Πρόσθετη μουσική
The Adventures of Seinfeld & Superman

(Οι Περιπέτειες του Σέινφελντ & Σούπερμαν)

2003 Ναι Σειρά διαφημιστικών σποτ για την American Express

Βραβεία και υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Έτος Ταινία Βραβεία Όσκαρ Βραβεία BAFTA Χρυσές Σφαίρες
Υποψηφιότητες Νίκες Υποψηφιότητες Νίκες Υποψηφιότητες Νίκες
1976 Η τελευταία τρέλα του Μελ Μπρουκς (Silent Movie) 4
1977 Λίγο... πολύ... τρελούτσικος (High Anxiety) 2
1979 ...Δικαιοσύνη για Όλους (...And Justice for All) 2 1 1
1980 Inside Moves 1
1982 Διαζύγιο με προθεσμία (Best Friends) 1 1
Μια απίθανη τρελοπαρέα (Diner) 1 1
1984 Ο καλύτερος (The Natural) 4 1
1985 Young Sherlock Holmes (Ο Νεαρός Σέρλοκ Χολμς) 1
1987 Καλημέρα, Βιετνάμ (Good Morning, Vietnam) 1 2 1 1
1988 Ο Άνθρωπος της Βροχής (Rain Man) 8 4 3 4 2
1990 Avalon (Άβαλον) 4 3
1991 Μπάγκσι (Bugsy) 10 2 8 1
1992 Παιχνίδια (Toys) 2
1996 Sleepers 1
1997 Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος (Wag the Dog) 2 1 3
2001 Οι λωποδύτες (Bandits) 3
Σύνολο 38 6 6 0 33 5
  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6xg9vs3. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Barry-Levinson. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2015.
  7. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  8. 8,0 8,1 (Αγγλικά) www.acmi.net.au. creators/72109.
  9. deadline.com/2017/06/the-wizard-of-lies-barry-levinson-robert-de-niro-emmys-interview-1202085373/. Ανακτήθηκε στις 31  Αυγούστου 2020.
  10. O'Falt, Chris (2018-07-06). «Barry Levinson: The Oscar-Winning Director Who Decades Ago Saw TV's Peak Potential and Trump-like Danger» (στα αγγλικά). IndieWire. https://www.indiewire.com/2018/07/barry-levinson-oscar-winner-peak-tv-trump-karlovy-vary-film-festival-1201981725/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-08. 
  11. Erickson, Hal. «Barry Levinson». Rovi / All Movie Guide via The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2013. 
  12. Canby, Vincent (1988-12-16). «Review/Film; Brotherly Love, of Sorts». The New York Times. https://www.nytimes.com/1988/12/16/movies/review-film-brotherly-love-of-sorts.html. Ανακτήθηκε στις 2017-02-16. 
  13. Barnes, Brooks (December 14, 2009). «Al Pacino, Barry Levinson and Buck Henry Team Up on a Roth Tale». The New York Times. https://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/12/14/al-pacino-barry-levinson-and-buck-henry-team-up-on-a-roth-tale. 
  14. «Filmreference.com». Filmreference.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2017. 
  15. https://www.jewishtampa.com/jews-in-the-news/jews-in-the-newssarah-michelle-gellar-julianne-margulies-and-jake-gyllenhaal
  16. «Berlinale: 1989 Prize Winners». berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2011. 
  17. «Berlinale: 1998 Prize Winners». berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2012. 
  18. Rottenberg, Josh (February 22, 2013). «Hollywood Insider: What's Going on Behind the Scenes: Boston's Bulger is Now Hollywood's It Gangster». Entertainment Weekly (New York: Time Inc.): 27. 
  19. «Ανίερη Συμμαχία». αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019. 
  20. Cappadona, Bryanna (20 Ιουνίου 2013). «Who Should Play Whitey Bulger in Black Mass?». Boston. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2013. 
  21. «Η Ταπείνωση». αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019. 
  22. ««Rock the Kasbah»,η νέα ταινία του Μπιλ Μάρεϋ». euronews. 22 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019. 
  23. Fleming Jr, Mike (3 September 2013). «QED Sets Bill Murray For Barry Levinson-Directed 'Rock The Kasbah'». deadline.com. http://www.deadline.com/2013/09/qed-sets-bill-murray-for-barry-levinson-directed-rock-the-kasbah/. Ανακτήθηκε στις 6 February 2014.