Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαντάμ Σουσού (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαντάμ Σουσού
Σκηνή της ταινίας, που απεικονίζονται ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Βασίλης Λογοθετίδης.
ΣκηνοθεσίαΤάκης Μουζενίδης
ΠαραγωγήΜέγα Φίλμ
ΣενάριοΝίκος Τσιφόρος
ΙστορίαΔημήτρη Ψαθά
Βασισμένο σεΜαντάμ Σουσού (μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΜαρίκα Νέζερ
Βασίλης Λογοθετίδης
Γιώργος Παππάς
Ντίνος Ηλιόπουλος
Μίμης Φωτόπουλος
Χρήστος Τσαγανέας
Ερρίκος Κονταρίνης
ΜουσικήΚώστας Γιαννίδης
ΦωτογραφίαΓιάννης Δριμαρόπουλος
ΜοντάζΚώστας Δρίτσας
ΣκηνογραφίαΣκαλιμεντώ
Πρώτη προβολή1948 (Ελλάδα)
Διάρκεια80΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Η Μαντάμ Σουσού είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1948, σε παραγωγή Μέγα Φιλμ και σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Το σενάριο το διασκεύασε ο Νίκος Τσιφόρος, ενώ η αρχική πηγή του έργου ήταν το μυθιστόρημα "Μαντάμ Σουσού" του Δημήτρη Ψαθά.

Η φαντασιόπληκτη μαντάμ Σουσού (Μαρίκα Νέζερ) πιστεύει πως έχει αριστοκρατική καταγωγή και παριστάνει την ξεπεσμένη μεγαλοαστή στους γείτονες του Μπύθουλα , της φτωχής συνοικίας όπου ζει. Ο άντρας της, ο Παναγιωτάκης (Βασίλης Λογοθετίδης), παρʼ όλο τον χλευασμό των γειτόνων του, δεν θέλει να της χαλάει το χατίρι και συμφωνεί πάντα μαζί της. Ένας απατεώνας, ο Καντακουζηνός (Γιώργος Παππάς), πληροφορείται πως η γυναίκα κληρονόμησε εξ Αμερικής μια μεγάλη περιουσία. Καταστρώνει ένα σχέδιο για να της φάει τα χρήματα. Την ξελογιάζει κι εκείνη τον ακολουθεί, εγκαταλείποντας τον άντρα της. Εγκαθίστανται στο Κολωνάκι και ξοδεύουν τα χρήματά της επιδεικτικά, μέχρι που ο απατεώνας εξαφανίζεται με όσα χρήματα έχουν απομείνει. Η μαντάμ Σουσού θα επιστρέψει με καμένα φτερά στη λαϊκή γειτονιά και στον καλόκαρδο άντρα της που εξακολουθεί να την αγαπά.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1947-48. [1]

Ο Αχιλλέας Μαμάκης έγραψε στην εφημερίδα Έθνος καυτηριάζοντας αυστηρά τη μεταφορά του μυθιστορήματος στην κινηματογραφική οθόνη:

Στο βιβλίο - αναντίρρητα - η υπερβολή διασκεδάζει. Στην οθόνη όμως φέρνει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Όχι μόνον δεν πείθει, αλλά και αμέσως ξενίζει. Κατόπιν - όσο μάλιστα εκτραχηλίζεται η υπερβολή - η εντύπωσις γίνεται ακόμη δυσμενέστερη και αρχίζει σχεδόν να ενοχλή. Καταντά, δηλαδή, προφανές ότι η Μαντάμ Σουσού δεν προσφέρεται να γίνη ταινία. Ο ολοζώντανος γελοιογραφικός τύπος του βιβλίου αποβαίνει κακόζηλο, ψεύτικο και τραβηγμένο από τα μαλλιά κατασκεύασμα, που ελάχιστες μόνον στιγμές προκαλεί το χονδρό γέλιο στο μεγάλο πλήθος. [2]

Πρόκειται για τη μοναδική ταινία στην οποία η Μαρίκα Νέζερ ήταν πρωταγωνίστρια.[3] Δυστυχώς, η κόπια αυτής της ταινίας έχει χαθεί. [4]

  1. «Μαντάμ Σουσού - 1948». Retromaniax. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 
  2. «Η Μαντάμ Σουσού, ο δημοσιογραφικός καυγάς και η ταινία που χάθηκε». Πασατέμπος. 24 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 
  3. Κωνσταντίνου, Χρήστος (17 Ιουνίου 2022). «Η Μαντάμ Σουσού στο σινεμά - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2024. 
  4. Madame Sousou (1948) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0137089/trivia/, ανακτήθηκε στις 2021-08-24 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]