Λίμνη Κόμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°00′N 9°16′E / 46.000°N 9.267°E / 46.000; 9.267

Λίμνη Κόμο
Η λίμνη όπως φαίνεται από το Μπελλάτζο
Χώρες Ιταλία
Τύπος λίμνηςλίμνη παγετωνικής ανόρυξης
Λεκάνη Απορροής4.509 χλμ²[1]
Μέγιστο Μήκος46 χλμ
Μέγιστο Πλάτος4,5 χλμ
Μέσο Βάθος154 μέτρα [1]
Μέγιστο Βάθος425 μέτρα
Όγκος Νερού22,5 χλμ³
Ύψος Επιφάνειας198 μέτρα [1]
ΠόλειςΚόμο, Λέκκο

Η λίμνη Κόμο (ιταλικά: Lago di Como), γνωστή και ως Λάριο ιταλικά: Lario, από το όνομά της στα λατινικά) είναι λίμνη παγετωνικής ανόρυξης που βρίσκεται στην Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Η θέα προς το ακρωτήριο του Μπελλάτζιο θεωρείται ως το πιο εμβληματικό μέρος σε ολόκληρη τη λίμνη του Κόμο. Έχει έκταση 146 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας μετά τις λίμνες Γκάρντα και Ματζόρε. Η Βαρένα, η Λιέρνα, το Μπελάτζιο, το Μενάτζιο, η Λιμόντα και η Τρεμέτσο αποτελούν τη γεωγραφική περιοχή της Κεντρική λίμνη Κόμο, η οποία θεωρείται η πιο εμβληματική και αποκλειστική περιοχή της λίμνης Κόμο, και περιλαμβάνει μόνο τα χωριά που έχουν θέα στο ακρωτήριο του Μπελάτζιο. Η λίμνη έχει μέγιστο βάθος μεγαλύτερο από 400 μέτρα και είναι μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης.

Η λίμνη έχει τρεις βραχιόνες, που της δίνουν σχήμα Υ. Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, όταν οι παγετώνες έσκαψαν το πέτρωμα, ενώ όταν έφτασαν στο όρος Σαν Πρίμο (1.685 μ.), οι παγετώνες διχάστηκαν και ένας πήγε ανατολικά και ένας δυτικά, δίνοντας στη λίμνη το σημερινό σχήμα της. Η παρουσία της λίμνης έχει ως αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ηπιότερο από τις γύρω περιοχές και έτσι μπορεί γύρω από τη λίμνη να αναπτυχθεί βλάστηση μεσογειακού τύπου.[2]

Η λίμνη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους Ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους και στις όχθες της έχουν κατασκευαστεί πολλές βίλλες. Η λίμνη θεωρείται συχνά ως μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη[3]. Το όνομά της το πήρε από τη πόλη του Κόμο.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροφωτογραφία της λίμνης Κόμο, που δείχνει το διακριτικό της σχήμα

Η λίμνη έχει σχήμα ανεστραμμένου γράμματος " Υ ". Ο βόρειος βραχίονας ξεκινά από την πόλη Κολίκο, ενώ οι πόλεις Κόμο και Λέκκο βρίσκονται στα άκρα των νοτιοδυτικών και νοτιοανατολικών βραχιόνων αντίστοιχα. Οι μικρές πόλεις Μπελάτζιο, Μενάτζιο και Βαρέννα βρίσκονται στη διασταύρωση των τριών βραχιόνων της λίμνης: μια τριγωνική ακτοπλοϊκή υπηρεσία λειτουργεί μεταξύ τους. Η λίμνη Κόμο τροφοδοτείται κυρίως από τον Άντα, ο οποίος εισέρχεται στη λίμνη κοντά στο Κολίκο και εκβάλλει στο Λέκκο. Αυτή η γεωλογική διαμόρφωση καθιστά το νοτιοδυτικό κλάδο αδιέξοδο και έτσι το Κόμο, σε αντίθεση με το Λέκκο, πλημμυρίζει συχνά.

