Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη της Ουμάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη της Ουμάν
Ανατολικό Μέτωπο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Μάχη της Ουμάν
Χρονολογίατέλη Ιουλίου, 19418 Αυγούστου, 1941
Τόποςπεριοχή γύρω από την Ουμάν, Σοβιετική Ένωση
Έκβασηαποφασιστική νίκη των Γερμανών
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η Μάχη της Ουμάν (ρωσ. Сражение под Уманью) διήρκεσε από το τέλος Ιουλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου 1941. Η μάχη ήταν μέρος της επίθεσης της Ομάδας Στρατιών "Νότος". Κατά τη διάρκειά της, οι γερμανικές δυνάμεις της Βέρμαχτ, υπό την ηγεσία του στρατάρχη Γκερντ φον Ρούντστεντ, περικύκλωσαν και κατέστρεψαν δύο ολόκληρες (6η και 12η) σοβιετικές στρατιές.

Πριν τη μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πρώτες εβδομάδες της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, η γερμανική Ομάδα Στρατιών "Νότος" είχε καταφέρει να προωθηθεί βαθιά στη Σοβιετική Ένωση, κατακτώντας, μεταξύ άλλων, το Λβιβ (30 Ιουνίου), την Τερνόπολη, τη Βίνιτσα και το Ζιτομίρ (10 Ιουλίου) στη δυτική Ουκρανία. Κατά την διάρκεια της Μάχης του Ντούμπνο-Λούτσκ-Μπρόντι καταστράφηκαν το 4ο, το 9ο, το 15ο, το 16ο, το 19ο και το 22ο Μηχανοκίνητο Σώμα του Κόκκινου Στρατού, που ήταν μονάδες του Νοτιοανατολικού Μετώπου της ΕΣΣΔ. Αυτές οι μονάδες είχαν επιτεθεί στις μονάδες της Βέρμαχτ στο Ντούμπνο από τα νότια και από τα βόρεια. Παρόλο την υπεροχή τους σε άρματα μάχης, οι Σοβιετικοί, λόγω των ανελαστικών δογμάτων χρήσης που ακολουθούσαν, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους Γερμανούς. Στις 29 Ιουνίου η μάχη στο Ντούμπνο είχε τελειώσει και οι Γερμανοί συνέχιζαν ακάθεκτοι την επίθεση.

Στις 10 Ιουλίου, με διαταγή της Στάβκα (STAVKA), διοικητής όλων των σωμάτων του Κόκκινου Στρατού στα Νοτιοδυτικά της Ουκρανίας διορίστηκε ο Σεμιόν Μπουντιόνι. Υπό την ηγεσία του, πολεμούσαν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρατιώτες, που βρίσκονταν στην Ουμάν και στο Κίεβο. Ο Μπουντιένι δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά του, αφού στα σώματα του Κόκκινου Στρατού επιτέθηκαν η 1η Ομάδα Πάντσερ (την οποία αποτελούσαν τμήματα των XVIII και XL Σωμάτων Πάντσερ) υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Έβαλντ Φον Κλάιστ, καταλαμβάνοντας το Μπέρντιτσεφ (15 Ιουλίου) και το Καζατίν (16 Ιουλίου). Με αυτόν τον τρόπο, ο Κλάιστ υπερκέρασε την Ουμάν από τα βόρεια, ενώ στα νότια την πόλη περικύκλωσε η 17η Στρατιά της Βέρμαχτ.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η STAVKA και οι διοικητές του Κόκκινου Στρατού είχαν εσφαλμένα προβλέψει πως οι Γερμανοί θα επιτίθονταν στο Ντνιεπροπετρόφσκ μέσω του Κιέβου και του Τσερκάσι, για να συνεχίσουν την επίθεση στο Ντονμπάς. Στις 28 Ιουλίου, οι στρατιώτες του Νοτιοδυτικού και του Νότιου Μετώπου της ΕΣΣΔ, έλαβαν διαταγή να λάβουν θέσεις στο Ντνιεπροπετρόφσκ για να σταματήσουν εκεί τους Γερμανούς.

Στις 2 Αυγούστου, η 1η Ομάδα Πάντσερ του Κλάιστ ενώθηκε με την 17η Στρατιά της Βέρμαχτ. Την επόμενη μέρα ενώθηκαν με την 16η Στρατιά και τμήματα Ουγγρικών δυνάμεων, ολοκληρώνοντας την περικύκλωση της Ουμάν. Στις 8 Αυγούστου του 1941, η άμυνα της πόλης σταμάτησε. Αυτό σήμανε τη νίκη της Γερμανίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]