Μέταιρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το (επιχειρηματικό) κέντρο του Μέταιρι όπως φαίνεται από τα δυτικά.

Το Μέταιρι (Metairie) είναι δυτικό προάστιο της Νέας Ορλεάνης, υπαγόμενο στην Ενορία Τζέφερσον της Λουιζιάνας των ΗΠΑ (οι κομητείες ονομάζονται «ενορίες» στη Λουιζιάνα). Αποτελεί μέρος της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Ορλεάνης και έχει πληθυσμό (κατά την απογραφή του 2010) 138.481 κατοίκους[1] Δεν αποτελεί κάποια αυτόνομη μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης και ορίζεται μόνο ως «Απογραφικά Οριζόμενος Τόπος» (Census-designated place, CDP) από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ. Αν οριζόταν ως οικισμός, θα ήταν η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Λουιζιάνας. Γεωγραφικά συνορεύει στα ανατολικά με την κεντρική Νέα Ορλεάνη, στα δυτικά με το Κένερ, και στα βόρεια με τη Λίμνη Πονσαρτραίν ενώ το νότιο σύνορο του Μέταιρι θεωρείται η σιδηροδρομική γραμμή της Illinois Central (νοτίως αυτής υπάρχουν τα προάστια Ρίβερ Ριτζ, Χάραχαν, Έλμγουντ και Παλαιό Τζέφερσον). Η έκταση του Μέταιρι είναι 60,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ταχυδρομικοί κωδικοί του προαστίου είναι από 70001 έως 70006.

Το όνομα του προαστίου προέρχεται από τη γαλλική λέξη métairie, που σημαίνει μικρό ενοικιαζόμενο αγρόκτημα, του οποίου ο διαχειριστής πλήρωνε τον γαιοκτήμονα με ένα μέρος της παραγωγής του. Κατά τη δεκαετία του 1760, επί γαλλικής αποικιοκρατίας. υπήρχε πράγματι αυτή η πρακτική στην περιοχή, και διατηρήθηκε και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μέχρι την αστικοποίηση που άρχισε μετά το 1910.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεκαετία του 1720 Γάλλοι έποικοι έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι κάτοικοι της περιοχής, στο μέρος που ήταν γνωστό τότε ως Τσουπιτούλα (Tchoupitoulas) και σήμερα ως Metairie Ridge, ένα φυσικό ανάχωμα που σχηματίσθηκε από έναν αρχαίο κλάδο του ποταμού Μισσισσιππή. Η φυλή Ινδιάνων Ακολαπίσα χρησιμοποιούσε αυτό το ανάχωμα ως δρόμο και είναι ο αρχαιότερος δρόμος στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης. Ασφαλτοστρώθηκε τη δεκαετία του 1920 και ονομάζεται σήμερα Metairie Road. Στην ανάπτυξη του προαστίου συνετέλεσε η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού τράμ σε αυτόν τον δρόμο λίγο πριν το 1920. Τα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα ανοικοδομήθηκαν νοτίως του δρόμου λίγα χρόνια αργότερα: αυτή η περιοχή είναι σήμερα γνωστή ως «Παλαιό Μέταιρι» και αποτελεί την ακριβότερη συνοικία του προαστίου. Οι περιοχές στα βόρεια και βορειοδυτικά του Metairie Road οικοδομήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γη ανάμεσα στο ανάχωμα και στη Λίμνη Πονσαρτραίν ήταν γεμάτη βάλτους και αποστραγγίσθηκε. Με την οικιστική ανάπτυξή της, ο πληθυσμός του Μέταιρι αυξήθηκε γρήγορα κατά τη δεκαετία του 1940 εξαιτίας της φθηνότερης γης, των μεγαλύτερων οικοπέδων και των χαμηλότερων φόρων σε σχέση με την Ενορία της Ορλεάνης.

Το 1989 το Μέταιρι «έγραψε ιστορία» όταν μία από τις εκλογικές του περιφέρειες εξέλεξε τον νεοναζιστή Ντέιβιντ Ντιούκ στην τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων της Λουιζιάνας για μία θητεία. Το 2005 ο Τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε μια νέα μετεγκατάσταση από την Ενορία της Ορλεάνης, εξαιτίας της πιο εκτεταμένης καταστροφής από τις πλημμύρες στη δεύτερη.

Η Λεωφόρος Βετεράνων (Veterans Boulevard) ανοίχθηκε κατά μήκος ενός αποστραγγιστικού καναλιού και έγινε η κεντρική εμπορική οδός του προαστίου. Το επιχειρηματικό κέντρο του Μέταιρι βρίσκεται στην Causeway Boulevard, κοντά στη Λίμνη Πονσαρτραίν.

Ιστορικά καιρικά φαινόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1947 ο τυφώνας του Φορτ Λώντερντεϊλ με ανέμους ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα κτύπησε το Μέταιρι και μεγάλο μέρος του προαστίου έφθασε να είναι πλημμυρισμένο με 6 πόδια (1,8 μέτρο) νερό. Το 1965 ο Τυφώνας Μπέτσι προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, κυρίως από τον άνεμο. Στη βροχόπτωση της 8ης Μαΐου 1995 (χωρίς τυφώνα) έπεσαν στο Μέταιρι 510 χιλιοστά βροχής μέσα σε 12 ώρες, αλλά δεν σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες.

