Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λημνιακό ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ποδόσφαιρο στη Λήμνο έχει παλιές ρίζες και οι πρώτες ομάδες αναφέρονται στα μέσα της δεκαετίας 1920-30. Για πολλά χρόνια οι ομάδες ήταν απολύτως ερασιτεχνικές και ορισμένες ήταν ανεξάρτητες, αφού δεν ανήκαν σε κάποια ποδοσφαιρική ένωση.

Οι λημνιακές ποδοσφαιρικές ομάδες μετέχουν στον Όμιλο Λήμνου της Ε.Π.Σ. Λέσβου. Η πρωταθλήτρια και η κυπελλούχος Λήμνου αγωνίζονται εναντίον των αντιστοίχων της Λέσβου για την ανάδειξη του πρωταθλητή και του κυπελλούχου της Ένωσης.

Οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Λήμνο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από όσο είναι γνωστό, οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες που έγιναν στη Λήμνο διεξήχθησαν ανάμεσα σε ομάδες Βρετανών στρατιωτών που είχαν στρατοπεδεύσει στο νησί την περίοδο 1915-1916, κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης. Σώζονται δύο φωτογραφίες από την περίοδο αυτή. Στην πρώτη αποτυπώνεται φάση από ποδοσφαιρικό αγώνα των στρατιωτών του "6ου Τάγματος" (“6th Battalion”) με τους ναύτες του πλοίου “HMS Hunter”, το Δεκέμβριο του 1915, που έγινε σε γήπεδο κοντά στο χωριό Σαρπί, όπου είχε στρατοπεδεύσει το 6ο Τάγμα. Η δεύτερη είναι η φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας του "6ου Τάγματος" τα Χριστούγεννα του 1915. Περιλαμβάνει 18 παίκτες, με ομοιόμορφη, πλήρη ποδοσφαιρική στολή (σκούρες φανέλες, λευκά παντελονάκια, κάλτσες, ποδοσφαιρικά παπούτσια και ο τερματοφύλακας με διαφορετική εμφάνιση).[1]

Επίσης, στα ημερολόγια στρατιωτών της περιόδου εκείνης υπάρχουν αναφορές για ποδοσφαιρικούς αγώνες ήδη από το Σεπτέμβριο του 1915,[2] στο γήπεδο που είχε διαμορφωθεί στο Σαρπί. Εκτός από αγώνες βρετανικού ποδοσφαίρου (soccer) διεξάγονταν επίσης αγώνες ράγκμπι, κρίκετ και αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Άλλωστε η πλειοψηφία των στρατιωτών ήταν από την Αυστραλία[3] και τη Νέα Ζηλανδία.[4] Οι αγώνες αυτοί, αλλά και η επαφή των Λημνίων της διασποράς ή των ναυτικών με το άθλημα, έκαναν γνωστό το ποδόσφαιρο και στο νησί.

Οι πρώτοι τοπικοί σύλλογοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1924 επιφανείς πολίτες της Λήμνου αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο. Έτσι ιδρύθηκε ο Λημνιακός Γ.Σ. στο Κάστρο, την πρωτεύουσα του νησιού. Ο Λημνιακός διατηρούσε και Ομάδα Προσκόπων με αρχηγό τον Τάτση (Αναστάσιο) Παπά και έφορο το δάσκαλο Νικόλαο Γκαγκάνη. Τον Ιούνιο του 1926 αντιπροσωπία από 15 προσκόπους της Λήμνου πήγε στην Αθήνα στην Α΄ Πανελλήνια Προσκοπική Συγκέντρωση. Όταν επέστρεψαν στη Λήμνο τον επόμενο μήνα, οι πρόσκοποι έφεραν μαζί τους μπάλες, παπούτσια και στολές ποδοσφαίρου. Αμέσως διοργάνωσαν αγώνα "ποδοσφαιρίσεως", ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 18 Ιουλίου 1926 στο Ρωμαίικο Γιαλό, στο χώρο που αργότερα χτίστηκε το Γυμνάσιο Λήμνου. Η τοπική εφημερίδα "Λήμνος" σχολίαζε θετικά το γεγονός:

"Η Λήμνος μέχρι σήμερον δεν είχε δοκιμάσει τη γλύκα της αθλητικής ζωής. Αλλά φαίνεται πως ξύπνησε. Μετά τον Γυμναστικόν Σύλλογον, τους Προσκόπους, τις Φιλαρμονικές τώρα συμπτύχθηκε και ποδοσφαιρική ομάς, αν και φαινόταν ότι αυτό θ’ αργούσε."

Στον πρώτο αυτό αγώνα μεταξύ λημνιακών ομάδων αντίπαλοι ήταν οι Πρόσκοποι Κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος Πλατέος που έκανε εντύπωση με τις ομοιόμορφες στολές του. Οι αντίπαλοι αγωνίστηκαν με εννέα παίκτες, διότι οι Πρόσκοποι δεν συμπλήρωναν ενδεκάδα, και με διαφορετικό διαιτητή σε κάθε ημίχρονο για λόγους ισορροπίας. Στο α΄ ημίχρονο διαιτήτευσε ο Ε. Αθανασόπουλος από το Πλατύ και στο β΄ ο Α. Παππάς από το Κάστρο. Ο αγώνας έληξε με 2-0 υπέρ των Προσκόπων με σκόρερ τους Αλτίνογλου στο 10΄ και Μαρινέλλη στο 33΄. Σε δυο ακόμη αγώνες που έγιναν τον Αύγουστο του 1926 η ομάδα από το Πλατύ δεν μπόρεσε να πάρει τη ρεβάνς. Οι Πρόσκοποι (οι Πιτσιρίκοι, όπως τους έλεγαν) νίκησαν με 4-0 στις 1/8/1926 και με 2-0 στις 8/8/1926.

Το ίδιο καλοκαίρι αναφέρεται προσκοπική ποδοσφαιρική ομάδα στο Μούδρο, με την επωνυμία Ήφαιστος, που διαμόρφωσε ως χώρο αγώνων το γήπεδο που υπάρχει μέχρι σήμερα κοντά στο λιμάνι και αγωνιζόταν με τα πληρώματα των ξένων πλοίων. Επίσης, στο χωριό Θάνος συγκροτήθηκε ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα Πρόσκοποι Θάνους. Με τις ομάδες αυτές αγωνίστηκαν οι Πρόσκοποι ή Πιτσιρίκοι του Λημνιακού Γ.Σ. σε εκδρομές που έκαναν εκεί.

