Φιλοξενούμενος Βικιπαιδιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σχέση του φιλοξενούμενου Βικιπαιδιστή και της κοινότητας.

Ο Φιλοξενούμενος Βικιπαιδιστής είναι έμπειρος βικιπαιδιστής ο οποίος αποδέχεται μια θέση ορισμένου χρόνου από έναν οργανισμό, συνήθως εκθεσιακό χώρο τέχνης, βιβλιοθήκη, αρχείο ή μουσείο (GLAM: Galleries, Libraries, Archives, Museums), για να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κοινότητα της Βικιπαίδειας και τον οργανισμό. Κατά τη συνεργασία με τον οργανισμό ενθαρρύνει αφ' ενός μεν τους συντάκτες της Βικιπαίδειας να συνεισφέρουν σε λήμματα σχετικά με τον οργανισμό, αφ' ετέρου δε τον οργανισμό να διαθέτει υπό άδεια ελεύθερης χρήσης πολιτιστικό περιεχόμενο, ψηφιοποιημένο ή μη. Ο φιλοξενούμενος βικιπαιδιστής διευθύνει και οργανώνει εργαστήρια και εκδηλώσεις, στα οποία το κοινό και οι βικιπαιδιστές έρχονται σε επαφή / γνωριμία με τον οργανισμό. Ο ίδιος ο φιλοξενούμενος βικιπαιδιστής δεν γράφει λήμματα για τον οργανισμό, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση κινήτρων. Εντούτοις, μπορεί να προτείνει λήμματα σχετικά με τον οργανισμό για εμπλουτισμό ή δημιουργία (π.χ. μέσω βικιεπιχειρήσεων). Στην ουσία είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εργαζομένων του οργανισμού (π.χ. κάποιου επιμελητή τέχνης σε μουσείο) και των βικιπαιδιστών στην κοινότητα, οι οποίοι ενθαρρύνονται και υποβοηθούνται για να γράψουν ή να εμπλουτίσουν τα λήμματα.

Το επιπλέον κέρδος, πέραν από το την παροχή του αρχειακού / εκθεσιακού υλικού συνοδεία ελεύθερης άδειας χρήσης του, είναι πως οι ειδικοί των οργανισμών αυτών που παρέχουν το υλικό παρέχουν και την αξιολόγηση του ίδιου αλλά και των πηγών που αναφέρονται σε αυτό, βοηθώντας σημαντικά τα λήμματα να είναι ακριβή, να αποκτούν βαρύτητα στα σημεία που πρέπει και να αναπτύσσονται το δυνατόν ισορροπημένα.

Ινστιτούτα τα οποία είχαν στο παρελθόν «φιλοξενούμενους βικιπαιδιστές» είναι το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Ντέρμπι στην Αγγλία, το Ανάκτορο των Βερσαλλιών στη Γαλλία, το μουσείο Πικάσο στην Ισπανία, αλλά και το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, η Βιβλιοθήκη Τζέραλντ Ρ. Φορντ και τα Εθνικά Αρχεία (NARA) στις ΗΠΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος «φιλοξενούμενος βικιπαιδιστής» ήταν ο Λίαμ Γουάιατ (Liam Wyatt), ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά στο Βρετανικό Μουσείο το 2010 για πέντε εβδομάδες[1]. Επισήμανε ότι είναι αναγκαίο η Βικιπαίδεια να ενισχύσει τις συνεργασίες με μουσεία, ώστε να δημιουργηθούν και να εμπλουτιστούν λήμματα με αξιόπιστες πληροφορίες[2], λέγοντας: «Κάνουμε το ίδιο πράγμα, για τον ίδιο λόγο, για τους ίδιους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας το ίδιο μέσο. Ας το κάνουμε όλοι μαζί».

Το Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης συμμετείχε στο πρόγραμμα και η Λόρι Φίλιπς (Lori Phillips)[2] έγινε η δεύτερη «φιλοξενούμενη βικιπαιδίστρια». Ο τρίτος «φιλοξενούμενος βικιπαιδιστής», ο Μπενουά Εβελέν (Benoît Evellin), έμεινε έξι μήνες στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών[3]. Το μουσείο Πικάσο στη Βαρκελώνη, καθώς και το μουσείο και ο εκθεσιακός χώρος του Ντέρμπι στην Αγγλία περιλαμβάνονται στους πρώτους οργανισμούς οι οποίοι υιοθέτησαν την ιδέα[4][5]. Το 2010 το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν (Smithsonian Institution) εξέφρασε τη βούληση να προσλάβει «φιλοξενούμενο βικιπαιδιστή» και αυτή ήταν τελικά η Σάρα Στιρτς (Sarah Stierch)[6][7][8]. Τον Ιανουάριο του 2013 η Προεδρική βιβλιοθήκη Τζέραλντ Ρ. Φορντ (Gerald R. Ford Presidential Library) προσέλαβε τον Βικιπαιδιστή Μάικλ Μπαρέρα (Michael Barera), μεταπτυχιακό φοιτητή στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cohen, Noam (5 Ιουνίου 2010). «Venerable British Museum Enlists in the Wikipedia Revolution». New York Times. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 «Museum Hires First Wikipedian-in-Residence». Indianapolis, Indiana: Insideindianabusiness.com. 19 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 
  3. GLAM Château de Versailles Project
  4. GLAM Museu Picasso Project
  5. GLAM Derby Project
  6. Cohen, Noam (12 Ιουλίου 2010). «Success may be Wikipedia's biggest challenge». Gdansk, Poland: Boston Globe. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 
  7. Switzer, Cody (28 Ιουλίου 2011). «Wikipedian-in-residence helps share Smithsonian archives». The Chronicle of Philanthropy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 
  8. Shen, Aviva (4 Απριλίου 2012). «How many women does it take to change Wikipedia?». Smithsonianmag.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 
  9. Kaczmarczyk, Jeffrey (17 Ιανουαρίου 2013). «President Gerald R. Ford Library and Museum appoints its first Wikipedian in Residence». Grand Rapids, Michigan: Michigan Live LLC. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]