Λήδα Βαρδινογιάννη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λήδα Βαρδινογιάννη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1929
Ελληνικό Αττικής
Θάνατος10  Δεκεμβρίου 2020
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΚολλέγιο Βακαλό Art & Design
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυλλέκτρια τέχνης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠαύλος Βαρδινογιάννης

Η Λήδα Κατακουζηνού - Βαρδινογιάννη ήταν Ελληνίδα επιχειρηματίας και συλλέκτις[1] έργων τέχνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδελφής[2] του Ευριπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη Σχολή Βακαλό[1] και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας. Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη. Η συλλογή της περιλαμβάνει[2] Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δωρηθεί[2] στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε[1], στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Είναι επίσης ευεργέτριαι[3] του Ασύλου Ανιάτων.

Ζούσε στο Κολωνάκι. Ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Βαρδινογιάννη και κουμπάρος τους στον γάμο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]