Μαίρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μαίρα είναι γνωστές:

  1. Μία θυγατέρα του Προίτου και της Σθενεβοίας κατά τον `Ομηρο, συνοδός της θεάς Αρτέμιδας που δεν αναφέρεται με τις άλλες Προιτίδες. Κάποτε η Μαίρα και ο Δίας ερωτεύθηκαν αμοιβαία, και από εκείνη την εποχή η Μαίρα έπαψε να συμμετέχει στα κυνήγια της Αρτέμιδας, οπότε η θεά τη σκότωσε. Παιδί του Δία και της Μαίρας ήταν ο Λοκρός εκείνος που έκτισε τη Θήβα ή τα τείχη της μαζί με τους Αμφίονα και Ζήθο.
  2. Η σκυλίτσα του Ικαρίου του Αθηναίου (βλ.λ.), η οποία ειδοποίησε την θυγατέρα του Ηριγόνη με τα γαβγίσματά της και την οδήγησε στο άταφο πτώμα του πατέρα της. Τότε η Ηριγόνη, αφού έθαψε τον πατέρα της, από την απελπισία της κρεμάστηκε από ένα δέντρο πάνω από τον τάφο του πατέρα της.
  3. Ηρωίδα της Αρκαδίας, κόρη του `Ατλαντα, σύζυγος του Τεγεάτη και μητέρα του Σκέρδου και του Λειμώνα. Αυτή η Μαίρα αναφέρεται και ως Μαιρά. Στην αγορά της Τεγέας υπήρχαν μνήματα του Τεγεάτη, του Λυκάονα και της Μαίρας. Αλλά οι κάτοικοι της Μαντινείας έδειχναν τον τάφο της Μαίρας σε κάποια άλλη τοποθεσία, την οποία ονόμαζαν «Χορός της Μαίρας».

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969