Μάχη (κυπριακή εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη (κυπριακή εφημερίδα)
Τύποςεφημερίδα
Μορφήμεγάλο σχήμα
Ίδρυση1960
ΈδραΛευκωσία
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος


Η Μάχη είναι ελληνόγλωσση Κυπριακή καθημερινή εφημερίδα η οποία έχει στενή σύνδεση με ριζοσπαστικές δεξιές και εθνικιστικές ιδέες. Ιδρύθηκε το 1960 από τον δημοσιογράφο και πρώην αγωνισή της ΕΟΚΑ Νίκο Σαμψών, ως η φωνή του "Προοδευτικού Μετώπου" που είχε ιδρύσει ο ίδιος, ενός εθνικιστικού κόμματος.

Ιστορικά έχει εκφράσει ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα της Ένωσις, ζητώντας την πλήρη ένωση της Κύπρου με την πατρίδα Ελλάδα με ισχυρό αντι-αποικιοκρατικό, αντι-μαρξιστικό και αντι-τουρκικό προσανατολισμό. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης Γρίβα-Μακαρίου, η οποία κυριαρχούσε στη κυπριακή πολιτική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η εφημερίδα υποστήριξε πλήρως τον Γεώργιο Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄ κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος κατείχε την προεδρία της Κύπρου. Ο Μακάριος θεωρούταν ως φιλοκομμουνιστής από την ελληνική στρατιωτική χούντα του 1967-1974.

Τα γεγονότα του 1974 οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι οπαδοί του Σαμψών απομονώθηκαν και η εφημερίδα έχασε μεγάλο μέρος των αναγνωστών της.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η εφημερίδα μετρίασε τις απόψεις της, υποστηρίζοντας τον Γλαύκο Κληρίδη και το Δημοκρατικό Συναγερμό. Τώρα ανήκει στον Σωτήρη Σαμψών, βουλευτή και γιο του Νίκου Σαμψών.

Αν και δεν εγκατέλειψε τις εθνικιστικές απόψεις της, σήμερα η εφημερίδα αντικατοπτρίζει τις απόψεις των αντιφρονούντων του Δημοκρατικού Συναγερμού που ήταν αντίθετοι με το Σχέδιο Ανάν, εναντίον της κομματικής συναίνεσης.

Επίσης, αντιτίθεται σθεναρά στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τα κατεχόμενα, είτε μέσω διπλωματίας ή μέσω στρατιωτικής δράσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]