Τσαρλς Μάνσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσαρλς Μάνσον
Ο Μάνσον, το 1971.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles Milles Manson (Αγγλικά)
Γέννηση12 Νοεμβρίου 1934
Οχάιο, ΗΠΑ
Θάνατος19 Νοεμβρίου 2017 (83 ετών)[1]
Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΚατοικίαSpahn Ranch
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Θρησκείααθεϊσμός
Ύψος157 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΕθνική Εκπαιδευτική Σχολή για Αγόρια
Gibault School for Boys
Arroyo High School
Pasadena City College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεγκληματίας
επικεφαλής αίρεσης
κατά συρροήν δολοφόνος[2]
μουσικός
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςΔολοφονία, συνωμοσία
Ποινή εγκλήματοςΘανατική ποινή (η οποία άλλαξε μετά την κατάργησή της, στην Καλιφόρνια, το 1972 και η ποινή του μειώθηκε σε ισόβια κάθειρξη)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡόζαλι Γουίλις (1955-1958, διαζύγιο)
Λεόνα Στίβενς (1959-1963, διαζύγιο)
Τέκνα3
Γονείς
  • Γουόκερ Σκοτ
    Γουίλιαμ Μάνσον (πατριός) (πατέρας)
  • Κάθλιν Μάντοξ (πατέρας) (μητέρα)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τσαρλς Μάιλς Μάνσον (αγγλικά: Charles Milles Manson, 12 Νοεμβρίου 1934 - 19 Νοεμβρίου 2017) ήταν Αμερικανός εγκληματίας και ηγέτης αίρεσης, ο οποίος δημιούργησε τη δεκαετία του 1960 στην Καλιφόρνια μια ομάδα που έγινε γνωστή ως Οικογένεια Μάνσον. Οι ακόλουθοι του Μάνσον διέπραξαν εννέα δολοφονίες το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 1969. Το 1971, βρέθηκε ένοχος για δολοφονία και για την ηθική αυτουργία στον θάνατο επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ.[3] Αρχικά ο Μάνσον είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή, αλλά τελικά η ποινή του μεταβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη γιατί το 1972 η πολιτεία της Καλιφόρνια κατάργησε τη θανατική ποινή.

Ο Μάνσον πίστευσε σε αυτό που αποκαλούσε «Helter Skelter», όρο που πήρε από το ομώνυμο τραγούδι των Beatles. Το Helter Skelter, βάσει του Μάνσον, θα ήταν ένας επικείμενος αποκαλυπτικός φυλετικός πόλεμος, το οποίο περιγράφεται σε μία δικιά του έκδοση στίχων του προαναφερθέντος τραγουδιού. Κατ' επέκταση, θεωρούσε ότι οι φόνοι θα επισπεύσουν τον «επικείμενο» πόλεμο. Η κακή φήμη που απέκτησε συγκέντρωσε ακολούθους, δημιουργώντας μία ποπ μυθολογία γύρω του. Έτσι, έγινε ένα είδωλο της παράνοιας, της βίας και του μακάβριου.

Όταν άρχισε η δημιουργία της Οικογένειας Μάνσον, ο Μάνσον ήταν άνεργος, πρώην κατάδικος. Είχε περάσει χρόνια σε σωφρονιστικά ιδρύματα εξαιτίας πληθώρας επιθέσεων. Πριν τους φόνους, ο Μάνσον, ήταν τραγουδιστής και τραγουδοποιός του περιθωρίου της μουσικής βιομηχανίας του Λος Άντζελες. Μετά τις κατηγορίες και την καταδίκη του, ηχογράφησε κάποια τραγούδια, τα οποία είχαν κάποια εμπορική επιτυχία. Αρκετοί ήταν οι μουσικοί, επίσης, που τα διασκεύασαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Desk, Scripps National (17 Νοεμβρίου 2017). «Charles Manson's condition still unannounced». 
  2. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  3. Renee, Alexa (November 2, 2017). «The Manson family: Who are they and where are they now?». KXTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 31, 2017. https://web.archive.org/web/20170331113904/http://www.abc10.com/news/local/the-manson-family-who-are-they-and-where-are-they-now/423180658. Ανακτήθηκε στις November 5, 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]