Προπολεμική περίοδος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Προσκόπων του Λημνιακού διατηρήθηκε ως το 1928. Στη συνέχεια ο Λημνιακός Γ.Σ. διαλύθηκε και η διάλυση παρέσυρε και το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ακολούθησε η ίδρυση άλλων σωματείων στην πρωτεύουσα, άλλα από τα οποία είχαν ευκαιριακό χαρακτήρα κι άλλα πιο μόνιμο, όπως το Γυμνάσιον και ο Άφοβος το 1928, ο Άρης και η Αστραπή το 1930. Η Αστραπή επιβίωσε ως το 1936. Τα σημαντικότερα σωματεία ήταν ο Παλλημνιακός Α.Ο., που ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1929 και επίσημα το 1931 και ο Ερμής Κάστρου (ανεπίσημα το 1930, επίσημα το 1931). Αυτά συσπείρωσαν τους περισσότερους φιλάθλους και οι μεταξύ τους συναντήσεις είχαν μεγάλο φανατισμό.

Ταυτόχρονα ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ξεφυτρώνουν σύλλογοι και στα χωριά. Από το 1930 και μετά η ποδοσφαιρική κίνηση έγινε πολύ έντονη. Ιδρύθηκαν πολλές ομάδες, οι οποίες έδιναν αρκετούς αγώνες μεταξύ τους. Όμως, οι περισσότεροι δεν έφταναν στις στήλες της τοπικής εφημερίδας και δύσκολα βρίσκονται πληροφορίες γι’ αυτούς. Επίσης, τα περισσότερα σωματεία δεν ήταν αναγνωρισμένα επίσημα από το Πρωτοδικείο. Πάντως, ο αριθμός των ομάδων ήταν αρκετός, διότι το Νοέμβριο του 1930 εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στο γήπεδο του Πορτιανού να συζητήσουν τη διοργάνωση ενός "Πρωταθλήματος Λήμνου".

Τελικά, δεν διοργανώθηκε τοπικό πρωτάθλημα αλλά οι φιλικοί αγώνες συνεχίστηκαν ως το 1936. Αναφέρονται επισκέψεις ομάδων της Μυτιλήνης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να δίνουν αγώνες με τα πληρώματα των ξένων πλοίων που έρχονταν στο ναύσταθμο του Μούδρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συγκροτούσαν μια Μικτή ομάδα είτε του Κάστρου είτε όλης της Λήμνου, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική.

Με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου το 1936, οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αδράνησαν. Πολλοί παίκτες αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να ενταχθούν στην μεταξική Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, τη γνωστή Ε.Ο.Ν. Έτσι ως το 1940 διοργανώνονταν αγώνες ποδοσφαίρου ανάμεσα στις Ε.Ο.Ν. των διαφόρων χωριών και η σωματειακή δραστηριότητα ατόνησε.

Σύλλογοι πρωτεύουσας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από όσα στοιχεία υπάρχουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν προπολεμικά στο Κάστρο της Λήμνου και η διάρκεια λειτουργίας τους είναι οι ακόλουθοι:

Από τα στοιχεία που υπάρχουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν προπολεμικά στα χωριά της Λήμνου και η διάρκεια λειτουργίας τους είναι οι ακόλουθοι:

Μεταπολεμική περίοδος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα χρόνια της κατοχής αναφέρεται κάποια υποτονική ποδοσφαιρική δραστηριότητα, από τον Παλλημνιακό στο Κάστρο και στο Μούδρο από τον τοπικό Άρη. Μάλιστα έδωσαν και έναν αγώνα μεταξύ τους το Μάιο του 1945, στον οποίο ο Παλλημνιακός επιβλήθηκε με 4-1. Επίσης, ο Παλλημνιακός έδωσε ένα ματς με μια Μικτή του 12ου Γερμανικού Λόχου που έληξε ισόπαλο 1-1, με σκόρερ τον Άγγελο Δαραμπάρα.

Μεταπολεμικά δραστηριοποιήθηκαν ξανά οι παλιοί σύλλογοι: Παλλημνιακός, Άρης Μούδρου, Ηρακλής Ατσικής, Ηφαιστία Κοντοπουλίου και ιδρύθηκαν καινούργιοι, όπως ο Απόλλων Λιβαδοχωρίου, ο Φιλοκτήτης Κοντιά, ο Α.Ο. Καλλιθέας (αναφέρεται και ως ΑΕ Καλλιθέας) είτε επίσημοι είτε ανεπίσημοι. Ο Ερμής δεν επανιδρύθηκε αλλά το 1952 ιδρύθηκε ο Αστέρας Μύρινας, που υπήρξε ένα σωματείο που άφησε τη σφραγίδα του στα ποδοσφαιρικά πράγματα του νησιού.

Από το 1955 αναφέρεται η διεξαγωγή πρωταθλήματος Λήμνου, το οποίο διοργάνωνε η Τοπική Επιτροπή Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Σ. Λέσβου με πρόεδρο το δραστήριο πρόεδρο της Ηφαιστίας Κοντοπουλίου, Κώστα Ερημάκη, χωρίς να είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Το πρωτάθλημα Λήμνου αρχικά λογιζόταν ως ισότιμο της Λέσβου, αλλά αργότερα υποβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου, διότι στο νησί δεν υπήρχαν κατάλληλα γήπεδα. Επίσης, από το 1948 διεξαγόταν το Κύπελλο Λήμνου με χορηγό τον εκάστοτε δήμαρχο Μύρινας, όπως το Νικόλαο Καραβία, τον Αναστάσιο Παπά κλπ. Ο θεσμός αυτός διεξήχθη με διαλείμματα ως τη δεκαετία του '60.

Στις διοργανώσεις αυτές αρχικά μετείχαν μόνο ο Παλλημνιακός και ο Αστέρας, που ήταν οι μόνοι αναγνωρισμένοι σύλλογοι από την ΕΠΟ. Αργότερα μετείχαν και πρωταγωνιστούσαν οι παραπάνω αναφερθείσες πέντε-έξι ομάδες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν κι αυτές ως επίσημες από την Ε.Π.Ο. Όμως, υπήρχαν και άλλες μικρότερων χωριών, ανεπίσημες. Το 1970 στη Μύρινα ιδρύθηκε και τρίτος σύλλογος, στη συνοικία Ανδρόνι, οι Αργοναύτες.