Η ακτή μεταξύ Mandello del Lario και Varenna ονομάζεται "The Gold Coast" και θεωρείται η πιο όμορφη, με τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες και αυτή με την πιο εντυπωσιακή θέα σε όλη τη λίμνη Como. Το "La Costa d' oro" χρησιμοποιείται για να αναφέρεται ανεπίσημα σε ένα τμήμα της ανατολικής ακτής της λίμνης Κόμο. Λόγω της σημασίας τους, οι πόλεμοι για την προσπάθεια κατάκτησης αυτής της ακτής της λίμνης Κόμο ήταν πολυάριθμοι και διήρκεσαν για δεκαετίες, ακόμη και από τους στρατούς του Μιλάνου και της Δημοκρατίας της Βενετίας.

Η ορεινή προ-αλπική επικράτεια μεταξύ των δύο νότιων βραχιόνων της λίμνης (μεταξύ Κόμο, Μπελάτζιο και Λέκκο) είναι γνωστή ως Τρίγωνο Λάριο. Η πηγή του ποταμού Λάμπρο είναι εδώ. Στο κέντρο του τριγώνου, η πόλη Κάντζο είναι η έδρα της Comunità montana del Triangolo lariano, μια ένωση από 31 δήμους που εκπροσωπούν τους 71.000 κατοίκους της περιοχής.

Εάν η Costa di Como της λίμνης Como έχει γίνει η πιο γνωστή στους τουρίστες λόγω της παρουσίας μεγάλων ξενοδοχείων, η ακτή Lecco της λίμνης Como είναι ιστορικά η πιο σημαντική και αποκλειστική, με τις παραλίες της λίμνης και το πιο όμορφο ορεινό τοπίο, σπούδασε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Στην ακτή και στα βουνά του κλάδου του Lecco, οι πολύ δεσμευμένες βίλες μεγάλων βιομηχάνων όπως η οικογένεια Ιταλών Falcks, Rockefeller, Kees, Pirelli και ευγενών, από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, συμπεριλαμβανομένης της Villa Comedia του Πλίνιου. Lierna. Το μυστικό χωριό Lierna όπου ιδρύθηκε και το τάγμα των ιπποτών της ιταλικής βασιλικής οικογένειας του οίκου Savoy. Η ακτή του Λέκκο και τα βουνά του είναι αυτή όπου συντάχθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στον Ατλαντικό του κώδικα και όπου πιθανότατα έγινε η Μόνα Λίζα. Στην ακτή του κλάδου Lecco της λίμνης Κόμο ο Alessandro Manzoni στήνει το ρωμαϊκό του "I Promessi Sposi". Στα χωριά της λίμνης Κόμο εμπνέονται ποιητές, συγγραφείς και όπου κανείς για αιώνες δεν ήθελε τουρίστες.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καιρός στη λίμνη Κόμο είναι υγρός υποτροπικός. Το χειμώνα, η λίμνη βοηθά στη διατήρηση υψηλότερης θερμοκρασίας στη γύρω περιοχή. Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται από περίπου 3,7 ° C τον Ιανουάριο έως 23,4 ° C τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα καιρού του Κόμο.[4] Οι θερμοκρασίες του νερού μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο τους 24 ° C κατά τον μήνα Ιούλιο. Η χιονόπτωση είναι ασταθής και επηρεάζει κυρίως τα μεγαλύτερα υψόμετρα. Οι βροχοπτώσεις είναι πιο έντονες τον Μάιο και οι χαμηλότερες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κλιματικά δεδομένα για τη λίμνη Κόμο
Μήνας Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Μέση Μέγιστη °C (°F) 6.8 9.0 12.9 17.2 21.1 25.6 28.5 27.2 23.7 18.1 11.7 7.8 17,47
Μέση Μηνιαία °C (°F) 3.7 5.5 8.8 12.7 16.4 20.7 23.4 22.4 18.9 14.0 8.5 4.7 13,31
Μέση Ελάχιστη °C (°F) 0.5 2.0 4.8 8.2 11.8 15.8 18.2 17.6 14.1 10.0 5.3 1.5 9,15
Υετός mm (ίντσες) 69 76 117 107 161 134 85 136 116 125 129 63 1,318
Πηγή: «Climate data for Como». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τουριστικός προορισμός, η λίμνη Κόμο είναι δημοφιλής για τα τοπία, την άγρια ​​ζωή και τα ιαματικά λουτρά της.[5] Είναι ένας χώρος για ιστιοπλοΐα και ιστιοσανίδα. [6] Το 1818 ο Πέρσι Σέλλεϋ έγραψε στον Τόμας Πίκοκ: «Αυτή η λίμνη ξεπερνά οτιδήποτε είδα ποτέ σε ομορφιά, με εξαίρεση τα νησιά του Κιλάρνεϊ. Είναι μακρύτερη και στενή, και έχει την εμφάνιση ενός ισχυρού ποταμού εκβολής, ανάμεσα στα βουνά και τα δάση».[7]

Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Κόμο υπάρχουν πολλά αγροκτήματα που παράγουν αγαθά όπως μέλι, ελαιόλαδο, τυρί, γάλα, αυγά και σαλάμι. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν λίστες με αυτά τα αγροκτήματα και συνήθως επισκέπτονται το ίδιο το αγρόκτημα αυτοπροσώπως για να κάνουν τις αγορές τους.[8]

Το 2018, η ιταλική εταιρεία πολυτελείας Dolce and Gabbana πραγματοποίησε μια εκδήλωση μόδας στη λίμνη Κόμο.[9]

Βίλες δίπλα στη λίμνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βίλα Καρλότα
Βίλα Μέλτζι ντ' Έριλ
Η προκυμαία της λίμνης Κόμο στο ηλιοβασίλεμα, Βαρένα.
Βίλα ντελ Μπαλμπιανέλλο
Λίμνη Κόμο από την πλευρά της βίλας

Η λίμνη είναι γνωστή για τις θεαματικές βίλες που έχουν χτιστεί εκεί από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, όταν ο Πλίνιος ο Νεότερος έχτισε τα θέρετρα Comedia και Tragedia. Πολλές βίλες στις όχθες της λίμνης έχουν όμορφους κήπους που επωφελούνται από το ήπιο κλίμα που προκαλείται από τη σταθεροποιητική παρουσία 22,5 κυβικών χιλιομέτρων της λίμνης και μπορούν να διατηρήσουν πολλά υποτροπικά και μεσογειακά φυτά.

Η Βίλα Καρλότα χτίστηκε για τον Μιλανέζο Μαρκήσιο Τζόρτζιο Κλέριτσι το 1690 και καταλαμβάνει μια περιοχή πάνω από 17 στρέμματα στο Τρεμέτζο, με θέα στη χερσόνησο Μπελάτζιο. Ένας ιταλικός κήπος (με σκαλοπάτια, σιντριβάνια και γλυπτά) σχεδιάστηκε ταυτόχρονα. Η βίλα πωλήθηκε αργότερα στον ισχυρό τραπεζίτη και πολιτικό του Ναπολέοντα Τζοβάνι Μπατίστα Σομμαρίβα. Το 1843 αγοράστηκε από την πριγκίπισσα Μαριάν του Νασσάου ως γαμήλιο δώρο για την κόρη της Καρλόττα, από την οποία πήρε το όνομα της βίλας. Η τελευταία, μαζί με τον σύζυγό της Γεώργιο ΙΙ από το Saxen-Meiningen, δημιούργησαν το δασικό τοπίο με ρομαντικό στιλ. Η βίλα σήμερα περιλαμβάνει ένα μουσείο γεωργικών εργαλείων καθώς και σημαντικά έργα γλυπτικής του φίλου του Σομμαρίβα, Αντόνιο Κανόβα και του Λουίτζι Αγκουίστι.[10]

