Λουίζα της Πρωσίας (1770-1836)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουίζα
Πριγκίπισσα της Πρωσίας
Πριγκίπισσα Ραντζίβιου
Γέννηση24 Μαΐου 1770
Βερολίνο, Πρωσία
Θάνατος7 Δεκεμβρίου 1836 (66 ετών)
Βερολίνο, Πρωσία
ΣύζυγοςΑντόνι Ραντζίβιου
(1796-1833)
ΕπίγονοιΒίλεμ Πάβελ Ραντζίβιου
Φέρντιναντ Φρύντερικ Ραντζίβιου
Μπογκούσλαβ Φρύντερικ Ραντζίβιου
Βλαντισλάβ Ραντζίβιου
Ελίζα Φρυντερίκα Ραντζίβιου
Βάντα Αουγκούστα Βιλελμίνα Ραντζίβιου
Πλήρες όνομα
   Φρειδερίκη Δωροθέα Λουίζα Φιλιππίνη
Γερμανικά: Friederike Dorothea Luise Philippine
ΟίκοςΧοεντσόλλερν
(από την γέννηση)
Ράντζιβιου
(από τον γάμο)
ΠατέραςΑύγουστος Φερδινάνδος της Πρωσίας
ΜητέραΆννα Ελισάβετ Λουίζα του Βρανδεμβούργου-Σβετ
ΘρησκείαΚαλβινισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Λουίζα της Πρωσίας (Luise von Preußen, 24 Μαΐου 1770 - 7 Δεκεμβρίου 1836) ήταν κόρη του Αύγουστου Φερδινάνδου της Πρωσίας και ανιψιά του Φρειδερίκου Β΄ του Μεγάλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φρειδερίκη Δωροθέα Λουίζα Φιλιπίννη γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1770 στο Βερολίνο, και ήταν το τρίτο παιδί και η νεότερη κόρη του Αύγουστου Φερδινάνδου της Πρωσίας και της Άννας Ελισάβετ Λουίζας των Χοεντσόλλερν, κόρης του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του Βρανδεμβούργου-Σβετ.

Η γέννησή της έφερε απογοήτευση στην οικογένειά της, καθώς ο μεγαλύτερος αδελφός της Φρειδερίκος ήταν ο μοναδικός κληρονόμος του θρόνου. Παρ' όλα αυτά, ο πατέρας της ήταν αφοσιωμένος στην ανατροφή της, ενώ η μητέρα της δεν της έδειχνε πολύ αγάπη.

Ως ανιψιά του Φρειδερίκου του Μεγάλου, υπήρχαν συχνά συνομιλίες για πιθανούς γάμους με τη Λουίζα. Ένας τέτοιος υποψήφιος ήταν ο Μαξιμιλιανός Ιωσήφ της Βαυαρίας, κληρονομικός διάδοχος του Κάρολου Δ΄ Θεόδωρου, Εκλέκτορα της Βαυαρίας. Ο εκλέκτορας έστειλε τον πρεσβευτή στο Φρίντριχσφελντ το 1785, πιθανότατα να επιθεωρήσει τη γενική εμφάνιση και χαρακτήρα του Λουίζας. Εντούτοις, τελικά, η Λουίζα θεωρήθηκε πολύ μικρή, καθώς ο Πρίγκιπας Μαξιμιλιανός ήθελε να την παντρευτεί εντός του έτους. Ο πατέρας της αρνήθηκε να χωρίσει από αυτήν μέχρι που να γίνει δεκαοχτώ.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος ήταν ο Φρειδερίκος, Δούκας της Υόρκης και του Ώλμπανυ, δεύτερος γιος του Γεωργίου Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ταξίδεψε στο Βερολίνο το 1786 για να παρακολουθήσει στρατιωτικές επιδείξεις, αλλά τίποτα δεν προήλθε από αυτό το ταξίδι.

Το 1796 η Λουίζα παντρεύτηκε τον Πολωνό αριστοκράτη Πρίγκιπα Αντόνι Ραντζίβιου. Η Λουίζα και ο σύζυγός της ήταν δημοφιλείς για την στήριξη τους στη μουσική, καθώς και για τις εξέχουσες θέσεις τους στην κοινωνία του Βερολίνου. Η Λουίζα, όπως και πολλές άλλες κυρίες υψηλού επιπέδου, επισκεπτόταν νοσοκομεία και τραυματισμένους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων.

Το 1815, η Λουίζα και η οικογένεια της μετακόμισαν στο Πόζεν, καθώς ο Αντόνι διορίστηκε Δούκας-Κυβερνήτης του Μεγάλου Δουκάτου του Πόζεν. Το 1830 μετά την ανεπιτυχής διοίκηση του Αντόνι επέστρεψαν στο Παλάτι του Βερολίνου.

Η Λουίζα πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 1836 στο Βερολίνο σε ηλικία 66 ετών, τρία χρόνια μετά τον σύζυγό της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1796 η Λουίζα παντρεύτηκε τον Αντόνι Ραντζίβιου. Μαζί απέκτησαν επτά παιδιά:

  • τον Βίλελμ Ραντζίβιου (1797-1870), παντρεύτηκε (1) την Ελένα Ραντζίβιου. Απέκτησαν 1 παιδί; και (2) την Ματίλντε Κριστίνε φον Κλάρυ ουντ Άλντριν. Απέκτησαν 6 παιδιά.
  • τον Φέρντυναντ Φρύντερικ Ραντζίβιου (1798-1827).
  • την Ελίζα Φρυντερίκα Ραντζίβιου (1803-1834).
  • τον Μπογκυσλάβ Φρύντερικ Ραντζίβιου (1809-1873), παντρεύτηκε την Λεοντίνε Γκαμπριέλε φον Κλάρυ ουντ Άλντριν. Απέκτησαν 9 παιδιά.
  • τον Βλαντισλάβ Ραντζίβιου (1811-1831).
  • την Βάντα Αουγκούστα Βιλελμίνα Ραντζίβιου (1813-1845), παντρεύτηκε τον Άνταμ Κωνστάντυ Τσαρτορύσκι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]