Οι προπολεμικοί σύλλογοι που συνέχισαν να λειτουργούν και μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο και το έτος αναγνώρισής τους από την ΕΠΟ ήταν:

Οι νέοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που εμφανίστηκαν κατά τη μεταπολεμική περίοδο στα διάφορα χωριά του νησιού, τα έτη που λειτούργησαν και το έτος όσων αναγνωρίστηκαν επίσημα από την ΕΠΟ, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, ήταν οι εξής κατά χρονολογική σειρά:

Πρωτάθλημα Λήμνου (1955 ως 1983)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία είναι ελλιπή. Το πρωτάθλημα Λήμνου άλλοτε θεωρείτο ισότιμο με της Α΄ Λέσβου και άλλοτε λογιζόταν ως Β΄ κατηγορίας. Από όσα είναι γνωστά την ηρωική εκείνη περίοδο, τον τίτλο στη Λήμνου είχαν κατακτήσει οι εξής ομάδες:

Σεζόν Πρωταθλητής Παρατηρήσεις
1955-1983
Α΄ ΕΠΣΛ
1955
Παλλημνιακός Αγώνες: Παλλημνιακός - Αστέρας Μύρ.: 2-1, 2-2.
Και πρωταθλητής ΕΠΣΛ ά.α.
1956
Παλλημνιακός [;] Αγώνες: Παλλημνιακός - Αστέρας Μύρινας: 2-4, 3-1, 2-2. Έγιναν ενστάσεις στα δύο πρώτα ματς από τους ηττημένους και στο τρίτο και από τους δύο. Είναι άγνωστο αν διεξήχθη επαναληπτικός τελικός.
1957
Παλλημνιακός Αγώνες: Παλλημνιακός-Αστέρας: 4-0, 2-3. Ο Παλλημνιακός έκανε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή παικτών στο β΄ ματς αλλά είναι άγνωστη η έκβασή της. Πάντως δεν αναφέρεται διεξαγωγή τρίτου αγώνα για την ανάδειξη πρωταθλητή.
1958
Αστέρας Μύρινας Αστέρας-Παλλημνιακός 4-6, 2-1 και 5-1(μπαράζ)
1959
Αστέρας Μύρινας "Ο Αστήρ Λήμνου επιβληθείς του Παλλημνιακού με 3-2 ανεδείχθη πρωταθλητής"[5]
1960
Παλλημνιακός Ο Παλλημνιακός αγωνίστηκε με τον πρωταθλητή Λέσβου Αχιλλέα Μυτιλήνης για την ανάδειξη πρωταθλητή Ε.Π.Σ. Λέσβου. Ήρθε ισόπαλος 1-1 στη Μύρινα, αλλά δεν μετέβη στη Μυτιλήνη για τον επαναληπτικό.
B΄ ΕΠΣΛ
Το πρωτάθλημα Λήμνου υποβιβάστηκε στην Β΄ ΕΠΣΛ λόγω ακατάλληλων γηπέδων.
1961
Παλλημνιακός Β΄:Παλλημνιακός 11, Αστέρας 9, Ηρακλής 4.
Γ΄: Ηφαιστία 9, Φιλοκτήτης 9, Καλλιθέα 4.
1962
Παλλημνιακός Β΄: Παλλημνιακός 10β, Αστέρας 8β, Ηφαιστία 6β.
Γ΄: Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Καλλιθέα
1963
Δεν ολοκληρώθηκε
1964
Αστέρας Μύρινας Αστέρας-Παλλημνιακός 1-0, 3-3
1965
Αστέρας Μύρινας Και Πρωταθλητής Β΄ ΕΠΣΛ
Αγώνας ανόδου από τη Γ΄ στη Β΄ ΕΠΣΛ: Ηφαιστία - Αετός Λουτρών: 2-3.
1966
Αστέρας Μύρινας 1.Αστέρας, 2.Παλλημνιακός, 3.Ηφαιστία, 4.Ηρακλής
1967
Αστέρας Μύρινας
1968
Δεν διεξήχθη
1969
Παλλημνιακός
1970
ΑΟ Ηφαιστία 1.Ηφασιτία, 2.Αστέρας, 3.Παλλημνιακός
1971
Αστέρας Μύρινας Προκρίθηκε να μετάσχει στην ενιαία Α΄ Ε.Π.Σ. Λέσβου για τη σεζόν 1971-72.
Γ΄ ΕΠΣΛ
1972
Ηρακλής Ατσικής Ο Ηρακλής ισοβάθμησε με την Ηφαιστία Κοντοπουλίου και επικράτησε 5-4 (κ.αγ. 3-3) σε αγώνα μπαράζ στη Μύρινα.
Ο Αστέρας μετείχε στην ενιαία Α΄ ΕΠΣΛ κι ο Παλλημνιακός στην ενιαία Β΄ ΕΠΣΛ.
Β΄ ΕΠΣΛ
1973
Παλλημνιακός
1974
Παλλημνιακός
1975
Αστέρας Μύρινας
1976
Αστέρας Μύρινας
1977
Αστέρας Μύρινας Προήχθη στην ενιαία Β΄ ΕΠΣΛ
Γ΄ ΕΠΣΛ
1978
Δεν διεξήχθη.
Ο Αστέρας στην ενιαία Β΄ΕΠΣΛ
1979
Αστέρας Μύρινας
1980
Δεν διεξήχθη
Ανεπίσημο
1981
Αστέρας Μύρινας Πρωταθλητής στο ανεπίσημο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο Αστέρας με συμμετοχή 8 ομάδων. Βαθμολογία: 1) Αστέρας 20β, 2) Κεραυνός Αγ. Δημ. 17β, 3) Αργοναύτες 16β, 4) Θάνος 14β, 5) Κάσπακας 13β, 6) Άρης Μούδρου 12β, 7) Διαγόρας Σαρδ. 12β, 8) Φιλοκτήτης 8[;]β.[6]
1982
Αστέρας (;) Αμφίβολο αν διεξήχθη
1983
Δεν διεξήχθη

Όμιλος Λήμνου Ε.Π.Σ. Λέσβου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Λήμνου αναδιοργανώθηκε και δημιουργήθηκε ο Όμιλος Λήμνου της Ε.Π.Σ. Λέσβου. Αρχικά οι ομάδες της Λήμνου εντάχθηκαν στη Γ΄ κατηγορία της ένωσης (όμιλος Λήμνου), την επόμενη σεζόν δημιουργήθηκε Β΄ κατηγορία (όμιλος Λήμνου) και το 1985-86 τρεις λημνιακές ομάδες μετείχαν για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.

