Κλεοπάτρα του Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κλεοπάτρα του Πόντου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 1ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
Σύζυγος Τιγράνης ο Μέγας
Τέκνα Mithridates I of Media Atropatene
Αρταβάσδης Β΄ της Αρμενίας
Γονείς Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ και Λαοδίκη
Αδέλφια Μιθριδάτης ο Νεότερος
Μαχάρης
Αρκαθίας
Φαρνάκης Β΄ του Πόντου
Αθηναΐς Φιλόστοργος Β΄

H Κλεοπάτρα (110 - μετά το 58 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα τού Πόντου και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Αρμενίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μία από τις κόρες τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου και της συζύγου και αδελφής του Λαοδίκης. Αμφιθαλή αδέλφια της ήταν ο Μιθριδάτης της Κολχίδας, ο Αρκαθίας, ο Φαρνάκης Α΄ του Πόντου και ο Μαχάρης.

Ο πατέρας της συνήψε συμμαχία με την Αρμενία και για την παγίωσή της πάντρεψε την Κλεοπάτρα με τον Τιγράνη Β΄ τον Μεγάλο. Η Κλεοπάτρα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη ζωή τού Τιγράνη Β΄ και όλων στην Αρμενία. Τού έκανε τρεις γιους και δύο κόρες.

Ο Τιγράνης Β΄, σύζυγος της Κλεοπάτρας, σε αργυρό τετράδραμο. Στην άλλη όψη η Τύχη της Αντιόχειας καθήμενη επί βράχου κρατά κλάδο, κάτω ο Ορόντης ποταμός· επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΙΓΡΑΝΟΥ.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ ήταν άσπονδος εχθρός των Ρωμαίων. Ο Τιγράνης Β΄ είχε διαφορετική εξωτερική πολιτική προς τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, ανάλογα με τα συμφέροντά του και τελικά, μετά τη μάχη στα Αρτάξαρτα το 68 πΧ, υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Ρώμη. Όμως η Κλεοπάτρα, υπό την επιρροή τού πατέρα της, υποκίνησε τους γιους της να εξεγερθούν εναντίον του. Έτσι το 66 πΧ ο Γ. Πομπήιος συνέλαβε τον Τιγάνη Β΄ και τον πήρε μαζί του στη Ρώμη ως όμηρο. Αλλά ο Τιγράνης Β΄, με τη βοήθεια τού Πούμπλιου Κλωδίου Πούλχερ, δραπέτευσε το 58 πΧ. Ο Ρωμαίος ιστορικός Ασκόνιος περιγράφει το συμβάν. Επέστρεψε και ανέλαβε την εξουσία. Τα παιδιά του προσπάθησαν να καταλάβουν τον θρόνο του, αυτός όμως εκτέλεσε τον Ζαριάδρη και τον Τιγράνη.

Η Κλεοπάτρα διέφυγε στον πατέρα της και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στον Πόντο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 94 πΧ τον Τιγράνη Β΄ τον Μεγάλο της Αρμενίας από τη δυναστεία των Αρταξιδών και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mayor, A. The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome’s deadliest enemy, Princeton University Press, 2009
  • Khachʻatryan, Hayk (2001) Queens of the Armenians : 150 biographies based on history and legend, Sekhpossian, Nouné (transl.); Merguerian, Barbara J. (Ed.), Yerevan : "Amaras" ; Boston, MA : Armenian International Women’s Association Press, ISBN 0-9648787-2-0
  • Plutarch, Crassus 19; 22; 33.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cleopatra of Pontus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).