Μείγμα πέντε καρυκευμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μείγμα πέντε μπαχαρικών)
Μείγμα πέντε καρυκευμάτων,
Μείγμα πέντε μπαχαρικών
(five-spice powder)
Μείγμα πέντε καρυκευμάτων.
Κινεζική ονομασία
Κινεζικά 五香粉
Cantonese Jyutping ng5 hoeng1 fan2
Μεταγραφές
Πρότυπα Μανδαρινικά
Hanyu Pinyin wǔxiāngfěn
Γιούε: Καντονέζικα
Jyutping ng5 hoeng1 fan2
Νότιο Μιν
Hokkien POJ ngó͘-hiong-hún

Το μείγμα πέντε καρυκευμάτων ή άλλως το μείγμα πέντε μπαχαρικών (five-spice powder), είναι ένα μείγμα καρυκευμάτων από πέντε μπαχαρικά, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην κινεζική κουζίνα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και σε άλλες τοπικές Ασιατικές και Αραβικές κουζίνες.[1]

Τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ένα κοινό μείγμα είναι:[2]

Άλλες συνταγές μπορεί να περιέχουν σπόρους γλυκάνισου ή ρίζωμα πιπερόριζας, μοσχοκάρυδο, κιτρινόριζα, λοβούς Amomum villosum (砂仁), λοβούς Amomum cardamomum (白豆蔻), γλυκόριζα, φλούδα μανταρινιού ή galangal.[Σημ. 1][Υποσημ. 1] Στη Νότια Κίνα το Cinnamomum loureiroi και η φλούδα μανταρινιού, χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο αντί του Κιννάμωμον η Κασσία και των γαρίφαλων, αντιστοίχως, παράγοντας μια διαφορετική γεύση για τις πέντε νότιες σκόνες των μπαχαρικών.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μείγμα πέντε καρυκευμάτων.

Τα πέντε καρυκεύματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα λιπαρά κρέατα όπως χοιρινό, πάπια ή χήνα. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα τριψίματος για κοτόπουλα, πάπιες, χοιρινό και θαλασσινά, στις συνταγές για το κόκκινο μαγείρεμα ή προστίθεται ως επικάλυψη των τηγανητών τροφίμων.[2] Τα πέντε μπαχαρικά χρησιμοποιούνται σε συνταγές για την Καντονέζικη ψητή πάπια καθώς επίσης και στο βοδινό κρέας κατσαρόλας. Χρησιμοποιείται ως μαρινάδα, για το ψητό στη σχάρα, κοτόπουλο του Βιετνάμ. Το μείγμα σκόνης πέντε μπαχαρικών, έχει ακολουθήσει την Κινεζική διασπορά και έχει ενσωματωθεί, στις άλλες εθνικές κουζίνες σε ολόκληρη την Ασία.

Αν και αυτό το μείγμα χρησιμοποιείται στη μαγειρική εστιατορίου, πολλά Κινεζικά νοικοκυριά, δεν το χρησιμοποιούν στο καθημερινό τους μαγείρεμα. Στη Χαβάη, μερικά εστιατόρια τοποθετούν από ένα ανακινητή μπαχαρικών, επάνω σε κάθε τραπέζι πελάτου. Ένα εμπλουτισμένο με καρυκεύματα αλάτι, μπορεί εύκολα να ετοιμαστεί από το στεγνό ψήσιμο κοινού άλατος με σκόνη πέντε μπαχαρικών, σε ένα τηγάνι υπό χαμηλή φωτιά έως ότου αναμειχθούν καλώς, το αλάτι και τα καρυκεύματα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το galangal, ɡəlæŋɡəl, είναι ένα ρίζωμα των φυτών της οικογένειας των Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae), με μαγειρικές και φαρμακευτικές χρήσεις το οποίο έχει την καταγωγή του από την Ινδονησία.
Παραπομπές σημειώσεων


Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επίσης γνωστό και ως galingale (ˈɡælɨŋɡeɪl), galanga (ɡəˈlæŋɡə) και blue ginger. Ονομασίες στις άλλες γλώσσες περιλαμβάνουν Βιετναμέζικα: "riềng"· Λάος: ຂ່າ
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «High Five: Chinese Five Spice Powder». Foodreference.com. 21 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 Chinese Five Spice Αρχειοθετήθηκε 2020-06-21 στο Wayback Machine. at The Epicentre


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Five-spice powder (έκδοση 699332866) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).