Από το 1986-87 δημιουργήθηκε ξεχωριστός Όμιλος Λήμνου στην Α΄ κατηγορία και έκτοτε ο πρωταθλητής της Α΄ Λήμνου αγωνίζεται με τον πρωταθλητή της Α΄ Λέσβου σε μονό ή διπλό αγώνα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή της ΕΠΣ Λέσβου. Το ίδιο ισχύει και για τη διοργάνωση του Κυπέλλου. Ο κυπελλούχος Λήμνου αντιμετωπίζει τον κυπελλούχο Λέσβου σε μονό τελικό που γίνεται εναλλάξ τη μια σεζόν στη Μυτιλήνη και την επόμενη στη Μύρινα.

Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Λήμνου διοργανώθηκε τη σεζόν 1983-84 ως Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Μετείχαν 14 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των 7 ομάδων. Στον Α΄ όμιλο Λήμνου μετείχαν οι τρεις ομάδες της Μύρινας και άλλες 4 από τα δυτικά χωριά του νησιού και στον Β΄ όμιλο επτά ομάδες από την κεντρική και ανατολική Λήμνο. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου (Παλλημνιακός, Αστέρας, Αργοναύτες από τον Α΄ όμιλο και Προποντίδα, Ηφαιστία, Ρεπανίδι από τον Β΄) συγκρότησαν τη Β΄ κατηγορία της επόμενης σεζόν 1984-85 και οι υπόλοιπες ομάδες τη Γ΄ κατηγορία, που διεξήχθη πάλι σε δυο ομίλους.

Η πρώτη επίσημη πρωταθλήτρια Λήμνου ήταν η Προποντίδα Νέας Κούταλης (πρώτη στο Β΄ όμιλο), η οποία στο διπλό τελικό νίκησε δυο φορές τον πρώτο του Α΄ ομίλου Παλλημνιακό με 5-3 και 3-1.

 • Τελικός (διπλός): Προποντίδα – Παλλημνιακός: 5-3 (στην Κούταλη), 3-1 (στη Μύρινα).
 • Πρωταθλήτρια Λήμνου: Προποντίδα Ν. Κούταλης (προπονητής και παίκτης: Πέτρος Λαζαρίδης).

Η δομή του πρωταθλήματος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή του πρωταθλήματος Λήμνου άλλαξε πολλές φορές. Ως το 1989 διεξαγόταν σε τρεις κατηγορίες και από το 1989-90 ως το 2003 σε δύο κατηγορίες. Για δύο σεζόν (2001-02 και 2002-03) η πρώτη λημνιακή ομάδα μετείχε μαζί με τις λεσβιακές ομάδες στην ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Το ίδιο είχε συμβεί και το 1985-86, όταν για πρώτη φορά λημνιακές ομάδες ανέβηκαν στην Α΄ κατηγορία της ένωσης. Η απόπειρα αυτή δεν συνεχίστηκε για οικονομικούς λόγους. Από το 2003-04 η Β΄ κατηγορία καταργήθηκε και υπάρχει μόνο η Α΄ κατηγορία (όμιλος Λήμνου). Κάποιες σεζόν (2009-10, 2010-11 και ξανά το 2013-14) το πρωτάθλημα Λήμνου διεξήχθη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση έγινε σε δύο ομίλους Α1 και Α2 και στη συνέχεια οι οκτώ καλύτερες ομάδες (2Χ4) συγκρότησαν τον όμιλο Α΄ κατηγορίας (θέσεις 1-8) ενώ οι υπόλοιπες τον όμιλο Β΄ κατηγορίας (θέσεις 9-14). Το 2011-12 επανήλθε η δομή του ενιαίου ομίλου. Αναλυτικά η εξέλιξη της οργανωτικής δομής του πρωταθλήματος Λήμνου περιγράφεται παρακάτω.

