Μαραθώνιος επεξεργασιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για λεπτομέρειες σχετικά με editathons στη Βικιπαίδεια, δείτε Βικιπαίδεια:Πως να κάνετε ένα editathon.
Ένα edit-a-thon στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία, με στόχο τη δημιουργία και βελτίωση λημμάτων της Βικιπαίδειας σε σχέση με το φεμινισμό, τα δικαιώματα των γυναικών και αξιόλογες γυναίκες

Στις online κοινότητες εγχειρημάτων, όπως η Wikipedia, το OpenStreetMap και το LocalWiki, ένας μαραθώνιος επεξεργασιών ή μαραθώνιος λημματογραφίας ή edit-a-thon (μερικές φορές γράφεται και editathon) είναι μια εκδήλωση όπου κάποιοι συντάκτες συναντιούνται για να επεξεργαστούν και να βελτιώσουν ένα συγκεκριμένο θέμα ή είδος περιεχομένου ενώ συνήθως περιλαμβάνει βασική εκπαίδευση στην επεξεργασία για τους νέους συντάκτες. Η λέξη είναι σύνθεση του "edit" και του "marathon".

Μαραθώνιοι λημματογραφίας για τη Wikipedia έχουν πραγματοποιηθεί σε γραφεία των Παραρτημάτων του Wikimedia ή σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως είναι τα μουσεία ή τα αρχεία, και περιλαμβάνουν θέματα όπως τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσειακές συλλογές, ιστορία των γυναικών, τέχνη, φεμινισμό, τον περιορισμό των διακρίσεων μεταξύ των φύλων και άλλα θέματα.[1][2][3] Κάποιοι απ' αυτούς έχουν οργανωθεί από Φιλοξενούμενους βικιπαιδιστές.

Η κοινότητα του OpenStreetMap έχει επίσης φιλοξενήσει έναν αριθμός από edit-a-thons.[4][5]  

Πρόσβαση: Αναζήτησε τους τρόπους πρόσβασης στο χώρο που έχετε επιλέξει για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης (λεωφορείο, αυτοκίνητο, πόδια κλπ) και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες γι’ αυτούς. Στόχος είναι η εύκολη εύρεση του χώρου και η αποφυγή καθυστέρησης κατά την άφιξη των συμμετεχόντων  για την έναρξη του editathon. Σηματοδότησε την είσοδο στο χώρο με αφίσες, αυτοκόλλητα κλπ και σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό άφησε κάποιον εθελοντή που θα οδηγεί τους συμμετέχοντες στο χώρο διεξαγωγής του editathon.

Στρατηγική δημιουργίας νέων χρηστών: Υπάρχει περιορισμός δημιουργίας νέων χρηστών (πρέπει να εξηγηθεί) ο οποίος ανέρχεται στους 6 χρήστες ανά 24 ώρες στην ίδια ip. Επομένως είναι καλό να ενθαρρύνεται η εκ των προτέρων δημιουργία λογαριασμού. Αν έχεις πολλούς νέους χρήστες, ζήτησε από έναν διαχειριστή να δημιουργήσει κάποιους από τους νέους λογαριασμούς, ως εγκεκριμένος χρήστης.

Πρόσβαση στο διαδίκτυο: Χρήση Η/Υ του χώρου. Φρόντισε οι συσκευές να είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και να λειτουργούν ομαλά όλα τα περιφερειακά.

Χρήση προσωπικών συσκευών:Έλεγξε τη σύνδεση ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) και τον αριθμό των χρηστών που μπορεί να υποστηρίξει το δίκτυο. Υπάρχουν παροχές ρεύματος και επεκτάσεις; Σε περίπτωση ύπαρξης κωδικού πρόσβασης στο δίκτυο, φρόντισε να το αναρτήσεις σε ευκρινές σημείο του χώρου.


Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]