Λείβηθρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λείβηθρα
Παρνασσός: εκεί ο Ορφέας έζησε με την μητέρα του Καλλιόπη, η οποία τον δίδαξε τον τρόπο συγγραφής λυρικών στίχων. Το μέρος όπου ο Απόλλωνας του έδωσε και τον δίδαξε να παίζει τη Χρυσή λύρα. Άορνον: αυτοκτόνησε εδώ. Όλυμπος Πιερία: το μέρος όπου γεννήθηκε Λέσβος: εδώ παρασύρθηκε το κεφάλι του και χτίστηκε ναός-μαντείο προς τιμήν του. Η λύρα του μεταφέρθηκε από τις Μούσες στον ουρανό και έγινε αστερισμός. Λείβηθρα: ο τάφος του Κίκονες: ήταν ο Βασιλιάς τους.
Η ζωή του Ορφέα
Περάστε με τον δρομέα πάνω από τα επιμέρους σημεία
για περισσότερες πληροφορίες και κάνετε κλικ.

Τα Λείβηθρα, γενέτειρα αλλά και ταφή του Ορφέα σύμφωνα με τα "Αργοναυτικά" του ιδίου, ήταν αρχαία πόλη της Θράκης στα νότια της Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας. Η θέση τους στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου κοντά στο Δίον, είναι η σημερινή Σκοτίνα. Η πόλη καταστράφηκε σύμφωνα με τον Παυσανία όταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς. Υπήρχε μάλιστα, χρησμός, πως όταν τα κόκαλα του Ορφέα τα δει ο ήλιος, τα Λείβηθρα θα καταστραφούν. Όταν κάποτε έγινε ένας μεγάλος σεισμός, άνοιξε η γης, και τα κόκαλα στον τάφο του Ορφέα, πράγματι, ήρθαν στο φως του ήλιου. Στη νεροποντή που ακολούθησε, τα Λείβηθρα παρέσυρε ο χείμαρρος Συς που “φούσκωσε” υπερβολικά, και τα κατέστρεψε ολοκληρωτικά. Οι κάτοικοι τότε βρισκόμενοι σε απόγνωση, κινήθηκαν προς νότον, και, πηγαίνοντας-πηγαίνοντας, έφθασαν έως την Ελευσίνα. Την οποία και ίδρυσαν. “Ελευσίς”, από τους ελαύνοντες, δηλαδή τους ερχομένους. Υπήρξε ιερό πόλισμα των Μουσών. Για το λόγο αυτό, οι τελευταίες ονομάζονται συχνά και Λειβηθρίδες ή Λειβηθριάδες.

Αρχαιολογικός χώρος και ακρόπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Λείβηθρα ανακαλύφθηκαν τείχη, τα οποία κτίστηκαν από τον Βασιλιά Αρχέλαο της Μακεδονίας, στα τέλη του 5ου π. Χ. αιώνα. Ως τοπωνύμιο εκτείνεται από τον συνοικισμό Άγιος Νικόλαος (Παλιάμπελα-Πλατάνια) μέχρι τον ποταμό Ζυλιάνα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος των Λειβήθρων καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές. Θα μπορούσε να ειπωθεί, γενικά, ως προς την τοποθέτηση του αρχαιολογικού χώρου των Λειβήθρων, ότι η μεν Πόλη "Λείβηθρα" εκτείνεται στα σημερινά "Αλώνια" της Σκοτίνας, η δε Ακρόπολη "Λείβηθρα" στο τμήμα της παλαιάς Λεπτοκαρυάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νεκροταφείο των Λειβήθρων, η Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβάλλοντος. Τμήματα τειχών από αργολιθοδομή, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα,νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται σε πρώτο στάδιο. Τέλος, αναφορές για τα Λείβηθρα κάνουν ο Ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος για να ορίσει ακριβώς το μέρος που κατέβηκε η στρατιά του Ρωμαίου υπάτου Φιλίππου που βάδιζε κατά του Βασιλέα των Μακεδόνων Περσέα. Επίσης ο Στράβων αναφέρει ότι τα Λείβηθρα βρισκόταν κοντά στην κώμη Πίμπλεια της πόλης του Δίου και τέλος ο Παυσανίας μας διηγείται πως η πόλη αυτή κατεστράφη "υπό του Ζυός, χειμάρρου του Ολύμπου".

Στο βιωματικό πάρκο των Λειβήθρων τοποθετήθηκε το 2017 ο πρώτος απτικός χάρτης αρχαιολογικού χώρου, για τη διευκόλυνση των τυφλών.[1]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συλλογικό έργο, Νέα Εγκυκλοπαιδεία, τ. 14, σελ. 158, εκδ. Μαλλιάρης- Παιδεία, 2006.
  • Λαϊκή παράδοση στον Κάτω Όλυμπο "Η Σκοτίνα" Ιω.Α.Καλιαμπός Κώδικας Θεσσαλονίκη 2007 σελ. 274-278.
  • Π.Ν.Αναγνωστοπούλου, γυμνασιάρχη,"Η αρχαία Ολυμπική Πιερία", Κατερίνη 1971, σελ.28-41.
  • "Διαφημιστικό φυλλάδιο καφενείου Λείβηθρα" Λεπτοκαρυά 2001.
  • Ευτυχίας Παντερμαλή, "Τα Λείβηθρα"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]