Η Βίλα ντ' Έστε, στο Τσερνόμπιο, χτίστηκε το 1568 από τον καρδινάλιο Τολομέο Γκάλιο, γηγενή κάτοικο της πόλης. Το 1816-1817 η βίλα ήταν το σπίτι της Καρολάιν του Μπράνσγουικ, αποξενωμένης συζύγου του πρίγκιπα της Ουαλίας και σύντομα έγινε σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Δ ' του Ηνωμένου Βασιλείου . Οι διαμορφωμένοι κήποι σε αγγλικό στιλ είναι προϊόν αυτής της περιόδου. Αργότερα εκείνον τον αιώνα μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Σήμερα η Βίλα ντ' Έστε είναι γνωστή για την προσέλκυση διασημοτήτων.

Η Βίλα ντελ Μπαλμπιανέλλο, διάσημη για τους περίτεχνους αναβαθμισμένους κήπους της, βρίσκεται σε ένα ακρωτήρι της δυτικής όχθης της λίμνης κοντά στην Ιζόλα Κοματσίνα. Χτισμένο το 1787 στη θέση ενός Φραγκισκανικού μοναστηριού, ήταν το τελευταίο σπίτι του εξερευνητή Γκουίντο Μοντζίνο και σήμερα στεγάζει ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του.

Η Βίλα Μέλτζι ντ' Έριλ στο Μπελάτζιο χτίστηκε σε νεοκλασικό στιλ από τον αρχιτέκτονα Giocondo Albertolli το 1808-1810 ως θερινή κατοικία του Δούκα Φραντζέσκο Μέλτζι ντ' Έριλ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της Ναπολεόντειας Ιταλικής Δημοκρατίας. Το πάρκο περιλαμβάνει μια πορτοκαλιά, ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι, ωραία αγάλματα και έναν ιαπωνικό κήπο, και φυτεύεται, όπως συχνά στη λίμνη Κόμο, με τεράστια ροδόδεντρα. Οι επισκέπτες της Βίλας του 19ου αιώνα περιλάμβαναν τους Στάνταλ και Φράντζ Λιστ.[11]

Η Βίλα Σερμπελόνι, επίσης στο Μπελάτζιο, φιλοξενεί το Rockefeller Foundation Bellagio Center, ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο 50 στρεμμάτων που ιδρύθηκε και διαχειρίζεται από το ίδρυμα Ροκφέλερ από το 1959, το οποίο λειτουργεί επίσης ένα πρόγραμμα για μελετητές από όλο τον κόσμο. Αυτό πιστεύεται ότι ήταν το μέρος της βίλας του Πλίνιου του Νεότερου. Το γνωστό του πάρκο δημιουργήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον Αλεσάντρο Σερμπελόνι.

Πολλές διασημότητες είχαν ή είχαν σπίτια στις όχθες της λίμνης Κόμο, όπως ο Μάθιου Μπέλαμι, ο Τζον Κέρι , η Μαντόνα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ,[12] ο Τζιάνι Βερσάτσε, ο Ροναλντίνιο, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζούλιαν Λένον , ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Πιερίνα Λεγκάνι, ο Λιονέλ Μέσι και ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Ακτοπλοΐα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπηρεσία πορθμείων Lake Como είναι ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών που συνδέει τις πολλές μικρές πόλεις γύρω από τη λίμνη. Μια μηχανοκίνητη υπηρεσία ξεκίνησε το 1826 όταν ένα ατμόπλοιο με πανιά, το "Lario", ξεκίνησε από τη νεοσύστατη εταιρεία Società privilegiata per l'impresa dei battelli a vapore nel Regno Lombardo Veneto. Από το 1952 το σύστημα λειτουργεί υπό την αιγίδα μιας κυβερνητικής οργάνωσης που ονομάστηκε πρώτα Gestione Commissariale Governativa και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Gestione Governativa Navigazione Laghi, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τις υπηρεσίες στη λίμνη Ματζόρε και τη λίμνη Γκάρντα.[13][14]

