Μαχάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μαχάρης
Γενικές πληροφορίες
Προφορά
Γέννηση85 π.Χ.
Θάνατος66 π.Χ. (περίπου)
Παντικάπαιον
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΜιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ και Λαοδίκη
ΑδέλφιαΚλεοπάτρα του Πόντου
Μιθριδάτης της Κολχίδας
Αρκαθίας
Φαρνάκης Β΄ του Πόντου
Αθηναΐς Φιλόστοργος Β΄

Ο Μαχάρης, απεβ. 65 π.Χ. από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών ήταν πρίγκιπας τού Πόντου, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Μιθριδάτη ΣΤ΄ στο βασίλειό του, το οποίο είχε ελαττωθεί, τη δεύτερη φορά από τον Ρωμαίο Λ Λ. Μουρένα το 80 π.Χ., και είχε αυτό περιοριστεί στον Κιμμέριο Βόσπορο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου και της αδελφής του Λαοδίκης.

Το 73 π.Χ. ο πατέρας του, έπειτα από την ήττα του στην Κύζικο, ζήτησε ενισχύσεις από τον Μαχάρη, ο οποίος τότε είχε με επάρκεια. Δύο έτη μετά τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές τού Μιθριδάτη ΣΤ΄, οι οποίες ήταν πάρα πολλές για να παραμείνει πιστός στον πατέρα του, ο Μαχάρης έστειλε πρεσβεία στον Ρωμαίο στρατηγό Λ. Λ. Λούκουλλο με δώρο ένα χρυσό στέμμα και ζήτησε να γίνει δεκτός ως σύμμαχος της Ρώμης.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ τού Πόντου, πατέρας τού Μαχάρη, σε αργυρό τετράδραχμο.

Αυτό έγινε αμέσως δεκτό από τον Λούκουλλο· ως ένδειξη της ελικρίνειάς του ο Μαχάρης προμήθευσε τον στρατηγό με εφόδια και τον συνέδραμε στην πολιορκία της Σινώπης. Όταν ο Μιθριδάτης ΣΤ΄, αν και ηττήθηκε από τον Πομπήιο, αποφάσισε να βαδίσει με τον στρατό του στον Βόσπορο και να ανανεώσει τον πόλεμο εκεί, ο Μαχάρης αμέσως συνειδητοποίησε τις συνέπειες, που θα είχε η αποστασία του. Όταν το 65 π.Χ. έμαθε, πως πλησίαζε ο πατέρας του, διέφυγε στην πόλη της Χερσονήσου, όπου αφού ζήτησε απελπισμένα συγχώρεση, αυτοκτόνησε.

Ο Δίων Κάσσιος ωστόσο αναφέρει, πως αφού ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ τον εξαπάτησε, ότι δέχεται τη συγγνώμη του και θα είναι ασφαλής, μετά τον εκτέλεσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mayor, The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome’s deadliest enemy p.114
  • Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. v. 2, p. 885 Archived 2007-02-03 at the Wayback Machine