Μέριλυν Μάνσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέριλυν Μάνσον
Ο Μέριλυν Μάνσον στο φεστιβάλ Κουόρτ (2009)
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marilyn Manson (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοMarilyn Manson
Γέννηση5  Ιανουαρίου 1969[1][2]
Κάντον
ΕθνικότηταΑμερική
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςBroward College, GlenOak High School[3] και Heritage Christian School
Ιδιότηταμουσικός, ηθοποιός, αυτοβιογράφος, ζωγράφος, συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός και κιθαρίστας[4]
ΣύζυγοςΝτίτα φον Τιζ (2005–2007)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςροκ, Alternative Metal, Industrial Metal, Gothic Metal, glam rock, Shock Rock, industrial rock και χαρντ ροκ
Καλλιτεχνικά ρεύματαIndustrial metal , Industrial rock, shock rock, Alternative metal
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπράιαν Χιου Γουόρνερ (αγγλικά: Brian Hugh Warner‎‎, 5 Ιανουαρίου 1969), πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Μέριλυν Μάνσον (Marilyn Manson) είναι Αμερικανός μουσικός. Είναι επίσης ηθοποιός, ζωγράφος, καλλιτέχνης πολυμέσων, και πρώην δημοσιογράφος μουσικής.

Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1969 στο Καντόν του Οχάιο. Είναι γνωστός για την αμφιλεγόμενη παρουσία του στην σκηνή, ως ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Marilyn Manson, το εκκεντρικό του προφίλ και τη σαρκαστική μουσική του. Είναι μέλος του συγκροτήματος με το όνομά του, το οποίο ίδρυσε μαζί με την Νταίζη Μπέρκοβιτς. Το ψευδώνυμό του προέρχεται από τον συνδυασμό δύο άλλων ονομάτων, της ηθοποιού Μέριλιν Μονρόε και του Τσαρλς Μάνσον, ο οποίος ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος και βιαστής.

Είναι πιο γνωστός για τους δίσκους του που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του 1990, κυρίως για το Antichrist Superstar και το Mechanical Animals, που μαζί με τη δημόσια εικόνα του κέρδισαν μια φήμη στα mainstream μέσα ενημέρωσης ως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και μια δήθεν αρνητική επίδραση στους νέους. Στις ΗΠΑ μόνο, τρία άλμπουμ της μπάντας έχουν γίνει πλατινένια και άλλα τρία χρυσά. Εχει καταταχθεί 44ος στο Top 100 Heavy Metal Vocalists από την Hit Parader και έχει προταθεί για τέσσερα βραβεία Grammy.

Ο Manson έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1997 ως ηθοποιός στο Lost Highway του David Lynch.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Portrait of an American Family" (1994)
  • "Antichrist Superstar" (1996)
  • "Mechanical Animals" (1998)
  • "Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death)" (2000)
  • "The Golden Age Of Grotesque" (2003)
  • "Eat Me, Drink Me" (2007)
  • "The High End Of Low" (2009)
  • "Born Villain" (2012)
  • "The Pale Emperor" (2015)
  • "Heaven Upside Down" (2017)
  • "We Are Chaos" (2020).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μητέρα του είναι η Barbara Jo (Wyer) και ο πατέρας του Hugh Angus Warner. Ο πατέρας του ήταν Ρωμαιοκαθολικός ενώ η μητέρα του Επισκοπιανή. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, "The Long Road Hard Out of Hell", ο Μάνσον είναι γερμανικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του και πολωνικής από την πλευρά του πατέρα του. Μεγάλωσε με τη θρησκεία της μητέρας του. Φοίτησε στο Ρωμαιοκαθολικό Χριστιανικό σχολείο Heritage Christian School από την πρώτη έως τη δέκατη τάξη. Αργότερα μετεγγράφηκε στο λύκειο Cardinal Gibbons High School στο Fort Lauderdale της Φλόριντα. Αποφοίτησε από το λύκειο το 1987 και φοίτησε στο Broward Community College το 1990. Εργαζόταν για πτυχίο στη δημοσιογραφία και απέκτησε εμπειρία στον τομέα γράφοντας άρθρα που είχαν να κάνουν με μουσική για ένα περιοδικό της Νότιας Φλόριντα, το 25th Parallel. Γνώρισε προσωπικά τον τραγουδιστή των Nine Inch Nails, Trent Reznor, με τον οποίο συνεργάστηκε για να προωθήσει τα τρία πρώτα άλμπουμ του.

Πρόσφατη δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου 2010 εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Μέριλυν Μάνσον με τίτλο "Hell, Etc." στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Αθηναΐς στο Βοτανικό, στην Αθήνα. Η έκθεση είχε θέμα "Γκροτέσκ", δηλαδή ζωγραφική με γελοιογραφική υπερβολή ώστε να τονιστεί το κακό και το άσχημο, με τον Μέριλυν Μάνσον να δηλώνει πως εμπνέεται από την ηθοποιό και αρραβωνιαστικιά του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ. Ο Μέριλυν Μάνσον παρευρέθηκε στα εγκαίνια της συγκεκριμένης έκθεσης μαζί με την Έβαν. Η έκθεση διήρκεσε πέντε μέρες (28 Απριλίου-2 Μαΐου), χωρίς την παρουσία του ίδιου τις τέσσερις υπόλοιπες ημέρες της διάρκειάς της.

Καταγγελίες για βιασμό και κακοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μαΐο 2021 η πρώην σύντροφος του τον κατήγγειλε για βιασμό και κακοποίηση εις βάρος της ενώ ο ίδιος αρνήθηκε τις καταγγελίες.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. filmportal.de. eb29f19e8301477384f7430c382f0bc7. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. GeneaStar. warnerb.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]