Μεγάλο Δουκάτο της Κρακοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγάλο Δουκάτο της Κρακοβίας
18461918

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑυστροουγγαρία
ΠρωτεύουσαΚρακοβία
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°4′0″N 19°56′0″E

To Μεγάλο Δουκάτο της Κρακοβίας (γερμανικά: Großherzogtum Krakau, πολωνικά: Wielkie Księstwo Krakowskie)[1][2] δημιουργήθηκε μετά την ενσωμάτωση της Ελεύθερης Πόλης της Κρακοβίας στην Αυστρία στις 16 Νοεμβρίου 1846. Από το 1846 έως το 1918 ο τίτλος, ο Μέγας Δούκας της Κρακοβίας, ήταν μέρος του επίσημου τίτλου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελεύθερη Πόλη, κατάλοιπο του Δουκάτου της Βαρσοβίας, είχε γίνει προτεκτοράτο, ωστόσο λειτουργικά ανεξάρτητο, ως αποτέλεσμα του Συνεδρίου της Βιέννης (1815). Ήταν υπό τριμερή επιρροή από της Πρωσίας, την Αυστρίας και τη Ρωσίας, μέχρι την αποτυχημένη εξέγερση της Κρακοβίας, προσαρτήθηκε από την αυστριακή αυτοκρατορία το 1846.

Ταυτόχρονα, το επίσημο όνομα της αυστριακής διοικητικής οντότητας που περιείχε περίπου τη Γαλικία, και ορισμένες πολωνικές περιοχές στα δυτικά της, άλλαξε σε Βασίλειο της Γαλικίας και Λοδομερίας, και το Μεγάλο Δουκάτο της Κρακοβίας με τους Δουκάτες του Άουσβιτς και τον Ζάτορ.

Αυτές οι οντότητες (Βασίλειο της Γαλικίας και Λοδομερίας, Κρακοβίας, Δουκάτο του Οσφιέντσιμ και Δουκάτο του Ζατόρ) ήταν επίσημα ξεχωριστές. Αναφέρθηκαν στους τίτλους του αυστριακού αυτοκράτορα, ενώ είχαν το ξεχωριστό οικόσημο και σημαία. Ωστόσο, για διοικητικούς σκοπούς, δημιούργησαν μια ενιαία επαρχία. Το Δουκάτο είχε τη δική του τοπική κυβέρνηση, την Κυβερνητική Επιτροπή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Frederic Austin Ogg: The Governments of Europe, Volume 2, 2009 p. 89
  2. Google Books search: "Grand Duchy of Cracow" used in many English language books.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alfred Regele: Die Einverleibung des Freistaates Krakau 1846. Ungedr. Diss., Wien 1951

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]