Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν)
Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν
ΣύζυγοςΗγεμόνας Μεχμέτ
ΕπίγονοιΧιουμασάχ Σουλτάν
ΠατέραςΝταμάτ Λουτφί Πασά
ΜητέραΣαχ Σουλτάν
ΓέννησηΕσμαχάν
1522
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος1556(34 ετών)
Τόπος ταφήςΣεχζάντε Τζαμί
ΘρησκείαΙσλάμ

Η Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν (Τούρκικα:Esmahan Baharnaz Sultan) (1522 - 1556) ήταν κόρη της Σαχ Σουλτάν και του Λουτφί Πασά,ανιψιά του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ και σύζυγος του ξαδελφού της,Ηγεμόνα Μεχμέτ.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εσμαχάν Σουλτάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1522.Η Εσμαχάν ερωτεύτηκε τον Ηγεμόνα Μεχμέτ και τελικά τo 1539 τον παντρεύτηκε.Ο Μεχμέτ την μετονόμασε σε Μπαχαρνάζ.Το 1540 απέκτησε μία κόρη,την Χιουμασάχ Σουλτάν,όμως το 1543 ο Ηγεμόνας Μεχμέτ πέθανε απο ευλογιά,με αποτέλεσμα η Εσμαχάν Σουλτάν να μείνει χήρα.Μετά τον θάνατο του Ηγεμόνα Μεχμέτ η Χιουμασάχ Σουλτάν τέθηκε υπό την προστασία της γιαγιάς της,Χουρέμ Σουλτάν.Η Εσμαχάν Σουλτάν πέθανε το 1556,σε ηλικία 34 χρονών και τάφηκε στο Τέμενος Σεχζάντε,δίπλα στον σύζυγό της.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Esmehan Baharnaz Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Esmehan Baharnaz Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).