Κύρα-Μαρία (σύζ. Ιβάν Σισμάν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρα-Μαρία
Σύζυγος Αυτοκράτορα Βουλγαρίας
Περίοδος1371–138?
ΠροκάτοχοςΣάρα-Θεοδώρα
ΔιάδοχοςΝτράγκανα
ΓέννησηΆγνωστη
Βουλγαρική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΙβάν Σισμάν
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Κυρά Μαρία (βουλγαρικά: Кира Мария‎), ή μόνο Μαρία, ήταν αυτοκρατορική σύζυγος της Βουλγαρίας, πρώτη σύζυγος του Ιβάν Σισμάν (σ. 1371–1395). Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ιστορικές πηγές για αυτήν. Το όνομά της αναφέρεται στην νεκρολογία Μπόριλ με τον ακόλουθο τρόπο:

Στην Κυρά Μαρία, την ευσεβή αυτοκράτειρα του μεγάλου αυτοκράτορα Ιβάν Σισμάν, αιώνια η μνήμη.

Στην αφέντισσα Ντεσισλάβα, μητέρα της ευσεβούς αυτοκράτειρας Μαρίας του μεγάλου αυτοκράτορα Ιβάν Σισμάν, που ήρθε με την αγγελική μορφή της Ντεμπόρα, αιώνια η μνήμη.

Η ερμηνεία του αναφερόμενου αποσπάσματος δεν είναι σίγουρη. Είναι πιθανό ότι η Μαρία και η Κυρά Μαρία ήταν δύο διαφορετικές γυναίκες. Είναι γνωστό ότι ο Ιβάν Σισμάν είχε μία δεύτερη σύζυγο - τη Ντραγκάνα, κόρη του Πρίγκιπα Λαζάρ της Σερβίας και της Μιλίτσας Νεμάνιτς. Ο πρίγκιπας Λαζάρ δεν είχε γυναίκα που ονομάζεται Ντεισλάβα και ως εκ τούτου είναι πιθανό το όνομα της πρώτης γυναίκας του αυτοκράτορα να ήταν μόνο η Μαρία, ενώ η Ντραγκάνα θα μπορούσε να ονομαστεί Κίρα Μαρία, εκτός αν υπήρχε κάποιο λάθος στην παράγραφο και οι θέσεις των δύο αυτοκράτειρων άλλαξαν.

Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι τα δύο ονόματα ήταν ενός ατόμου, η πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα, που αναφέρεται κάποτε ως Κυρά Μαρία και μετά ως Μαρία. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, εγείρει το ερώτημα γιατί παραλείπεται το όνομα της δεύτερης συζύγου του Ιβάν Σισμάν.

Έχει προταθεί ότι η Κυρά Μαρία καταγόταν από μία σημαντική ευγενή οικογένεια από την πρωτεύουσα Τάρνοβο . Τα ονόματα των παιδιών που γεννήθηκαν από τον πρώτο γάμο του Ιβάν Σισμάν είναι άγνωστα. Είχε τρεις γιους Αλέξανδρος, Άσεν και Φρουζίν, αλλά είναι άγνωστο από ποια σύζυγο γεννήθηκαν. Είναι πιθανό ότι είχε άλλα παιδιά που πέθαναν κατά την παιδική τους ηλικία και αναφέρθηκαν στη νεκρολογία του Μπόριλ.