Ο Τυφώνας Κατρίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διασταύρωση των Λεωφόρων Κλήαρβιου και Βετεράνων την ημέρα μετά το πέρασμα του Τυφώνα Κατρίνα

Στις 29 Αυγούστου 2005 το προάστιο κτυπήθηκε από τον Τυφώνα Κατρίνα, που προκάλεσε στο Μέταιρι 29 θανάτους. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και χάρτες πλημμυρών, άνω του 75% του προαστίου πλημμύρισε. Οι ζημιές ασφαλισμένης περιουσίας στο Μέταιρι εκτιμήθηκαν μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κάτοικοι είχαν διαταχθεί σε υποχρεωτική εκκένωση στις 28 Αυγούστου, η πρώτη φορά στην ιστορία του προαστίου που γινόταν κάτι τέτοιο, και δεν επιτράπηκε να επιστρέψουν πριν τις 4 Σεπτεμβρίου, και τότε μόνο για επίσκεψη των σπιτιών ή των επιχειρήσεών τους από τις 7 το πρωί ως τις 6 μ.μ.. Η πλήρης κατοίκηση επιτράπηκε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το πλημμύρισμα του Μέταιρι είχε τρεις αιτίες:

  • Νερά της λίμνης Πονσαρτραίν έρρευσαν πίσω στα κανάλια: Ο πρόεδρος της Ενορίας Τζέφερσον Ααρών Μπρουσάρ διέταξε την εκκένωση και όλου του προσωπικού των αντλιοστασίων από τις θέσεις τους στην Ενορία Ουάσινγκτον (120 χιλιόμετρα μακριά). Σε κανονικές συνθήκες οι αντλίες θα λειτουργούσαν, αποτρέποντας νερό από τη λίμνη να εισρεύσει στα αποστραγγιστικά κανάλια, αλλά και απαντλώντας τα νερά της βροχής. Η έλλειψη αντλήσεως οδήγησε σε εκτεταμένη και βαθιά πλημμύρα στις περισσότερες περιοχές βορείως του αυτοκινητόδρομου Interstate 10.
  • Νερά της βροχής: Επειδή σχεδόν όλο το Μέταιρι ήταν περισσότερο από ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά τη διάρκεια του τυφώνα, όλο το νερό της βροχής παγιδεύθηκε. Απόντες επί σχεδόν 48 ώρες, οι χειριστές των αντλιοστασίων δεν μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τις αντλίες για να απαντλήσουν τα νερά της βροχής ή της εισροής.
  • Διαρροή από το Κανάλι της 17ης Οδού, που προκάλεσε κυρίως την πλημμύρα στο νότιο μέρος του Παλαιού Μέταιρι.

Πολλοί κάτοικοι προχώρησαν σε ομαδική αγωγή κατά του Μπρουσάρ επειδή απεμάκρυνε το προσωπικό των αντλιοστασίων. Τελικώς ο Μπρουσάρ παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 8 Ιανουαρίου 2010.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την κυρίως Νέα Ορλεάνη, όπου το 60% των κατοίκων είναι Αφροαμερικανοί, το Μέταιρι είχε κατά την απογραφή του 2010 την ακόλουθη πληθυσμιακή σύσταση: 68,9% λευκοί, 15,6% ισπανόφωνοι, 9,5% Αφροαμερικανοί, 3,8% Ασιάτες, 3,7% από άλλες φυλές, 2,1% μικτής φυλής και 0,3% Ινδιάνοι. Περί το 6,2% των 39.073 οικογενειών (απογραφή του 2000) και το 8,9% του πληθυσμού ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το 43,1% του πληθυσμού δεν συνέδεσε τον εαυτό του με κάποια θρησκεία κατά την απογραφή του 2010. Το 41,5% δήλωσαν Ρωμαιοκαθολικοί, το 12,8% Προτεστάντες, το 0,97% «άλλων χριστιανικών δογμάτων», το 0,4% Μορμόνοι, το 0,64% Μουσουλμάνοι και το 0,61% Ιουδαίοι. Το Μέταιρι έχει 13 Ρωμαιοκαθολικές ενορίες, που υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή Νέας Ορλεάνης.

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το υψηλότερο κτήριο στο Μέταιρι είναι ο ουρανοξύστης «Three Lakeway Center», με ύψος 123 μέτρα και 34 ορόφους, που ολοκληρώθηκε το 1987 και είναι επίσης το υψηλότερο κτήριο σε όλη την Ενορία Τζέφερσον και σε όλη την όχθη της Λίμνης Πονσαρτραίν.
  • Το νότιο άκρο της μήκους 38 χιλιομέτρων Γέφυρας της Λίμνης Πονσαρτραίν βρίσκεται στο Μέταιρι, δίπλα στο «Three Lakeway Center».


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Geographic Identifiers: 2010 Census Summary File 1 (G001): Metairie CDP, Louisiana». American Factfinder. U.S. Census Bureau. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]