Βικιπαίδεια:Πως να κάνετε ένα editathon

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συγγραφή λημμάτων από παρευρισκόμενους-ες στον editathon της ομάδας SheSharp στη Θεσσαλονίκη.

Είναι ένας οδηγός για το πώς (και γιατί) να οργανώσεις έναν Wikipedia "edit-a-thon". Ένας edit-a-thon είναι...

  1. μία καθορισμένη συνάντηση όπου χρήστες επεξεργάζονται και δημιουργούν λήμματα στη Βικιπαίδεια, έχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο ή όχι,
  2. συνήθως εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα όπως η επιστήμη και η ιστορία του ανθρώπου,
  3. ένας τρόπος να διδαχτούν τη διαδικασία με την οποία γίνεται η συνεισφορά στη Βικιπαίδεια.

Οι edit-a-thons (μαραθώνιοι διορθώσεων) βελτιώνουν την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια και διαφέρουν από συνέδρια μεγάλης εμβέλειας όπως η Wikimania, τα οποία φιλοξενούν πληθώρα ομιλητών ή πάνελ που επικεντρώνονται σε ποικίλα θέματα. Ένας edit-a-thon διαφέρει επίσης από μία συνάθροιση κοινωνικής φύσεως που τείνει να μην εστιάζει σε έναν συγκεκριμένο στόχο.


Γιατί να "τρέξεις" έναν edit-a-thon;[επεξεργασία κώδικα]

  1. Βοηθάει να εμπλουτίσεις την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  2. Ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις μίας κοινότητας
  3. Αποτελεί ευκαιρία για τους συντάκτες λημμάτων να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία
  4. Μπορεί να παροτρύνει ανθρώπους να γίνουν και αυτοί συντάκτες
  5. Μπορεί να βοηθήσει νέους συντάκτες στην διαδικασία επεξεργασίας και δημιουργίας νέων λημμάτων στην Βικιπαίδεια
  6. Είναι μία ευκαιρία να βελτιωθεί η ποιότητα της Βικιπαίδειας μέσω πρόσβασης σε εκτός διαδικτύου υλικό και εμπειρογνώμονες

Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα οφέλη όπως η προώθηση της Βικιπαίδειας σε πολιτιστικούς φορείς, όπως βιβλιοθήκες ή μουσεία.


Τι προεργασία χρειάζεται[επεξεργασία κώδικα]

  • Μια σελίδα εγχειρήματος για τον edit-a-thon σας. Ένα υποσέλιδο στο Βικιπαίδεια:Συνάντηση είναι η πιο εύκολη επιλογή. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες επιλογές με βάση την τοποθεσία και το θέμα της συνάντησης. Αν πραγματοποιηθεί σε μία γκαλερί, μία βιβλιοθήκη ή ένα μουσείο μία ΒΠ:GLAM υποσελίδα είναι κατάλληλη. Σε κάθε περίπτωση, ή ύπαρξη τεκμηρίωσης πάνω στην ίδια την Βικιπαίδεια είναι απαραίτητη για έναν πραγματικά επιτυχημένο edit-a-thon.
  • Ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία. Το μέρος της συνάντησης πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο από τους συμμετέχοντες και πρέπει να έχει αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο (wifi). Αυτό είναι κρίσιμο, διαφορετικά οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν για να συνεισφέρουν στην Βικιπαίδεια. Η διάθεση φαγητού και ροφημάτων θα ενθαρρύνει τους παρευρισκόμενους να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο και να έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους άλλους συμμετέχοντες.
  • Ο τρόπος εγγραφής για συμμετοχή. Συνήθως αυτό παρέχεται στην ίδια σελίδα του εγχειρήματος, αλλά εάν θέλετε την συμμετοχή νέων χρηστών είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν μία εναλλακτική μέθοδο εγγραφής όπως τα Eventbrite, Meetup.com, ή ένα Facebook event.
  • Πληροφορίες της τοποθεσίας
    • Χωρητικότητα: μάθε πόσους ανθρώπους μπορεί να φιλοξενήσει ο χώρος που έχεις επιλέξει και βάλε όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων.