Λογότυπο της Βικιπαίδειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το σημερινό λογότυπο της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας

Το λογότυπο της Βικιπαίδειας είναι μια ημιτελής σφαίρα κατασκευασμένη από κομμάτια παζλ (μερικά κομμάτια από την κορυφή απουσιάζουν) με γλύφους από πολλά και διαφορετικά συστήματα γραφής. Στην ελληνόφωνη έκδοση της Βικιπαίδεια, κάτω από τη σφαίρα αναγράφεται το λεκτικό σήμα «Βικιπαίδεια» και από κάτω το κείμενο «Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια», σε γραμματοσειρά Linux Libertine[1][2].

Στις 24 Οκτωβρίου 2014, το Ίδρυμα Wikimedia κυκλοφόρησε το λογότυπο μαζί με όλα τα άλλα λογότυπα που ανήκουν στο Ίδρυμα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0.[3]

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, το λογότυπο της Βικιπαίδειας βυθίστηκε στο βυθό της λίμνης Σεβάν της Αρμενίας χάρη στις κοινές προσπάθειες της Wikimedia Αρμενίας και του συλλόγου ArmDiving. Το λογότυπο είναι μια ημιτελής σφαίρα από κομμάτια παζλ με σύμβολα (συμπεριλαμβανομένου του αρμενικού γράμματος "v") από διάφορα αλφάβητα γραμμένα πάνω τους. Το λογότυπο ύψους 2 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων (το μεγαλύτερο στον κόσμο) κατασκευάστηκε στην Αρμενία για την ετήσια συνάντηση των χρηστών του Wikimedia στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα φιλοξένησε την συνάντηση του 2016, στο Ντιλιτζάν.[4]

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια υδρόγειος στο γραφείο του Wikimedia.
Όλοι οι γλύφοι του λογοτύπου

Κάθε κομμάτι φέρει ένα γλύφο (ένα γράμμα ή άλλο χαρακτήρα) ή γλύφους, συμβολίζοντας την πολυγλωσσία της Βικιπαίδειας. Όπως και με το λατινικό γράμμα "W", οι άλλοι γλύφοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο πρώτος γλύφος ή γλύφοι του ονόματος "Βικιπαίδεια" όπως αποδίδεται στη γλώσσα αυτή. Είναι οι εξής:[5]

  • Στην κορυφή, από τα πάνω προς τα κάτω, είναι τα Αρμενικά (⟨Վβ), Χμερ (⟨វិβε, βρίσκεται σε κάθετη κατεύθυνση), βεγγαλικά (⟨ου), Ντεβανάγκαρι (वि βι), και Γεωργιανά (⟨⟩, β).
  • Στη μεσοαριστερή στήλη είναι τα ελληνικά, ενώ μετά είναι τα κινέζικα (⟨⟩ ουέι),[6] κανάντα (⟨ವಿ⟩, βι) και (μη πλήρως ορατό, βρίσκεται στο κάτω μέρος) τα θιβετιανά (⟨ཝི⟩, ουι).
  • Στη μεσοδεξιά στήλη είναι το λατινικό ⟨W⟩. Πάνω του βρίσκεται το ιαπωνικό ⟨ウィ⟩ ουί, ενώ κάτω είναι το κυριλλικό ⟨И⟩ ι, το εβραϊκό ⟨וου, και (μη πλήρως ορατό, βρίσκεται στο κάτω μέρος) το ταμιλικό ⟨வி⟩ βι.
  • Η δεξιότερη στήλη περιέχει το αιθιοπικό ⟨ουέ, το αραβικό ⟨و⟩ ου, το κορεάτικο ⟨⟩ ουί και το ταϊλανδέζικο ⟨วิουί.

Ο άδειος χώρος στην κορυφή εκπροσωπεί την ανολοκλήρωτη φύση του εγχειρήματος, τα άρθρα και τις γλώσσες που πρέπει να προστεθούν.

Το λογότυπο της Βικιπαίδειας από το 2003 έως το 2010

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δημιουργός του λογοτύπου Πωλ Στάνσιφερ, στο γραφείο του ιδρύματος Wikimedia μπροστά από την τροποποιημένη έκδοση του λογοτύπου που σχεδίασε το 2003, τον Μάιο του 2012.

Ο σχεδιασμός του κειμένου "WIKIPEDIA" κάτω από μια υδρόγειο, με το διακλαδιζόμενο V W και το μεγάλο A, σχεδιάστηκε από τον χρήστη The Cunctator για τον διαγωνισμό λογοτύπου του Νοεμβρίου 2001.[7] Η αρχική έκδοση του λογοτύπου με την υδρόγειο σχεδιάστηκε από τον τότε δεκαεφτάχρονο χρήστη Πωλ Στάνσιφερ, του οποίου η πρόταση κέρδισε τον νέο διαγωνισμό το 2003. Ένας άλλος χρήστης, ο Ντέιβιντ Φρίντλαντ, βελτίωσε το λογότυπο, διορθώνοντας τα σύνορα των κομματιών του παζλ και απλοποιώντας το περιεχόμενο σε αυτά, βάζοντας ένα απλό γλύφο κάθε φορά.[8] Στην διαδικασία, υπήρχαν μερικά λάθη.[8] Ένα κομμάτι του γλύφου στο ντεβανάγκαρι και ένα ιαπωνικό κατακάνα εμφανίζονταν λανθασμένα.[9] Επίσης, ο κινεζικός χαρακτήρας (袓) δεν έχει άμεση σύνδεση με τη Βικιπαίδεια.

Ιστορικό λογοτύπων της αγγλικής έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2001 2001–2003 2003–2010 2010–

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]