Λάρρυ Πέιτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λάρι Πέιτζ)
Λάρρυ Πέιτζ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Larry Page (Αγγλικά)
Γέννηση26  Μαρτίου 1973[1][2][3]
Ηστ Λάνσινγκ[4]
ΚατοικίαΠάλο Άλτο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μίσιγκαν
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
Λύκειο Ηστ Λάνσινγκ (1987–1993)[5]
Interlochen Center for the Arts
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας[6][7]
επιστήμονας υπολογιστών[6]
μηχανικός
ΕργοδότηςGoogle
Επηρεάστηκε απόTerry Winograd
Καθαρή θέσηUS$49.9 δισεκατομμύρια (2019)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛουσίντα Σάουθουορθ
ΑδέλφιαCarl Victor Page, Jr.
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδιευθύνων σύμβουλος (2011–2015, Google)
διευθύνων σύμβουλος (2000–2001, Google)
διευθύνων σύμβουλος (2015–2019, Alphabet)[8]
board of directors member (από 1998)[9]
Βραβεύσειςβραβείο Μαρκόνι (2004)[10]
Seoul Test of Time Award (2015)
μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Financial Times Person of the Year (2005)
Βραβείο Πρωτοπόρου Υπολογιστών (2018)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Λάρρυ Πέιτζ

Ο Λάρρυ Πέιτζ (Lawrence "Larry" Page, 26 Μαρτίου 1973) είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Google, μαζί με τον Σεργκέι Μπριν. Ήταν διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc, μητρική εταιρεία της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στην Google, μέχρι το 2019, όταν παραχώρησε την θέση του στον Σούνταρ Πιτσάι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία οκτώ ετών βίωσε το διαζύγιο των γονέων του και αυτός ο χωρισμός τον επηρέασε. Οι γονείς του προσπάθησαν με αφοσίωση να μεγαλώσουν τον Λάρι σε ένα όσο το δυνατόν πιο υγιές περιβάλλον. Στο τέλος ο Λάρι αισθανόταν πλημμυρισμένος από αγάπη και σοφία, προερχόμενες από δύο μητέρες: την πραγματική του μητέρα και την Τζόις Ουάιλντενταλ, μια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που διατηρούσε μακροχρόνια σχέση με τον πατέρα του. Η σχέση των δύο γυναικών παραμένει μέχρι σήμερα φιλική.

Στη δεκαετία του 1960, ο πατέρας του Λάρι, Καρλ Βίκτορ Πέιτζ, ήταν από τους πρώτους φοιτητές που πήραν πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Πέντε χρόνια αργότερα πήρε το διδακτορικό του σ' αυτό τον πρωτοποριακό τομέα. Η μητέρα του Λάρι, Γλόρια Πέιτζ, ήταν σύμβουλος σε ζητήματα βάσεων δεδομένων, με μεταπτυχιακό τίτλο στην επιστήμη των υπολογιστών. Ο Λάρι θαύμαζε τον πατέρα του, που ήταν διασκεδαστικός και κοινωνικός και ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον πήγαινε και σε συναυλίες των Grateful Dead. Δεκαπέντε περίπου χρόνια προτού ο Λάρι κατευθυνθεί προς τα δυτικά, ο Καρλ Πέιτζ εργάστηκε για κάποιον καιρό στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ως επισκέπτης ερευνητής. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου η γυναίκα του δίδασκε επίσης προγραμματισμό.

Όταν ο Λάρι ήταν στο δεύτερο εξάμηνο των σπουδών του στο Στάνφορντ, ο πατέρας τους, που μικρός είχε περάσει πολιομυελίτιδα, πέθανε σε ηλικία πενήντα οκτώ ετών, από επιπλοκές λόγω πνευμονίας. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η υγεία του επιδεινώθηκε δραματικά, ώσπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Αυτή η απώλεια ήταν τραυματική για τον Λάρι. «Θυμάμαι ότι ο Λάρι καθόταν στα σκαλιά του Κτιρίου Γκέιτς πολύ στεναχωρημένος», αναφέρει ο Σον Άντερσον, με τον οποίο ο Λάρι μοιραζόταν το γραφείο του στο Στάνφορντ.

Παρά τη θλίψη του, παρέμεινε στο Στάνφορντ. Τον βοήθησε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος του αδελφός ζούσε και εργαζόταν στη Σίλικον Βάλεϊ. Είχαν ο ένας τον άλλον για στήριγμα, έτσι ο Λάρι δε χρειάστηκε να κουβαλήσει μόνος του το βάρος της απώλειας, ενώ οι δυο τους περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί.

Η μητέρα του Λάρι ήταν Εβραία, ωστόσο ο Λάρι μεγάλωσε χωρίς κανενός είδους εβραϊκή ταυτότητα ή θρησκεία. Έμοιαζε στον πατέρα του, ο οποίος συχνά έφερνε τους γιους του σε επαφή με τους υπολογιστές, ως μέρος της ανατροφής τους.

Φοιτητικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λάρι φοίτησε στο γυμνάσιο ΜακΝτόναλντ, στο Ιστ Λάνσιγκ, όπου ο Νικ Άρτσερ, αρχηγός της ομάδας των προσκόπων στην οποία ανήκε, τον θυμάται ως «ένα ανεξάρτητο πνεύμα». Ο Καρλ Τζούνιορ θυμάται τον Λάρι ως έναν μικρότερο αδερφό γεμάτο απορίες και με μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων που δεν περιοριζόταν στο πεδίο της πληροφορικής.

Ο Λάρι ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και του αδελφού του και φοίτησε κι αυτός στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Αν Άρμπορ, όπου σπούδασε μηχανικός υπολογιστών και παρακολούθησε και ορισμένα μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων προτού λάβει το πτυχίο του, το 1995. Διατέλεσε πρόεδρος της αδελφότητας Ήτα Κάππα Νι του Μίσιγκαν, της εθνικής τιμητικής αδελφότητας για τους φοιτητές μηχανολογίας υπολογιστών, ενώ διασκέδαζε πουλώντας ντόνατς στο περίπτερο της αδελφότητας στο χώρο του πανεπιστημίου.

Επίσης, εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες που του πρόσφεραν τα προπτυχιακά προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων. «Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα LeaderShape ήταν μια εκπληκτική εμπειρία», αναφέρει. Αυτό το πανεπιστημιακό πρόγραμμα είχε ως στόχο του να εφοδιάσει τους φοιτητές του Μίσιγκαν με τις ικανότητες που θα χρειάζονταν για να αποκτήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6r50mkf. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. page-larry-lawrence-edward.
  3. 3,0 3,1 GeneaStar. pagelawrenc.
  4. «Larry Page: A very private poster boy». 22  Ιανουαρίου 2011.
  5. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  6. 6,0 6,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουνίου 2015.
  7. «Google's wild ride may get wilder with Page as CEO». 2  Απριλίου 2011.
  8. «G is for Google». Google. 10  Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 1  Ιουνίου 2017.
  9. Proxy Statement. www.sec.gov/Archives/edgar/data/1652044/000130817922000262/lgoog2022_def14a.htm.
  10. www.marconisociety.org/fellow-bio/lawrence-page/.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ιστορία του Google, των David A. Vise και Mark Malseed

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Larry Page στο Wikimedia Commons