Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Αλεξάνδροβνα της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάνδρα Αλεξάνδροβνα
Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας
Γέννηση30 Αυγούστου 1842
Χειμερινό Παλάτι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος10 Ιουλίου 1849 (6 ετών)
Χειμερινό Παλάτι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου και Αγίου Παύλου, Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Πλήρες όνομα
   Αλεξάνδρα Αλεξάνδροβνα Ρομάνοβα
Ρωσικά: Aleksandra Aleksandrovna Romanova
Κυριλλικά: Александра Алекса́ндровна Рома́нова
ΟίκοςΡομανώφ
ΠατέραςΑλέξανδρος Β΄ της Ρωσίας
ΜητέραΠριγκίπισσα Μαρία της Έσσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Αλεξάνδροβνα της Ρωσίας (Великая Княгиня Александра Александровна Романова/Velikaya Knyaginya Aleksandra Aleksandrovna Romanova, 30 Αυγούστου 1842 - 10 Ιουλίου 1849) ήταν κόρη του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Β΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1842 στο Χειμερινό Παλάτι, και ήταν το μεγαλύτερο παιδί και κόρη του Αλέξανδρου Β΄ της Ρωσίας και της Μαρίας της Έσσης.

Ο θάνατός της από βρεφική μηνιγγίτιδα κατέστρεψε τους γονείς της. Η μητέρα της εξακολουθούσε να την θρηνεί, δεκαετίες μετά το θάνατό της.[1][2][3][4]

Ο Ίγκαρ έγραψε επίσης ότι το όνομα Αλεξάνδρα θεωρήθηκε άτυχο στην οικογένεια Ρομανόφ από τα τέλη του 19ου αιώνα, επειδή ως έφεραν το όνομα "Αλεξάνδρα" είχαν πεθάνει όταν ήταν παιδιά ή στην εφηβεία τους. Το βρετανικό κοινό αναρωτήθηκε γιατί καμία από τις κόρες της Τσαρίνας δεν έλαβε το όνομά της προς τιμήν της. Ο Ίγκαρ εξήγησε ότι το όνομα δεν χρησιμοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι Αλεξάνδρα ήταν το όνομα της μητέρας τους, και θεωρήθηκε τόσο άτυχο.

Άλλες κακότυχες που λεγόντουσαν Αλεξάνδρα ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Πάβλοβνα, η Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Νικολάγιεβνα και η Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Γεωργίεβνα. Ο Ίγκαρ αναφέρει ότι και άλλοι κλάδοι της οικογένειας είχαν ονομάσει τις κόρες τους Αλεξάνδρα, αλλά καμία δεν έζησε μέχρι την ηλικία των εικοσιενός ετών.[5]

Πέθανε στις 10 Ιουλίου 1849 στο Χειμερινό Παλάτι σε ηλικία 6 ετών. Είναι θαμμένη στον Καθεδρικό Ναό Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Zeepvat (2004), p. 178
  2. Radzinsky (2005), p. 121
  3. Radzinsky (2005), pp. 92-93
  4. Zeepvat (2004), pp. 25, 94
  5. Eagar, Margaret (1906). «Six Years at the Russian Court». alexanderpalace.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2008.