 • 1983-84: Γ΄ κατηγορία με 14 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους Λήμνου των επτά ομάδων.
 • 1984-85: Β΄ κατηγορία (όμιλος Λήμνου) με έξι ομάδες και Γ΄ κατηγορία σε δύο ομίλους (συνολικά 11 ομάδες).
 • 1985-86: Τρεις λημνιακές ομάδες (Προποντίδα, Παλλημνιακός, Αστέρας) στην Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου, Β΄ κατηγορία Λήμνου με έξι ομάδες (Αργοναύτες, Κάσπακας, Κεραυνός Αγ. Δημητρίου, Άρης Μούδρου, Ηφαιστία Κοντοπουλίου, Ηρακλής Ατσικής) και Γ΄ Λήμνου με τις υπόλοιπες.
 • 1986-87: Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίες με έξι ομάδες η καθεμία.
  • Α΄ Λήμνου: Προποντίδα, Παλλημνιακός, Αστέρας, Κεραυνός, Αργοναύτες, Κάσπακας (υποβ.).
  • Β΄ Λήμνου: Ρεπανίδι (άνοδος), Άρης («άνοδος»), Θάνος («άνοδος»), Ηρακλής, Φιλοκτήτης, Πλατύ (υποβ.).
  • Γ΄ Λήμνου: Ηφαιστία (άνοδος), Ποσειδών («άνοδος»), Αστραπή («άνοδος»), Κορνός, Διαγόρας, Ερμής.
  • Το καλοκαίρι του 1987 συνέβη μια σημαντική αλλαγή. Τα τρία σωματεία της Μύρινας: Παλλημνιακός, Αστέρας και Αργοναύτες συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την Α.Ε. Λήμνος ως βασικό σωματείο και τον Α.Ο. Μύρινα ως φυτώριο. Τις δύο κενές θέσεις της Α΄ πήραν ο Άρης και το Θάνος και τις αντίστοιχες της Β΄ ο Ποσειδών Καμινίων και η Αστραπή Ρωμανού.
 • 1987-88 και 1988-89: Α΄ και Β΄ κατηγορία με 6 ομάδες και Γ΄ με τις υπόλοιπες.
 • 1989-90 ως 1995-96: Α΄ και Β΄ κατηγορίες με 8 ομάδες, η Γ΄ καταργήθηκε.
 • 1996-97 ως 1998-99: Α΄ κατηγορία με 10 ή 11 ομάδες και η Β΄ με τις υπόλοιπες.
 • 1999-2000 ως 2002-03: Α΄ κατηγορία με 9, 8 ή 7 ομάδες και η Β΄ με τις υπόλοιπες. Καθιερώθηκε η διεξαγωγή αγώνων κατάταξης για την ανάδειξη του πρωταθλητή μεταξύ των δύο πρώτων στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, εκτός αν ο πρώτος στη βαθμολογία εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά βαθμών από το δεύτερο.
 • 2003-04 ως 2008-09: Α΄ κατηγορία με 16, 15 ή 14 ομάδες, η Β΄ καταργήθηκε. Καθιερώθηκε η διεξαγωγή αγώνων κατάταξης (πλέι-οφ) για την ανάδειξη του πρωταθλητή μεταξύ των τεσσάρων πρώτων στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, εκτός αν ο πρώτος στη βαθμολογία εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά βαθμών από το δεύτερο.
 • 2009-10: Πρωτάθλημα με 14 ομάδες σε νέο σύστημα δύο φάσεων. Στην α΄ φάση δύο όμιλοι των 7 ομάδων: Α΄ όμιλος με τους συλλόγους που τερμάτισαν στις περιττές θέσεις (1, 3,... 13) την προηγούμενη σεζόν και Β΄ όμιλος με όσους τερμάτισαν στις άρτιες θέσεις (2, 4,... 14). Στη β΄ φάση δυο κατηγορίες: Α1 με τους 4 πρώτους κάθε ομίλου (8 ομάδες) για τις θέσεις 1-8 και την ανάδειξη πρωταθλητή Λήμνου και Α2 (6 ομάδες) για τις θέσεις 9-14. Στη β΄ φάση οι ομάδες ξεκίνησαν έχοντας κάποιους βαθμούς που προέκυψαν από τη θέση κατάταξης της α΄ φάσης. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να παγιωθούν οι δύο κατηγορίες, Α1 και Α2, με προαγωγή και υποβιβασμό ομάδων, αλλά εγκαταλείφθηκε. Στην πρώτη εφαρμογή του με το νέο σύστημα συμμετείχαν οι σύλλογοι:
  • A΄ όμιλος: Κεραυνός, Διαγόρας, Αητός, Άρης (Α1), Άγ. Γεώργιος, Αστραπή (Α2), Προποντίδα (αποβλήθηκε).
  • Β΄ όμιλος: Ηρακλής, Αργοναύτες, Θάνος, Ηφαιστία (Α1), ΑΕ Λήμνος, Κορνός, Φιλοκτήτης (Α2).
  • Α1 κατηγορία: Ηρακλής (πρωταθλητής), Κεραυνός, Αργοναύτες, Αητός, Διαγόρας, Ηφαιστία, Άρης, Θάνος.
  • Α2 κατηγορία: Αγ. Γεώργιος (πρωταθλητής), ΑΕ Λήμνος, Αστραπή, Φιλοκτήτης, Κορνός.
 • 2010-11: Α΄ φάση με 14 ομάδες σε δυο ομίλους, όπως το 2009-10. Στη β΄ φάση δυο κατηγορίες: Α΄ με 8 ομάδες για τον τίτλο και Β΄ με 6 για τις θέσεις 9-14.
  • Α΄ κατηγορία: Ηρακλής (πρωτ.), Κεραυνός, Διαγόρας, Αργοναύτες, Αετός, Προποντίς, ΑΕΛ, Κάσπακας
  • Β΄ κατηγορία: Άρης Μούδρου (πρωτ.), Ηφαιστία, Άγ. Γεώργιος, Φιλοκτήτης, Αστραπή, Θάνος.
 • 2011-12: Α΄ κατηγορία με 14 ομάδες. Αγώνες κατάταξης (πλέι-οφ) για την ανάδειξη του πρωταθλητή αν η διαφορά στη βαθμολογία του πρώτου από το δεύτερο είναι μικρότερη των επτά βαθμών.
 • 2012-13: Α΄ κατηγορία με 15 ομάδες σε ενιαίο όμιλο.
 • 2013-14: Α΄ φάση με 15 ομάδες σε δύο ομίλους Α1 των 8 και Α2 των 7 ομάδων. Στη Β΄ φάση δυο κατηγορίες: Α΄ με 8 ομάδες και Β΄ με 7.
  • Α΄ κατηγορία: Ηρακλής, Κεραυνός, ΑΕΛ, Ηφαιστία, Διαγόρας, Αργοναύτες, Άγ. Γεώργιος, Προποντίδα.
  • Β΄ κατηγορία: Κάσπακας, Άρης, Θάνος, Φιλοκτήτης, Κορνός, Αστραπή.
 • 2014-15 ως 2016-17:: Α1΄ κατηγορία με 8 ομάδες σε τρεις γύρους. Α2΄ κατηγορία με 7 ομάδες σε τρεις γύρους.
 • 2017-18 ως 2019-20: Α1' κατηγορία με 13 (12) ομάδες σε ενιαίο όμιλο, με πλέιοφ των 4 πρώτων. Το 2019-20 ολοκληρώθηκε πρόωρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς πλέιοφ.
 • 2020-21: Α1' με 8 ομάδες. Διακόπηκε μετά την 3η αγωνιστική λόγω της πανδημίας.
 • 2021-22: Α1' με 8 ομάδες.

Ενιαία Α΄ Κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την παραπάνω δομή, κάποιες φορές οι λημνιακές ομάδες μετείχαν στην Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου σε ενιαίο όμιλο με τις ομάδες από τη Λέσβο. Από όσα είναι γνωστά η πρώτη φορά ήταν το 1971-72, όταν μετείχε ο Αστέρας. Το 1985-86 για πρώτη φορά τρεις ομάδες από τη Λήμνο προήχθησαν από το τοπικό πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας στην Α΄ κατηγορία. Αλλά την επόμενη σεζόν δημιουργήθηκε όμιλος Λήμνου Α΄ κατηγορίας και δεν συνεχίστηκε ο ενιαίος όμιλος.

Από το 2001 ως το 2003, για δύο σεζόν, δοκιμάστηκε πάλι η Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου να διεξαχθεί σε ενιαίο όμιλο, με τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας ομάδας Λήμνου και των ομάδων της Α΄ Λέσβου. Τις σεζόν αυτές ο όμιλος Λήμνου συνέχισε να αποκαλείται Α΄ κατηγορία Λήμνου. Αν και οι Λημνιακές ομάδες τερμάτισαν σε υψηλές θέσεις στην ενιαία Α΄ κατηγορία, εντούτοις αυτό το σύστημα διεξαγωγής δεν συνεχίστηκε για οικονομικούς λόγους.

