Ευριπίδης Κουτλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευριπίδης Κουτλίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1890
Θάνατος 7  Δεκεμβρίου 1974
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επιχειρηματίας
συλλέκτης τέχνης

Ο Ευριπίδης Κουτλίδης (Πτερούντα Λέσβου, 1890 - Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1974) ήταν επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης[1]. Κληροδότησε τη συλλογή του (Συλλογή Ε. Κοτλίδη) στην Εθνική Πινακοθήκη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γονείς του ήταν η Χρυσάνθη και ο Φίλιππος Κοτλίδης. Τα πρώτα χρόνια του πέρασε στην Πτερούντα της Λέσβου, αλλά μεγάλωσε στη Σμύρνη, στην οποία έμεινε μέχρι το 1922, οπότε λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής μετανάστευσε στην Ελλάδα. Ο πατέρας του έκανε εμπόριο ξυλείας το οποίο συνέχισε και στην Ελλάδα. Ο Ευριπίδης σπούδασε σε εμπορική σχολή και συνέχισε και ο ίδιος με το εμπόριο ξυλείας με τον Ιωάννη Κατακουζηνό, σύζυγο της αδερφής του Ειρήνης[2].

Ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες συνέλεγε έργα τέχνης, ιδιαιτέρως έργων ζωγραφικής. Η συλλογή του τελικά έφτασε να είναι μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ιδιωτικές συλλογές (1.419 πίνακες, σχέδια και γλυπτά). Ήταν μέλος στο ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης[3].

Με τη διαθήκη του (1972), κληροδότησε με το θάνατό του το 1974 όλη του την περιουσία στο Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη, ορίζοντας ότι η συλλογή του θα έμενε στο διαμέρισμα της 27 Βασιλ. Σοφίας μέχρι να μεταστεγαστεί σε κατάλληλο χώρο. Αργότερα, η συλλογή του μετακινήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και μέρος της στην Κέρκυρα[2] συμπληρώνοντας τη συλλογή της σε πίνακες του 19ου και του 20ου αιώνα[4].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]