Σήμερα υπάρχουν τρεις κύριες υπηρεσίες:

  • Οχηματαγωγές Υπηρεσίες για πλοία κατά μήκος του δυτικού κλάδου και του βόρειου άκρου της λίμνης (μεταξύ Colico ή Piona και Como), με επιπλέον δρομολόγια προς την περιοχή της μέσης λίμνης.
  • Γρήγορες υπηρεσίες που ακολουθούν την ίδια διαδρομή, αλλά χρησιμοποιούν ταχύτερα υδροπτέρυγα, σταματούν λιγότερο συχνά και κοστίζουν επιπλέον.
  • Πλοία που εκτελούν δρομολόγια μόνο μεταξύ των δημοφιλών χωριών στη μέση της λίμνης Μενάτζιο, Μπελάτζιο και Βαρέννα, καθώς και την Καντενάμπια.[15]
Το ατμόπλοιο Κονκόρντια και το οχηματαγωγό Πλίνιο

Χωριά, θέρετρα και άλλες αξιοσημείωτες τοποθεσίες κοντά στη λίμνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρκο Μέγιερ, ένας δημόσιος κήπος στο Τρεμέτσο
Το Μενάτζιο από τη λίμνη Κόμο
Πόλεις και χωριά στη λίμνη Κόμο
Δυτική ακτή
από Βορρά προς Νότο
Νότια ακτή
από Δύση σε Ανατολή
Ανατολική ακτή
από Βορρά προς Νότο

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Κόμο είναι μια διαδρομή του ετήσιου κλασικού αγώνα ποδηλασίας Γύρος της Λομβαρδίας, (Giro di Lombardia) .

Συλλογή εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη της λίμνης Κόμο.
Η λίμνη όπως φαίνεται από την πόλη του Κόμο
Η λίμνη όπως φαίνεται από την Βίλα Καρλότα στο Τρεμέτσο, κοντά στο κέντρο της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Laghi italiani». Istituto Italiano di Idrobiologia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2006. 
  2. «ΔΟΜΗ: Κόμο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2014. 
  3. Highonadventure.com
  4. «Climate data for Como». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021. 
  5. Lake Como holidays, inghams.com, April 20, 2010
  6. 2006 Kiteboard Pro World Tour event, Lake Como, Italiaspeed.com, June 6, 2006
  7. Francis W Halsey, επιμ. (1914). Seeing Europe with Famous Authors. VIII. Funk & Wagnells. 
  8. «Directly from the producer - Lago di Como». www.lakecomo.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021. 
  9. Singer, Olivia (2018-07-08). «Inside The Opulence Of Dolce & Gabbana's Lake Como Extravaganza». Vogue UK. https://www.vogue.co.uk/article/dolce-gabbana-alta-moda-como-2018. Ανακτήθηκε στις 2019-10-27. 
  10. See Infoparchi, Villa Carlotta; Villacarlotta.it, Villa Carlotta; Macadam, Alta
  11. See Infoparchi, Villa Melzi.
  12. «Lifeinitaly.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2009. 
  13. Massimo Gozzi, "History of Navigation on Lake Como" Αρχειοθετήθηκε 2009-10-15 στο Wayback Machine., Gestione Governativa Navigazione Laghi, 2007, pp 1–2.
  14. "General Management" Αρχειοθετήθηκε 2010-05-05 στο Wayback Machine., Gestione Governativa Navigazione Laghi, 2007.
  15. «'Autumn Timetable 2009' Gestione Governativa Navigazione Laghi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2010.