Σεζόν Λημνιακοί σύλλογοι
στην Ενιαία Α΄ Κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου
1971-72
Αστέρας Μύρινας
1985-86
Προποντίδα Νέας Κούταλης
Παλλημνιακός Α.Ο.
Αστέρας Μύρινας
2001-02
Ηρακλής Ατσικής (5η θέση)
2002-03
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου (10η θέση)

Λιγοστές είναι οι συμμετοχές Λημνιακών ομάδων στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Το 2004-05 μετείχε ο Κάσπακας ως πρωταθλητής της ΕΠΣ Λέσβου. Από το 1989-90 ως το 1993-94 οι ομάδες της Λήμνου μετείχαν ως δευτεραθλήτριες της Ένωσης, επειδή η ΕΠΣ Λέσβου έστελνε δύο συλλόγους στη Δ΄ Εθνική (πρωταθλητής από τη Λέσβο, δευτεραθλητής από τη Λήμνο). Το 1997-98 και το 2002-03 ο Λημνιακός σύλλογος μετείχε ως δευτεραθλητής της Ένωσης, επειδή ο πρωταθλητής Λεσβιακός σύλλογος παραιτήθηκε της συμμετοχής.

Σχεδόν σε όλες τις συμμετοχές τους οι ομάδες της Λήμνου τερμάτισαν στην τελευταία ή την προτελευταία θέση του ομίλου τους, μιας και οι διαφορές, αγωνιστικές και οικονομικές, με τα άλλα σωματεία ήταν τεράστιες. Τέσσερις Λημνιακές ομάδες έχουν συμμετάσχει στη Δ΄ Εθνική. Τις πιο πολλές συμμετοχές έχει η Α.Ε. Λήμνος (4), η οποία έχει κάνει και την πιο αξιοπρεπή πορεία το 1993-94, όταν για μεγάλο διάστημα της σεζόν ήταν στην πρώτη δεκάδα και διεκδικούσε την παραμονή της στην κατηγορία.

Οι παρουσίες των Λημνιακών ομάδων στη Δ΄ Εθνική και οι θέσεις που κατέλαβαν είναι οι εξής:

Σεζόν Λημνιακές ομάδες
στη Δ΄ Εθνική
Όμιλος-θέση-βαθμοί (γκολ) Παρατηρήσεις
1989-90
Α.Ε. Λήμνος 5ος όμιλος: 19η/19 ομ., 25β (32-67) Παρέμεινε λόγω αύξησης των ομάδων
1990-91
Α.Ε. Λήμνος 6ος όμιλος: 21η/22 ομ., 13β (38-158) υποβιβάστηκε
1991-92
Ηρακλής Ατσικής 2ος όμιλος: 16η/17 ομ., 14β (22-69) υποβιβάστηκε
1992-93
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου 2ος όμιλος: 16η/16 ομ., 7β (27-120) υποβιβάστηκε
1993-94
Α.Ε. Λήμνος 2ος όμιλος: 12η/16 ομ., 31β (39-58) υποβιβάστηκε
1997-98
Α.Ε. Λήμνος 1ος όμιλος: 17η/17 ομ., 7β (18-141) υποβιβάστηκε
2002-03
Α.Ο. Κάσπακας 7ος όμιλος: 16η/16 ομ., 8β (27-109) υποβιβάστηκε
2004-05
Α.Ο. Κάσπακας 8ος όμιλος: 12η/12 ομ., 1β (12-93) υποβιβάστηκε

Τίτλοι Λημνιακών συλλόγων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 • Πρωτάθλημα ΕΠΣ Λέσβου
  • 1991-92: Κεραυνός Αγίου Δημητρίου πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
  • 2003-04: Α.Ο. Κάσπακας πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου. Πήρε τον τίτλο στη Λήμνο νικώντας στον αγώνα κατάταξης την Α.Ε. Λήμνος με 2-1 και αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου, επικρατώντας στους αγώνες κατάταξης του Ολύμπου Αγιάσου με σκορ: 2-0, 1-3 (συνολικό 3-3 και πλεονέκτημα στο εκτός έδρας γκολ).
  • 2010-11: Ηρακλής Ατσικής πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου. Στους αγώνες κατάταξης επικράτησε με άνεση του Ολύμπου Αγιάσου με σκορ: 2-1 (εκτός), 6-1 (εντός). Δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής για οικονομικούς λόγους.

Πρωταθλητές Λήμνου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σεζόν Πρωταθλητής
Γ΄ ΕΠΣ Λέσβου (Όμιλος Λήμνου)
1983-84 Προποντίδα Ν. Κούταλης
Β΄ ΕΠΣ Λέσβου (Όμιλος Λήμνου)
1984-85 Προποντίδα Ν. Κούταλης[8]
1985-86[9] Αργοναύτες
Α΄ ΕΠΣ Λέσβου (Όμιλος Λήμνου)
1986-87 Αστέρας Μύρινας
1987-88 Α.Ε. Λήμνος
1988-89 Α.Ε. Λήμνος
1989-90 Ηρακλής Ατσικής
1990-91 Ηρακλής Ατσικής
1991-92 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου [10]
1992-93 Α.Ε. Λήμνος
1993-94 Α.Μ.Σ. Θάνος
1994-95 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
1995-96 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
1996-97 Α.Ε. Λήμνος
1997-98 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
1998-99 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
1999-00 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2000-01 Ηρακλής Ατσικής
2001-02[11] Α.Ο. Κάσπακας
2002-03[12] Ηρακλής Ατσικής
2003-04 Α.Ο. Κάσπακας [13]
2004-05 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2005-06 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2006-07 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2007-08 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2008-09[14] Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2009-10 Ηρακλής Ατσικής
2010-11 Ηρακλής Ατσικής [15]
2011-12[16] Ηρακλής Ατσικής
2012-13[17] Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2013-14 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2014-15 Ηρακλής Ατσικής
2015-16 Ηρακλής Ατσικής
2016-17 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2017-18 Διαγόρας Σαρδών
2018-19 Ηφαιστία Κοντοπουλίου
2019-20 Διαγόρας Σαρδών[18]
2020-21 Διεκόπη[19]
2021-22 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου[20]
2022-23 Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2023-24 Ηρακλής Ατσικής[21]

Κυπελλούχοι Λήμνου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σεζόν Τελικός Σκορ
Ανεπίσημα κύπελλα
1951
Παλλημνιακός Τουρνουά 6x6
1951-52
Παλλημνιακός Κύπ. Δήμου Κάστρου
1958-59
Παλλημνιακός - Ηρακλής Κύπ. Ζαφειρίου 6x6
1959-60
Αστέρας - Παλλημνιακός 2-0 Κύπ. Αναστ. Παπά
1960-61
Παλλημνιακός Κύπ. Αναστ. Παπά
1963-64
Παλλημνιακός Κύπ. Κυμπρίτη (50΄)
1965-66
Παλλημνιακός Τουρνουά κυπέλλου
1970-71
Αστέρας - Παλλημνιακός Κύπ. Ελλάδος
Κύπελλο ΕΠΣ Λέσβου
1984
1985
Κεραυνός
1986
Άγ. Γεώργιος Πλ.-Αργοναύτες
2-0
1987
Αργοναύτες Μύρινας – Αστέρας Μύρινας
2-2 (3-0 πέν.)
1988
Α.Ε. ΛήμνοςΚεραυνός Αγ. Δημητρίου
2-0 [22]
1989
Α.Ε. Λήμνος[23] -
1990
Α.Ε. Λήμνος
1991
Α.Μ.Σ. Θάνος
1992
Ηρακλής Ατσικής
1993
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου - Α.Ε. Λήμνος
4-1
1994
Ηρακλής Ατσικής Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
1-0
1995
1996
Ηρακλής Ατσικής - Αγ. Γεώργιος Πλατύ
ισοπ., (3-2 πέν.)
1997
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου – Θάνος
3-0
1998
Α.Ε. Λήμνος – Κεραυνός
3-2
1999
Α.Ο. Κάσπακας Α.Ε. Λήμνος
5-3
2000
Α.Ο. Κάσπακας – Κεραυνός
6-3
2001
Α.Ο. Κάσπακας – ΑΕ Λήμνος
1-0
2002
Α.Ε. Λήμνος – Κάσπακας
2-0
2003
Ηρακλής Ατσικής – Ηφαιστία
4-1
2004
Αργοναύτες Μύρινας
2005
Α.Ο. Κάσπακας
2006
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου – ΑΕ Λήμνος
0-0 (πέν)
2007
Α.Μ.Σ. Θάνος – Κάσπακας
3-2
2008
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου – Ηρακλής
2-1
2009
Ηρακλής Ατσικής – Αητός Πλάκας-Παναγίας
5-0 [24]
2010
Ηρακλής Ατσικής[25] – Διαγόρας Σαρδών
4-1 [26]
2011
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου Ηρακλής Ατσικής
3-2 [27]
2012
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου – Κάσπακας
2-1 [28]
2013
Άρης Μούδρου – Κεραυνός
3-1 [29]
2014
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου - Ηρακλής Ατσικής
3-1[30]
2015
Ηρακλής Ατσικής - Κεραυνός Αγ. Δημητρίου
2-1[31]
2016
Ηρακλής Ατσικής - Διαγόρας Σαρδών
3-2[32]
2017
Αργοναύτες Μύρινας - Άρης Μούδρου
2-2 (3-2 πεν.)[33]
2018
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου - Ηρακλής Ατσικής
3-0[34]
2019
Ηφαιστία Κοντοπουλίου - Διαγόρας Σαρδών
3-0
2020
Διαγόρας Σαρδών - Ηφαιστία Κοντοπουλίου
2-0
2021
Διεκόπη
λόγω πανδημίας
2022
Ηρακλής Ατσικής - Α.Ο. Κάσπακας
1-0 [35], [36]
2023
Ηρακλής Ατσικής - Α.Ο. Κάσπακας
1-0 (παρ.)[37]
2024
Ηρακλής Ατσικής - Α.Ο. Κάσπακας
2-1, 1-1[38] [39]

Λημνιακοί σύλλογοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά 22 σύλλογοι της Λήμνου έχουν πάρει μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Λέσβου από το 1983-84 μέχρι το 2013-14. Από αυτούς μόνο πέντε έχουν συνεχή παρουσία από το πρώτο πρωτάθλημα χωρίς καμία διακοπή, οι: Άγ. Γεώργιος Πλατύ, Άρης Μούδρου, Ηφαιστία, Θάνος και Προποντίδα. Άλλοι δύο σύλλογοι, ο Κεραυνός και ο Ηρακλής έχουν μεν συνεχόμενη παρουσία αλλά έλειψαν από δυο σεζόν ο καθένας λόγω ανόδου στη Δ΄ Εθνική ή συμμετοχής στην ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Την περίοδο 2014-15 στο πρωτάθλημα μετέχουν 15 σύλλογοι.

Οι 22 Λημνιακοί σύλλογοι κατά χρονολογική σειρά εισόδου στο τοπικό πρωτάθλημα είναι οι εξής:

α.α. Σύλλογοι Περίοδοι
Μετέχουν
1 Α.Π.Σ. Άγ. Γεώργιος Πλατύ 1983-84 ως 2016-17
2 Γ.Π.Σ. Άρης Μούδρου 1983-84 ως 2016-17
3 ΑΟ Ηφαιστία Κοντοπουλίου 1983-84 ως 2016-17
4 Α.Μ.Σ. Θάνος 1983-84 ως 2016-17
5 Α.Ο. Προποντίδα Ν. Κούταλης 1983-84 ως 2016-17
6 ΑΟ Κεραυνός Αγ. Δημητρίου [40] 1983-84 ως 2016-17
7 Α.Σ. Ηρακλής Ατσικής [41] 1983-84 ως 2016-17
8 Α.Π.Ε.Ο. Αστραπή Ρωμανού 1983-84 ως 1990-91 και 2004-05 ως 2016-17
9 Α.Σ. Αργοναύτες Μύρινας 1983-84 ως 1986-87 και 2000-01 ως 2016-17
10 Α.Ο. Κάσπακας [42] 1983-84 ως 2007-08 και 2010-11 ως 2016-17
11 ΑΕ "Φιλοκτήτης" Κοντιά 1984-85 ως 2016-17
12 Π.Α.Π.Ο. "Διαγόρας" Σαρδών 1984-85 ως 2016-17
13 ΜΕΑΣ Κορνός 1986-87 ως 2009-10 και 2012-13 ως 2016-17
14 Α.Ε. Λήμνος [43] 1987-88 ως 2016-17
15 ΑΟ Αετός Πλάκας-Παναγιάς 1987-88 ως 2016-17
Έχουν αποσυρθεί
16 Παλλημνιακός Α.Ο. 1983-84 ως 1986-87
17 Αστέρας Μύρινας 1983-84 ως 1986-87
18 Π.Α.Ο. Ρεπανιδίου 1983-84 ως 2000-01
19 ΜΕΑΣ Ερμής Βάρους 1983-84 ως 1986-87
20 Δόξα Λήμνου 1984-85 ως 1985-86
21 ΜΕΑΣ Ποσειδών Καμινίων 1985-86 ως 2003-04
22 Α.Ο. Μύρινα 1987-88 ως 2006-07
 1. Australian War Memorial - C01194[νεκρός σύνδεσμος]
 2. September1915
 3. December1915
 4. http://www.nzetc.org/tm/scholarly/tei-CowMaor-t1-body-d5.html
 5. εφ. Αθλητική Ηχώ, 6/5/1959.
 6. εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/9/1981.
 7. Λόγω της πανδημίας ο κυπελλούχος της Ένωσης αναδείχθηκε έπειτα από κλήρωση που ευνόησε τη λημνιά ομάδα. Παρομοίως ο κυπελλούχος Λέσβου ΑΟ Μεσοτόπου είχε προκύψει έπειτα από κλήρωση με τον έτερο φιναλίστ Όλυμπο Αγιάσου. Ο Διαγόρας Σαρδών είχε ήδη κατακτήσει το κύπελλο Λήμνου στο γήπεδο (νίκησε 2-0 την Ηφαιστία). Κυπελλούχος ΕΠΣΛ ο Διαγόρας Σαρδών!).
 8. Η πρωταθλήτρια Προποντίδα και οι δύο επόμενοι σύλλογοι Παλλημνιακός και Αστέρας προήχθησαν στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
 9. Η Προποντίδα, ο Παλλημνιακός και ο Αστέρας αγωνίστηκαν στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
 10. Ο Κεραυνός αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
 11. Ο Ηρακλής αγωνίστηκε στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
 12. Ο Κεραυνός αγωνίστηκε στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
 13. Ο Κάσπακας αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
 14. Πρώτος σκόρερ: Ευστράτιος Κρίκης (Ηρακλής Ατσικής) με 47 γκολ!
 15. Ο Ηρακλής αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
 16. Πρώτος σκόρερ: Ευστράτιος Κρίκης (Ηρακλής Ατσικής).
 17. Πρώτος σκόρερ: Ευστράτιος Κρίκης (Ηρακλής Ατσικής) με 31 γκολ.
 18. Λόγω της πανδημίας το πρωτάθλημα έληξε πρόωρα, χωρίς να γίνουν οι δύο τελευταίοι αγώνες και τα πλέιοφ.
 19. Λόγω της πανδημίας το πρωτάθλημα διεκόπη μετά την 3η αγωνιστική.
 20. Στον τελικό για την ανάδειξη πρωταθλητή ΕΠΣ Λέσβου: Αετός Λουτρών- Κεραυνός 1-0, 4-0.
 21. Στον τελικό για την ανάδειξη πρωταθλητή ΕΠΣ Λέσβου: Αιγέας Πλωμαρίου-Ηρακλής 2-2, 4-1.
 22. Σκόρερ: Στεφανιδάκης, Αρσενικάκης.
 23. Η ΑΕΛ αναδείχθηκε και κυπελλούχος ΕΠΣ Λέσβου.
 24. Σκόρερ: Δ. Κρίκης 3, Β. Κρίκης, Ευστρ. Κρίκης.
 25. Ο Ηρακλής αναδείχθηκε και κυπελλούχος ΕΠΣ Λέσβου.
 26. Σκόρερ: Δ. Κρίκης, Β. Κρίκης, Γαροφάλλου, Γκαράλης - Α. Κουκουλίθρας.
 27. Σκόρερ: Ντρούγκας 23΄, 92΄ [πέν.], Μαρουκάκης 90΄ - Γκαράλης 15΄, Ευστρ. Κρίκης 26΄.
 28. Σκόρερ: Μαρσέλης 50΄, Μαρουκάκης 72΄ - Μουστάκας 32΄.
 29. Σκόρερ: Καλανίδης 35΄, Αλεξ. Ραμαντάνης (2) - Κ. Πατρώνιας 88΄.
 30. «"Ο Κεραυνός το γόητρο, ο Αιολικός την κούπα άνευ αγώνος..."». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2014. 
 31. "Κυπελλούχος Λήμνου ο Ηρακλής", εφ. Λημνιακή Φωνή (23/2/2015)
 32. "Ο Ηρακλής Ατσικής Κυπελλούχος Λήμνου 2015 - 2016", εφ. Λημνιακή Φωνή (3/2/2016)
 33. "Κυπελλούχοι Λήμνου, οι Αργοναύτες!"). Ο αγώνας έγινε στο γήπ. Κοντοπουλίου.
 34. Τελικός Κυπέλλου Λήμνου[νεκρός σύνδεσμος]
 35. Σκόρερ: Μιχ. Κριαρής 85' Κυπελλούχος ο Ηρακλής Ατσικής
 36. Δεν τα κατάφερε ο Ηρακλής Ατσικής να στεφθεί κυπελλούχος ΕΠΣ Λέσβου, ηττήθηκε 4-2 από τον Πρωταθλητή Αετό Λουτρών.
 37. Σκόρερ ο αειθαλής Δήμος Μανουσάκης στο 118'
 38. Διπλός τελικός στις δύο έδρες.
 39. Στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Λέσβου που έγινε στη Μύρινα ηττήθηκε 1-4 (ημ. 1-1) από τον Αιγέα Πλωμαρίου: Ψυρούκης 37΄ - Καλαφάτης 45΄, 90΄, Μοσχόβας 64΄, Ψάνης 66΄,
 40. Εκτός από το 1992-93 που μετείχε στη Δ΄ Εθνική
 41. Εκτός από το 1991-92 που μετείχε στη Δ΄ Εθνική
 42. Εκτός από δύο σεζόν (2002-03, 2004-05) που μετείχε στη Δ΄ Εθνική
 43. Εκτός από 4 σεζόν (1989-90, 1990-91, 1993-94, 1997-98) που μετείχε στη Δ΄ Εθνική