Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α.Ο. Κάσπακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αθλητικός Όμιλος "Κάσπακας" είναι ποδοσφαιρική ομάδα της Λήμνου. Έχει έδρα το χωριό Κάσπακας, που ανήκει στο Δήμο Μύρινας. Έχει χρώματα μαύρο και λευκό. Ιδρύθηκε το 1981 και από το 1983 συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Λέσβου, το οποίο επισήμως ονομάζεται Όμιλος Λήμνου και αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία του πρωταθλήματος Λήμνου. Είναι από τις πιο δυναμικές λημνιακές ομάδες έχοντας κατακτήσει τοπικά πρωταθλήματα και κύπελλα και έχει αγωνιστεί στη Β΄ Εθνική κατακτόντας τα πρωταθλήματα της Γ' και Δ' Εθνικής

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983-84 ο Κάσπακας μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες της Λήμνου εντάχθηκε στη Γ΄ κατηγορία του επίσημου πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Λέσβου. Τον πρώτο χρόνο έχασε την άνοδο, αφού βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τις τρεις ισχυρές ομάδες της Μύρινας αλλά την επόμενη σεζόν 1984-85 πήρε τον τίτλο στον όμιλό του και την άνοδο στη Β΄ κατηγορία. Το 1985-86 κατέκτησε τον τίτλο της Β΄ και ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία, από την οποία αμέσως υποβιβάστηκε. Ανέβηκε ξανά το 1989 και έμεινε ως το 1992. Επανήλθε στην Α΄ Λήμνου το 1996 κι έκτοτε όχι μόνο δεν υποβιβάστηκε ξανά αλλά πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

Το 1999-2000 διεκδίκησε τον τίτλο στα μπαράζ, για να τον χάσει από τον Κεραυνό με μια ισοπαλία και δύο ήττες (σκορ: 2-2, 1-4, 1-2). Το ίδιο έτος κατέκτησε το κύπελλο Λήμνου και στον τελικό του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Λέσβου πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση χάνοντας με 4-5 από τον Αιολικό. Το 2000-01 έχασε πάλι το πρωτάθλημα στα μπαράζ από τον Ηρακλή Ατσικής.

Όμως, το 2001-02 ήταν η χρονιά του. Κέρδισε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Λήμνου και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε το 2002-03, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, μιας και οι διαφορές με τις υπόλοιπες ομάδες ήταν μεγάλες.

Το 2003-04 επανήλθε στο τοπικό πρωτάθλημα και κατέκτησε εκ νέου τον τίτλο της Λήμνου επικρατώντας στον αγώνα κατάταξης της Α.Ε. Λήμνος με 2-1. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Στη συνέχεια αναδείχθηκε πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Λέσβου, κάτι που πέτυχε για πρώτη φορά λημνιακή ομάδα. Στους αγώνες κατάταξης επικράτησε του Ολύμπου Αγιάσου με σκορ 2-0 και 1-3 (πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ).

Το 2004-05 αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στο πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής, όπου τερμάτισε στην 12η και τελευταία θέση του ομίλου πετυχαίνοντας μόνο μια ισοπαλία (1 βαθμός και 12-93 γκολ). Την ίδια περίοδο κατέκτησε το κύπελλο Λήμνου κι έχασε στον τελικό του κυπέλλου της ένωσης πάλι από τον Αιολικό Μυτιλήνης.

Η τελευταία αναλαμπή του σωματείου ήρθε το 2006-07, όταν έχασε τον τίτλο στα μπαράζ από τον Κεραυνό. Το 2008-09 οι υπέυθυνοι του σωματείου αποφάσισαν να αποσύρουν την ομάδα από το πρωτάθλημα για οικονομικούς λόγους. Δυο χρόνια αργότερα ανασυγκροτήθηκε και από τη σεζόν 2010-11 μετέχει ξανά στο τοπικό πρωτάθλημα. Το 2012 έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Λήμνου.Δυστηχώς δεν κατάφερε να το διεκδικήσει οπώς παλιά.

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την κυπελλούχο Λήμνου του 2000 ομάδα του Κάσπακα αποτελούσαν οι ποδοσφαιριστές: Ελιάς, Κωνσταντάκης Ι., Κονταρής, Τσαμπερής, Καραγιαννάκης Ι., Κεραμίδης, Παρδάλης Π., Νταλαμπίρας, Παρδάλης Ι., Καραγιαννάκης Στ., Αθανασόπουλος, Μαρινάκης,Αγαλιανός Δ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]