Κόλπος Γκαμπές
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Συντεταγμένες: 34°00′00″N 10°30′00″E / 34.00000°N 10.50000°E
Ο Κόλπος Γκαμπές, λατινικά: Syrtis Minor, και αρχαία ελληνικά: «Μικρά Σύρτις» είναι μία εσοχή των νοτιο-ανατολικών ακτών της Τυνησίας στη βόρεια Αφρική, στη Μεσόγειο, του οποίου το συνολικό μήκος αλλά και πλάτος φθάνει περίπου τα 100 χλμ. Ο Κόλπος αυτός οριοθετείται από μεν βόρεια από τη νησίδα Κερκένα (αραβικά Τζούζουρ Καρκάνα) και νοτιοανατολικά από τη νήσο Τζέρμπα (αραβικά: Τζαζίρα Τζέρμπα)
Σπουδαίο φαινόμενο που παρατηρείται στο Κόλπο του Γκαμπές είναι το εύρος της παλίρροιας που ειδικά στις λεγόμενες παλίρροιες των συζυγιών φθάνει τα 2,5 μ., το τρίτο σε μέγεθος στη Μεσόγειο, μετά του Γιβραλτάρ και της Βενετίας. Το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια την αποκάλυψη κάθε φορά μεγάλων και εκτεταμένων στερεοποιημένων αμμωδών υφάλων, κοινώς λεγόμενων πάγκων. Το φαινόμενο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τα πλοία που προσεγγίζουν αυτόν και τους λιμένες του.
Κυριότεροι λιμένες του κόλπου είναι η πόλη λιμένας Γκαμπές ή Καμπίς από την οποία και έλαβε το όνομα καθώς και η πόλη λιμένας Σφαξ ή Σαφάκις. Αμφότερες αποτελούν διοικητικά και οικονομικά κέντρα, πρωτεύουσες των ομώνυμων Κυβερνείων (νομών) της περιοχής.
Ο κόλπος του Γκαμπές αποτελούσε παλαιότερα ιδανικό τόπο σπογγαλιείας για τους Έλληνες σπογγαλιείς λόγω της έντονης ανάπτυξης σπόγγων. Επίσης μεγάλη σε παραγωγή χαρακτηρίζεται και η αλιεία τόνων η οποία και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των παράλιων κατοίκων της περιοχής.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.17ος, σελ.387.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gulf of Gabès στο Wikimedia Commons
Αυτό το λήμμα σχετικά με τη γεωγραφία της Τυνησίας χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |